Delfini kreću po vizu za Pariz: Prva od dve prilike da se obezbedi put na Olimpijske igre i odbrana dvostrukog zlata!

03.01.2024

11:15

0

Selektor se nada da će se sve srediti do početka šampionata

Delfini kreću po vizu za Pariz: Prva od dve prilike da se obezbedi put na Olimpijske igre i odbrana dvostrukog zlata!
Vaterpolo reprezentacija Srbije - Copyright Profimedia

Pred nekim novim i mlađim delfinima je interesantna zima. Četvrtim mestom na Svetskom prvenstvu u Fukuoki nije obezbeđena viza za Olimpijske igre, pa Srbija sada ima dve velike prilike da to učini.

Najpre na Evropskom prvenstvu, od četvrtog do 16. januara, a potom i početkom ferbuara na Svetskom šampionatu u Kataru. Dvostruki uzastopni olimpijski šampioni neće imati lak zadatak, ali su ambicije šampionske.

Dugo je trajao oporavak Nikole Jakšića zbog problema sa povredom lakta, ali je kapiten igrao krajem godine u poslednjoj proveri sa selekcijom Hrvatske i pokazao da tragova povrede nema. Međutim, zabrinuo je izostanak Dušana Mandića zbog bolesti, ali se levoruki šuter našao na spisku selektora Uroša Stevanovića. Jedino je izostao Đorđe Vučinić, naravno, zbog problema sa povredom.

Kada se sve sumira, problemi nisu izostali, ali su svi zadovoljni pripremama i igrama, pa ovog puta delfini put Hrvatske kreću u dobrom raspoloženju. 

Definitivno je tom raspoloženju doprinela i provera sa Hrvatima. Svi igrači su dobili priliku u revijalnom meču. Mogao je Uroš Stevanović da kombinuje, razigrava, uigrava i polako stvara sliku o finalnom izgledu. Šteta što je duel bio zatvoren za javnost, sigurno da bi navijači i jednog i drugog tima uživali u prikazanoj igri i majstorijama selektora Ivice Tucka i Stevanovića.

Ovako, do nekog novog duela čekaćemo u Zagrebu. Šampionat je na programu od četvrtog do 16. januara, a Srbija će u grupnoj fazi igrati sa Nemačkom, Izraelom i Maltom u Zagrebu.

- Mogu da budem jako zadovoljan pristupu i radom na treninzima. Ali, ne mogu da budem zadovoljan time što smo imali previše pehova. Dušan Mandić je bolestan. Nikola Jakšić je tek izašao iz povrede. Nadam se da će do Evropskog prvenstva sve da se sredi - optimistično je komentarisao selektor Stevanović nakon meča sa Hrvatskom.

U odnosu na ranije sezone, sistem takmičenja je promenjen, pa su delfini zbog devetog mesta na kontinentalnom šampionatu igranom u Splitu 2022. godine sada smešteni u drugu diviziju. pa ih nakon grupne faze, očekuje i osmina finala. Drugim rečima, neće imati dan pauze nakon grupe.

- U grupnoj fazi imamo lakše protivnike, ali zato startujemo od osmine finala. To će nam biti glavna utakmica. Videćemo ko će nam biti protivnik i svaka naredna utakmica posle osmine za nas je finale. U ovom trenutku ne gledamo dalje od toga, jer će u osmini finala biti izuzetno teška utakmica, u rangu četvrtfinala ili polufinala, zako da su nam misli na 10. januaru - rekao je Stevanović i dodao:

- Mi smo zbog devetog mesta na Evropskom prvenstvu u Splitu sada u donjem domu. Zbog toga imamo i lakšu grupu, ali imamo i eliminacionu utakmicu u osmini finala, koja je teška. Kakav je takav je sistem, hajde da mu damo šansu. Videćemo da li donosi boljitak vaterpolu.

Olimpijsku vizu na šampionatu u Zagrebu i Dubrovniku, obezbediće najbolje plasirana reprezentacija, isključujući Mađarsku, Grčku i Francusku. Međutim, u našem timu nema pritiska.

- Nema pritiska zbog vize. Jedno mesto u odnosu na Mađarsku i Grčku najbolje plasirano donosi vizu za Olimpijske igre u Parizu. Ostaju i četiri mesta sa Svetskog prvenstva. Ne opterećujemo se time, niti razmišljamo uopšte o tome, već gledamo da ostvarimo rezultat na Evropskom prvenstvu u Zagrebu - zaključio je selektor Srbije.

Reprezentacija na put kreće četvrtog januara, a dan kasnije će igrati sa Izraelom od 17 sati. Dva dana kasnije, od 19 sati, rival će biti Nemačka, a potom 9. januara u istom terminu, sledi meč sa Maltom. Osmina finala igra se odmah narednog dana. Ukoliko delfini obezbede prvo mesto u grupi, rival će biti poslednjeplasirani sastav iz grupe u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska.

Neće biti lako, ulog je veliki, ambicije šampionske, vera u delfine uvek na visokom nivou, pa momci - srećno!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike