Delfini, opet, bez medalje! Srbija stala u četvrtfinalu SP, totalni vaterpolo pripao Hrvatima!

13.02.2024

18:19

0

Autor: A. Š.

Izabranici Uroša Stevanovića ostvarili su glavni cilj u Dohi, ali su ponovo na velikom takmičenju ostali bez podijuma

Delfini, opet, bez medalje! Srbija stala u četvrtfinalu SP, totalni vaterpolo pripao Hrvatima!
Dušan Mandić - Copyright Profimedia

Vaterpolo klasik Srbije i Hrvatske uvek je više od igre. Ipak, ovoga puta je ulog bio nešto „manji“ s obzirom da su obe selekcije glavni cilj na prvenstvu sveta u Dohi već ostvarili.

Izabranici Uroša Stevanovića i Ivice Tucaka izborili su plasman na Olimpijske igre, ali ni lišenost (pre)velikog pritiska nije pomogla "delfinima", koji su u totalnom vaterpolu četvrtfinala planetarnog šampionata poraženi 15:13.

Ako neko nije gledao meč, pa sudio o njegovom kvalitetu samo po rezultatu, pomislio bi da odbrane večeras nisu postojale. Ali, slika u bazenu bila je dijametralno suprotna. Defanzive na obe strane bile su granitne, ali je napad bio gotovo savršen. Nažalost, najbolji srpski vaterpolisti posustali su u napadu sa igračem više, a presudna su bili promašeni peterrci Mandića i Strahinje Rašovića u drugom poluvremenu.

"Delfini" su stegnuto ušli u meč, što su Hrvati iskoristili i ekspresno stekli dva gola viška. Ipak, Mandić i drugovi ekspresno su "probili" početnu blokadu, do kraja prve deonice stigli do izjednačenja, a potom sredinom druge četvrtine i do dva gola prednosti. Ipak, kako su se brzo vratili iz minus dva, izabranici Uroša Stevanovića su i izgubili identičnu prednost.

Rezultatski najneefikasniji je bio treći kvartal u kojem su "delfini" do jedinog gola stigli na minut i po pre odlaska na poslednji mini odmor pred završnu deonicu u kojoj su Hrvati meč prelomili u završna tri minuta tokom koji su Srbi promašili peterac, a potom i napad sa igračem više.

Hrvatsku u polufinalu SP čeka bolji iz poslednjeg četvrtfinalnog okršaja u kojem se sastaju Mađarska i Francuska.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

8. MINUT - Hrvati su se odbranili, ali potom ne koriste napad. U poslednjih 70 sekundi Srbija ulazi sa minus dva. Preokret u bazenu, posle gledanja VAR-a, sudije isključuju Mandića bez prava zamene i dodeljuju Hrvatima peterac koji u gol pretvara Fatović. Hrvati vode 15:12, do kraja je minut i 40 sekundi. KRAJ! Hrvatska je pobedila Srbiju 15:13.

6. MINUT - Posle Jakšića i Drašovića, meč je završen pre vremena i za Ranđelovića. Fatović koristi igrača više, a na drugoj strani Bijač brani peterac i Strahinji Rašoviću. Srećom lopta odlazi u korner, a u napadu sa igračem više Strahinja pogađa stativu. Hrvati vode 13:12 i imaju napad. U ekstraposedu izborili su se za igrača više koji u gol pretvara Burić - 14:12 pred završna dva minuta četvrte deonice.

4. MINUT - Delfini se brane u napadu sa igračem manje, a potom se braća Rašović iskupljuju. Brojčanu prednost u bazenu Srbija materijalizuje preko Viktora (asistencija) i Strahinje (gol) - 12:12.

2. MINUT - Delfini su odbranili uvodni napad u četvrtoj deonici, a potom Rašović realizuje napad sa igračem više - 11:11. Žuvela postiže gol i vraća Hrvatima gol prednosti. Greše braća Rašović.

TREĆA ČETVRTINA

8. MINUT - Konačno gol Srbije! Na minut i po pre kraja treće četvrtine, Vico na stativi postiže gol u napadu sa igračem više - 10:10. Petar Jakšić je zaradio treće isključenje i završio je meč, a Hrvati preko Fatovića koriste brojčanu prednost - 11:10. Delfini propuštaju napad sa igračem više, a potom ni Hrvati. Na kraju treće četvrtine Srbija - Hrvatska 10:11. 

6. MINUT - Ušli su "delfini" u veliku ofanzivnu krizu, čak je Mandić propustio priliku iz peterca da poravna rezultat - 10:9.

4. MINUT - Na isteku 4. minuta igre u trećoj četvrtini Hrvati koriste igrača više i postižu prvi gol u nastavku - 10:9.

2. MINUT - Nema golova u prva dva minuta nastavka meča, a srpski reprezentativci su propustili i napad sa igračem više - 9:9.

DRUGA ČETVRTINA

8. MINUT - Ubović se sjajno snalazi na centru, postiže gol i vraća vođstvo Srbiji - 8:7. Uz mnogo sreće, na isteku igrača više, Lazić postiže gol za izjednačenje - 8:8. Dušan Mandić realizuje peterac, Srbija vodi pred završnih 60 sekundi druge četvrtine - 9:8. Hrvati su gotovo perfektni u napadu sa igračem više, na kraju prvog poluvremena Srbija - Hrvatska 9:9.

6. MINUT - Fatović postiže gol za Hrvate i smanjuje prednost Delfina u 5. minutu druge deonice - 7:6. Ekspresno Hrvati odgovaraju i iz napada sa igračem više dolaze do izjednačenja pred završna dva minuta prvog poluvremena - 7:7.

4. MINUT - Ponovo obe selekcije ne koriste po jedan napad pri nerešenom rezultatu, posle čega Nikola Jakšić postiže sjajan gol direkrtno iz faula. Delfini vode 6:5 u 3. minutu druge deonice. Odbranili su se srpski vaterpolisti i potom došli do dva gola prednosti, novim sjajnim golom Jakšića - 7:5.

2. MINUT - Obe selekcije su propustile uvodne napade u drugom kvartalu - 4:4. Prvi put na meču Srbija vodi, pošto Vučinić postiže gol sa igračem više u bazenu. Iz identične situacije Lončar postiže gol za izjednačenje - 5:5.

PRVA ČETVRTINA

8. MINUT - Uz malo sreće (prečka), srpski vaterpolisti su se odbranil sa igračem manje, ali to nisu uspeli da materijalizuju na drugoj strani. Dobra defanzivna rola Ubovića, posle čega srpski vaterpolisti u napadu sa igračem više dolaze do izjednačenja golom Strahinje Rašovića. Na kraju prve četvrtine Srbija - Hrvatska 4:4.

6. MINUT - Vico postiže važan pogodak za "delfine" - 3:2, 5. minut. Kontrafaul Hrvata, a potom srpski vaterpolisti iz trećeg pokušaja koriste brojčanu prednost u bazenu i preko Ranđelovića dolaze do izjednačenja - 3:3. Harkov prekida mini seriju "delfina" i vraća Hrvate u prednost pred završna dva minutua prve deonice.

4. MINUT - Marinić Kragić realizuje prvi peterac na meču i vraća gol prednosti Hrvatima na ulasku u 3. minut meča - 2:1. Srpski vaterpolisti prave kontrafaul, ali se potom brane u napadu sa igračem manje. "Delfini" još jednom ne koriste igrača više, posle čega Hrvati dolaze do gola u kontranapadu - 3:1.

2. MINUT - Hrvati dolaze do početnog vođstva iz prvog igrača više na meču. "Delfini" ne koriste brojčanu prednost u bazenu, ali  na isteku napada dolazi do izjednačenja posle bombe Mandića.

- Selektor Hrvata Ivica Tucak u najavi meča je istakao snagu srpskog nacionalnog tima, bez obzira na nekoliko slabijih rezultata od osvajanja Olimpijskih igara.

- Srpski reprezentativci bili su prilično mirni uoči okršaja sa Hrvatima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike