Pariz je kruna ove generacije, ali i Evropsko prvenstvo za nas ima veliku draž! Atanasijevićeva poruka navijačima preko portala 24 sedam!

17.08.2023

17:37

0

Sjani srpski reprezentativac otkriva kako se nosi sa izazovima priprema i gde pronalazi motiv za naporan rad

Pariz je kruna ove generacije, ali i Evropsko prvenstvo za nas ima veliku draž! Atanasijevićeva poruka navijačima preko portala 24 sedam!
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije već dugo naporno radi u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo (28. avgust - 16. septembar).

Onaj najteži deo priprema prekinut je odlaskom u Tursku gde će biti odigrane dve kontrolne utakmice sa tamošnjim nacionalnim timom.

Pre puta za Istanbul posetili smo naše odbojkaše na Kopaoniku i porazgovarali sa sjajnim korektorom Aleksandrom Atanasijevićem o očekivanjima pred naporan period. Posle Evropskog prvenstva pred Orlovima su i kvalifikacije za Olimpijske igre.

- Dobra stvar je što iz godine u godinu svake pripreme postaju sve važnije i važnije i svako takmičenje za nas, znajući da nećemo imati toliko dugu reprezentativnu karijeru. Imamo nekih mesec dana priprema pred Evropsko prvenstvo, a posle tako podjednako važne pripreme za kvalifikacije za Olimpijske igre. Dugo leto je pred nama, bukvalno jedna klupska sezona, šest meseci otkad smo počeli, od tog nekog 1. maja kada su krenule pripreme za Svetsku ligu. Sigurno da nije lako, međutim navikli smo i pre svega je velika čast i zadovoljstvo da opet budemo deo našeg nacionalnog tima.

Kako neko sa toliko iskustva nađe motiv da se ponovo podvrgne tom tretmanu priprema.

- Ne vidim sebe kao nekog ko ima previše iskustva. Zaista, u glavi je i dalje kao da ima 18 godina. Uživam u svemu ovome i mogu slobodno da kažem da sam okružen ne samo sjajnim saigračima nego i velikim prijateljima što je najvažnije. Samim tim pripreme nikada ne padaju teško. Za nas je izuzetno bitno da pokušamo da sa reprezentacijom Srbije odemo na Olimpijske igre. Mislim da bi to bila kruna ove generacije koja je imala zapažene rezultate, ali ostaje ta neka mala mrlja neodlaska na poslednja dva izdanja Olimpijskih igara. Mislim da bi Pariz bio kruna cele ove priče.

Postoji li nešto što bi te rezultatski zadovoljilo na Evropskom prvenstvu?

- Naravno, mene bi zadovoljilo da ponovimo rezultat iz 2019. godine. Tada je izgledalo gotovo nemoguće da osvojimo Evropsko prvenstvo, a uspeli smo. sada je, manje-više, ista situacija. Postoji puno reprezentacija koji su mnogo veći favoriti nego što smo mi. Ne znam, Poljaci, Francuzi, Italijani, koji su i domaćini. Sigurno neće biti lako, ali tražićemo tu neku našu šansu iz senke. Siguran sam da, sa iskustvom koje imamo, i igračima koje imamo, možemo da se nadamo da možemo da napravimo neki zapaženiji rezultat. A koji će to biti, videćemo.

 

 

Nekako je kroz istoriju uvek bilo da kad se očekivalo da bude "lako", ne bude, a kad se očekivalo da bude mnogo teške, bude spektakl.

- Upravo tako, nema pravila. Nažalost, ili nasreću danas u odbojci postoji nekih 12, 13 ekipa samo u Evropi, a koje su na podjednakom nivou. Trenutna inspiracija, trenutna forma će odlučivati na samom Evropskom prvenstvu, kao što će to biti slučaj i na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Vidimo da se stalno menjaju ekipe na vrhu. Biće nam teško, ali opet to je naša šansa da pokušamo da u ovom malo izmenjenom sastavu dođemo do nekog zapaženijeg rezultata.

Da li će se praviti dva vrha forme, jedan za Evropsko prvenstvo, a drugi za olimpijske kvalifikacije ili neko od tih takmičenja ima prednost?

- Iskreno ne znam, to će selektor da odluči. Sigurno je da je najvažnije takmičenje sledeće godine pred nama, a to su Olimpijske igre. Da bismo došli tamo moramo da pokupimo dovoljan broj bodova i kasnije bez obzira na kvalifikacioni turnir, znaćemo da li idemo ili ne u Pariz. Tako da selektor nek odluči koje takmičenje nosi više bodova. Međutim, mi kao igrači se spremamo da budemo maksimalno fokusirani i na prvo i na drugo takmičenje. Sigurno da za nas veću draž ima Evropsko prvenstvo jer imaš priliku da osvojiš medalju, priliku da na još jednom EP napravimo dobar rezultat. U prošlosti, kroz istoriju, smo najbolje rezultate pravili upravo na tim prvenstvima.

Poruka za navijače...

- Voleo bih da budu uz nas i shvate da zaista u svakom trenutku dajemo maksimum. Nekad, s nekog takmičenja ne dođemo sa medaljom, ali svakog dana treningu pristupamo sa maksimalnom energijom i, eto, pokušaćemo da vas obradujemo i ovog puta sa nekom od medalja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike