Šta reći o Marku, evo i sad se ježim! Stub reprezentacije, čovek je isti kao pre 18 godina! (FOTO-VIDEO)

12.08.2023

16:00

0

Selektor Igor Kolaković i odbojkaš Aleksandar Atanasijević za 24sedam pričali o velikom dostignuću Podraščanina

Šta reći o Marku, evo i sad se ježim! Stub reprezentacije, čovek je isti kao pre 18 godina! (FOTO-VIDEO)
Kolaković, Atanasijević i Podraščanin - Copyright MN Press

Prošlo je kroz odbojkašku reprezentaciju naše zemlje vrhunskih igrača i svako je imao veoma bitnu ulogu u stvaranju onoga što zovemo kult nacionalnog tima.

Osvajane su najsjajnije medalje sa najvećih takmičenja, dečica su netremice gledala svoje heroje i divila se njihovim majstorijama, pa odlučila da se i ona oprobaju.

Imamo i danas takve šampione u dresu Srbije, ali se jedan među njima ipak izdvaja. Ako ni po čemu drugom, onda po brojkama. Marko Podraščanin je odigrao 333 utakmice za reprezentaciju i apsolutni je rekorder kada je ova stavka u pitanju.

STRAŠNA KARIJERA

A reprezentativnu karijeru počeo je pre 17 godina na poziv tadašnjeg, a i sadašnjeg selektora Igora Kolakovića, stručnjaka koji za portal 24sedam o Podraščaninu može da govori samo u superlativu.

MN Press
 

- Nije samo po brojkama značajan. Marko predstavlja osnovu reprezentacije još od 2006. kada je debitovao na Svetskom prvenstvu u Japanu i njegova karijera je, ne samo u reprezentaciji, nego i u klubu, toliko obogaćena nastupima, medaljama, sjajnim partijama. Prosto, Marko je čovek koji zaslužuje sve moguće, da kažem ne samo epitete, nego svu moguću slavu ovog sporta. Ne samo u Srbiji, nego i u čitavom svetu. Svuda je poznat, na svim meridijanima, a momak se nije promenio od prvog dana kada je došao na trening, kada je imao 17, 18 godina do dana današnjeg kada, zajedno sa ostalim momcima, pruža maksimum za svoju državu i reprezentaciju.

To znači da s punim pravom možemo da ga nazovemo i ambasadorom Srbije i ambasadorom odbojke na globalnom nivou.

PREZIME MUČI STRANCE

- Pa jeste, mislim da je svuda prepoznat pogotovo svojim igrama, a naravno i karakterstičnim prezimenom koje je jako teško za izgovor svima osim nama. Gde god se pojavimo on je neko ko zavređuje najveću pažnju svih ljubitelja odbojke, a naročito onih koji prate koliko je nastupa imao za reprezentaciju.

Brojka je 333, da li vidite nekoga ko bi mogao bar da se približi?

- Pa ne znam, ne znam kako će sada teći pošto ubrzaju ova odbojkaška takmičenja. Svetsko prvenstvo će se igrati na svake dve godine, a ostaju ostala takmičenja. Možda će se neko od ovih momaka približiti ili prestići tu cifru, ali u ovom trenutku je svakako Marko centar svega. U skorije vreme teško da može neko da ga stigne.

Da li je Marko i centar reprezentacije i dalje?

- Jeste. Mi smo jako srećni što Marko ima, pre svega tu energiju i tu snagu da i ove pripreme, koje su dosta teške i za mlade momke, sprovodi na najbolji mogući način. On daje duh duh, a naročito kvalitet reprezentaciji.

SATKAN OD ČUDNOG MATERIJALA

I dokad ćete ga, da tako kažemo, "maltretirati"?

- Ne znam, pošto je satkan od čudnog materijala, ne predviđamo mu skoro oproštaj od reprezentacije. Zavisiće najviše od njega.

Znači i Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine?

- Ne znam, ja verovatno neću biti trener tada, ali se nadam da Marko može da igra još dugo, dugo...

O Podraščaninu smo porazgovarali i sa njegovim saigračem i kumom Aleksandrom Atanasijevićem. Ukrali smo mu malo vremena za odmor posle ručka, a pre treninga.

MN Press
Zajedno i na terenu i van njega, Podraščanin i Atanasijević

Kako smo sigurni da je odličan osećaj raditi sa iskusnim kolegama, a iskusnijeg od Podraščanina nema, zamolili smo Atanasijevića, ili Batu, kako ga svi zovu, da nam opiše svoj osećaj deljenja "reprezentativnog hleba" sa tako velikom zvezdom svetske odbojke.

ZAISTA JE LEGENDA

- Evo zaista i kada mi postavite pitanje ja se naježim. Toliko nenametljiv dečko, mi smo i cimeri, igrali smo i u klubu zajedno četiri godine. Jednostavno svojom energijom i pristupom je dokazao kakav treba da bude odnos igrača prema državnom grbu. Zaista je legenda! Bez obzira što su možda pre njega i pre nas bila u reprezentaciji i veća imena. To što je on pružio reprezentaciji, toliki broj utakmica... Evo samo zamislite da se skinete 333 puta. To je faktički jedna godina skidanja da odigraš utakmicu! A gde su tu svi treninzi, gde su tu zagrevanja, milion teretana koje je odradio usput? Živa legenda ovog sporta - kaže Atanasijević za 24sedam, pa dodaje:

- Međutim njega svi i dalje gledaju kao mladića. On se toliko dobro fizički oseća. Sam podatak da je ove sezone osvojio titulu sa Trentom, to je nešto što je pandan osvajanju NBA lige, što je uradio Nikola Jokić. To je dokaz da je bez obzira na godine i dalje "u piku" svoje forme! Drago mi je da sam imao priliku da igram, da stasam uz jednu takvu veličinu. Siguran sam da je nadmašio sve svoje prethodnike svojim stavom, svojom skromnošću... Nikada mu neće biti niko ravan.

 

 

Da li u glavi postoji ideja da pokušaš da nadmašiš tu brojku?

- Nikako, mislim da je to nemoguća stvar. On je počeo 2006. da igra za reprezentaciju. Pritom, hvala bogu nikad nije imao ozbiljnijih povreda, nikad nije preskakao takmičenja. Mnogo puta smo se šalili sa njegovom suprugom "joj Marko, dvoje dece kod kuće, a ti ideš celo leto, 3 meseca sa reprezentacijom". Zaista je sve to gledao kroz osmeh. Svi ga gledamo, ne kao starijeg brata, nego kao nekog ko je naših godina,  pleni energijom, tom nekom ozbiljnošću, ne samo na terenu, nego i van njega. Mislim da bi bio veliki hendikep za reprezentaciju Srbije kada bi on otišao jednog dana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike