Kamili oduzeto zlato! Od čuda od deteta i Putinove ljubimice, do dopingovane Ruskinje, linija je tanka!

30.01.2024

13:13

0

Autor: A. S.

Šteta!

Kamili oduzeto zlato! Od čuda od deteta i Putinove ljubimice, do dopingovane Ruskinje, linija je tanka!
Kamila Valieva - Copyright Tanjug/AP

Zimske olimpijske igre u godini kada se održavaju predstavljaju prelepo takmičenje u kome svi uživaju, bez prevelikih navijačkih strasti, a na poslednjim, koje su 2022. godine održane u Pekingu, neočekivano je sportistkinja o kojoj se najviše govori postala mlada Kamila Valieva.

Tada 15-godišnja devojčica primorala je i one koji ne prate umetničko klizanje, da gledaju kretanje gracija na ledu i videli su istoriju. Kamila je bila senzacija ovog takmičenja!

Ona je izvela četvorostruki skok, što do tada nijednoj ženi nije pošlo za rukom, ali je odmah nakon toga i bila podvrgnuta doping kontroli.

Utvrđeno je da je bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu, pa je pokrenuta istraga, a na kraju je potvrđeno - bila je dopingovana u Pekingu i čeka je četvorogodišnja suspenzija zbog dopinga. Pitanje je da li će se mlada klizačica i u kom stanju vratiti sportu. I nakon Pekinga, dok je istraga bila u toku, pojavila se na nekoliko takmičenja i pokazala drugu sliku, očigledno uplašena za svoju budućnost.

Konačnu presudu je doneo Sportski sud za arbitražu u Lozani, koji nije kaznio samo Vasilevu, već i Rusko olimpijsko komitet, kome su oduzeli  zlatnu medalju u ekipnom takmičenju. 

Prijem kod Putina

Dok je trajala istraga i bila u cetrnu svih sportskih dešavanja, Kamila je rešila da se odazove pozivu predsednika Vladimira Putina i ode na prijem. Tako je samo još više razljutila MOK.

- Utvrđeno je da je Kamila Valijeva prekršila anti-doping pravila i zato je sankcionisana četvorogodišnjom suspenzijom koja počinje od 25. decembra 2021. godine - navodi se u saopštenju Suda iz Lozane.

Ovom odlukom poništeni su svi njeni rezultati, što znači da je ostala i bez onog zlata sa Olimpijskih igara!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike