Delfini idu na Olimpijske igre, braniće tron u Parizu! Veliki preokret Srbije i pobeda nad Amerikom!

09.02.2024

16:51

0

Autor: G. F.

Vaterpolisti su obezbedili i plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva

Delfini idu na Olimpijske igre, braniće tron u Parizu! Veliki preokret Srbije i pobeda nad Amerikom!
Vaterpolisti Srbije - Copyright Waterpoloserbia.org/Marcel tel Bals MTB-Photo

Vaterpolo reprezentacija Srbije braniće tron na Olimpijskim igrama!

Delfini su u veoma čudnoj utakmici savladali SAD sa 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4) plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva i overili vizu za Pariz.

Kakva je ovo utakmica bila! Za priču! Delfini su bili u lošem ritmu celo prvo poluvreme, imali tri gola zaostatka, a onda dobili poklon od najboljeg igrača SAD Haloka. Čovek koji je pravio velike probleme Delfinima napravio je veoma grun faul nad kapitenom Srbije Nikolom Jakšićem, bukvalno mu je pod vodom pokidao kapicu i strgao je sa glave.

Sudije su pogledale snimak iskjučile centra Amerike do kraja susreta, ali i dosudili peterac za naš tim. Ocenjeno je da je reč o "brutalnom faulu", a to je značilo da će Amerikanci četiri minuta imati igrača manje u bazenu.

Na brutalan faul Haloka srpski vaterpolisti odgovorili su brutalnom serijom i očas posla okrenuli rezultat u svoju korist i stigli do velika tri gola viška. Mirno je iskontrolisano sve u poslednjoj četvrtini, odbijeni su napadu kompletnih rivala i upisana je jedna od najvažnijih pobeda u poslednje vreme.

Ovo je bila prava timska pobeda Srbije nad nezgodnim rivalom, ali su se nekako izdvojili kapiten Jakšić sjanim asistencijama i golovima, te golman Radoslav Filipović koji je upisao deset odbrana! Sve u svemu, mnogo razloga za slavlje, ali samo nakratko.

Pred Delfinima je pauza do utorka pošto su direktno u četvrtfinalu SP. Sačekaće rivala u borbi za mesto među četiri najbolja, a ako ne bude nekih senzacija, to će biti Hrvatska. A posle toga. nadamo se i verujemo i borba za medalje na velikom takmičenju.

BLOG UŽIVO:

Gotovo je, Srbija je u četvrtfnalu Svetskog prvenstva, Srbija je na Olimpijskim igrama! Posle tajm-auta Stevanovića gol Vučinića! Slavlje može da počne. Odbranili smo se sa dva igrača manje, ali su Amerikanic preko Irvinga ipak napad završili golom. Nismo iskoristili napad, primli smo gol, ali je sve to bilo potpuno nebitno.

30. minut - Nikola Jakšić! Gol! Blizu je Pariz, mnogo blizu, još manje od pet minuta, a četiri gola prednosti za Srbiju! Ponovo Mandić briljira u odbrani, seče napad rivala. Ubović donosi igrača više, ali brani Holand šut Mandića. Kapiten Jakšić je isključen, a Filipović beleži devetu odbranu! Ide lopta u korner posle kog Obert postiže gol. Izgubili su Delfini loptu u napadu, brzo su plivali Amerikanci, a Drašović je faulom sprečio kontru. Nema gola! Još dva mmuta do kraja i velikih 13:10 za Srbiju.

27. minut - Kompletni su Amerikanci ponovo, ali nema gola! Dod pogađa stativu. Faul Ubovića u napadu i još jedna stativa Amerikanaca. Bilo je mnogo sreće sada, pukla je odbrana Srbije, ali nismo primli gol. Lukić šutira pored gola, pa pravi faul za isključenje. Vudhed pogađa. Moraće Delfini da zategnu defanzivu u finišu. Prodor Jakšića, odlično dodavanje i gol Strahinje Rašovića! Isključen je Ranđelović, lai nema gola Amerike, blokirao je Mandić - 12:9.

Kraj treće četvrtine - Ponovo odlična defanziva i novi gol, sada je Drašović precizan! Tajm-aut za selektora SAD Dejana Udovičića. Brani Filipović još jednom, mnogo je velika cena brutalnog faula koji su Amerikanci napravili. Primili su pet golova, a da nisu uspeli da urade bilo šta u napadu - 11:8 za Srbiju pred poslednju četvrtinu!

22. minut - Sada je Mandić odličan pred našim golom, stiže nagrada za to. Jakšić pronalazi Ubovića koji postiže sedmi gol za Srbiju. Isključen je Petar Jakšić, ali su se naši vaterpolisti odbranili i ovog puta. Grub faul Amerikanaca na Nikoli Jakšiću, igrač više i tajm-aut za Srbiju. Selektor Uroš Stevanović objasnio je kako odigrati napad, a sudije gledaju snimak faula nad Jakšićem. Crveni karton za Haloka i peterac za Srbiju! Mandić siguran! Do kraja treće četvrtine imaćemo igrača više zbog isključenja najboljeg američkog igrača. Ovo se mora iskoristiti. Brani Filipović! Ide gol Nikole Jakšića, vodi Srbija ponovo, u sjajnoj seriji su Delfini! Dva isključenja za Srbiju, ali i odbrana! Ide gol Mandića - 10:8 za Srbiju!

19. minut - Ništa novo, prvi napad za SAD. Gol Irvniga, pa faul u napadu Vica, ali i odbrana Filipovića. Vico nam donosi igrača više, Vučinić pogađa na dodavanje Mandića. Evo i dobre defanzivne epizode Vučinića na centru, ali nije napad dobro organizovan - 6:8.

Kraj druge četvrtine - Peti put imamo igrača više, ponovo je Ubović zaslužan za to. Kapiten jakšić pogađa! Uz mnogo sreće su se Delfini odbranili, a Ubović pod očiglednim faulom uspeo da dođe do gola! Još jedan gol Daubea sa distance. Poslednji šut Srbije završio je na stativi, na poluvremenu je 7:5 za SAD.

14. minut - Opet isključenje naših vaterpolista, Vudhed pogađa sa prve stative. Novi igrač više i za Srbiju, promašio je Vučinić. Nova kontra Amerikanaca, Dod lagano smešta loptu u mrežu Delfina i donosi dva gola prednosti svom timu - 5:3.  Faul Drašovića u napadu i isključenje za Viktora Rašovića. Gol Doda ponovo, stvari ne idu u dobrom pravcu - 6:3 je za Ameriku.

11. minut - Ponovo su Amerikanci prvi doplivali do lopte, stigli do igrača više posle faula Radomira Drašovića! Odbranili su se Delfini i ovog puta. Igrač više i za Srbiju, ali Lukićev šut brani Holand. Daube ispaljuje projektil, lopta pogađa stativu, pokušava Nikola Jakšić nešto slično, ali njegov šut je izblokiran. Ponovo brz napad i još jedan igrač više za SAD. Nema gola za Ameriku. Ima za Srbiju, strašan šut Mandića - 3:3.

Kraj prve četvrtine - Nemanja Vico sjajan na centru, beži rivalu, okreće se i trese mrežu Amerike. Iskjučen je Petar Jakšić, a Daube precizan za novo izjednačenje. Pokušao je Nikola Jakšić sa distance, nije bio precizan. Brzo plivanje i Amerika vodi sa 3:2. Presečen je napad Delfina, a Sava Ranđelović je isključen. Ne koriste igrača više, Halok je iz nedozvoljene pozicije ubacio loptu u mrežu. Posle prvih osam minuta na semaforu stoji 3:2 za SAD.

6. minut - Nemanja Ubović je izborio igrača više i gol! Đorđe Vučinić na isteku napada dovodi Srbiju u vođstvo! Irvnig je precizan, savladao je Filipovića. Još jednom Ubović radi veliki posao, ponovo igrač više. Mandić, nažalost, pogađa prečku. Upisuje Filipović novu obdranu - 1:1.

3. minut - Prvi napad imala je Amerika i prvu odbranu upisao je naš golman Radoslav Filipović. Otišla je lopta u korner, novi šut Amerikanaca i nova odbrana srpskog čuvara mreže. Oet korner, ali ni treći napad ne koriste rivali! Delfini nisu uspeli da se dobro organizuju u svom prvom napadu, ali je odbrana ponovo bila na visini zadatka. I dalje su naši bez šuta ka golu rivala, posle prva tri minuta mreže miruju.

15.30 - Utakmica je počela! Idemo, momci, Pariz vas čeka!

15.25 - Intonirane su himne Srbije i Amerike, igrači su u bazenu.

15.20 - Utakmicu sude Slovenac Boris Margeta i Grk Jorgos Stavridis.

15.06 - Vaterpolisti Hrvatske odradili su posao u duelu sa Južnom Afrikom i slavili sa 29:6.

14.00 - Potpuno smo fokusirani na meč, želimo da ponovimo igru iz duela sa Crnom Gorom. Neće biti lako, Amerikanci imaju veliki broj igrača u evropskim klubovima koji mogu da budu nezgodan protivnik. Poznajemo ih, igrali smo u četvrtfinalu Svetskog kupa prošle godine. Držali smo igru pod kontrolom tri četvrtine, ali smo u poslednjoj pali. Napravili su preokret i pobedili, a mi zbog toga moramo da budemo oprezni - poručuje naš centar Nemanja Ubović.

13.50 - Srbija i Amerika su na svetskim prvenstvima igrali samo tri puta i svaki put je pobeda pripala Delfinima.

13.40 - U utakmicama koje su odigrane pre duela Srbije i SAD viđen je i jedan nesvakidašnji rekord kada su u pitanju velika takmičenja. Italija je savladala Rumuniju sa 16:10 u susretu u kom je za Azure dosuđeno čak sedam peteraca, a golman Mariuš Tik je odbranio čak pet!

Crna Gora se očigledno nije u potpunosti oporavila od poraza u duelu sa Srbijom, pa je jedva stigla do pobede nad Japanom od 13:11. Mađarska je izrešetala Kazahstan sa 28:1, a Španci su savladali Australiju sa 15:9.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike