O Jokiću će se pričati vekovima, a Đoković će ostati zlatnim slovima upisan u istoriju sporta!

28.06.2023

08:58

0

Ekskluzivno za 24sedam selektor vaterpolista Hrvatske Ivica Tucak analizirao i šanse Delfina na predstojećem Svetskom prvenstvu

O Jokiću će se pričati vekovima, a Đoković će ostati zlatnim slovima upisan u istoriju sporta!
Jokić, Tucak i Đoković - Copyright Profimedia

Neki dragi, a sasvim slučajni susreti su jedna od najprijatnijih stvari koje vam se mogu dogoditi i razbiti monotoniju svakodnevnice. Jedan takav susret dogodio se nedavno, a rezultovao je intervjuom koji je pred vama.

Trofejni vaterpolo stručnjak, aktuelni prvak Evrope, selektor Hrvatske Ivica Tucak samo za 24sedam pričao je o predstojećem Svetskom prvenstvu, svojoj reprezentaciji, našoj reprezentaciji, ali i o dvojici vrhunskih sportista iz Srbije - Novaku Đokoviću i Nikoli Jokiću.

Novak je jedan od najvećih svih vremena

- Šta treba reći za Novaka Đokovića... Po meni zasigurno jedan od najvećih sportista sveta, možda svih vremena, to nema nikakve dileme. Sa tolikim brojem osvojenih trofeja, velikih grend slemova, svega što je osvojio u karijeri, mislim da je nepotrebno trošiti reči. Novak je jedan zlatni sportista koji će ostati zabeležen zlatnim slovima u istoriji sporta, ne tenisa, nego sporta. Nešto što je neverovatno... Rekao bih da se tu vidi put mladim sportistima, to na koji način se tako veliki sportisti odnose prema sportu, a to je ono "nikad dosta". Ne postoji juče, postoje samo danas i sutra - ispričao nam je Tucak, pa se okrenuo MVP finalne serije i osvajaču NBA lige Nikoli Jokiću:

- Nikola Jokić, drugo strašno svetsko ime sporta. Moram biti iskren da dugo, dugo, dugo, još od vremena Majkla Džordana, Skotija Pipena, Denisa Rodmana i, naravno, našeg Tonija Kukoča nisam pratio aktivno NBA. Ispalo je to iz mog fokusa. Nisam čovek koji će noću gledati utakmice. Malo sam se isključio iz toga, više pratim evropsku košarku i ovo što se događa na prostorima Evrope. Moram priznati da imam mnogo prijatelja u košarci, to je sport koji obožavam i najviše volim da ga gledam uz vaterpolo.

Zbog Jokića ponovo pratio NBA

NBA nije bila sfera preteranog interesovanja trofejnog stručnjaka sve donedavno...

- Zašto ovo govorim, pa zato što do pojave Nikole Jokića i ovih njegovih vanserijskih igara nisam to ni pratio. Naravno da sam ispratio ovu finalnu seriju, sve što se događa oko tog momka. Uistinu jedan fascinantan sportista, fascinantan momak. Ne poznajem ga lično, ali mi se čini da je to je fenomenalan dečko i to je ono što mi je posebno drago. Taj ceo njegov uspeh, način na koji se ponaša i nosi sa tim velikim uspehom, meni deluje da se radi o velikom sportisti i velikom čoveku i zasigurno košarkašu koji će ostaviti trag u svetskoj košarci. Već sada ga je ostavio, a boga mi će se, mislim, decenijama, ako ne i vekovima pričati o ulozi Nikole Jokića. Zaista je fascinatan način na koji on igra, kako koristi svoje veštine u igri, to je neverovatno fascinantno.

Tanjug/AP
Jokić i Đoković

To su momci za ponos Srbije

- Dvojica sigurno najvećih sportista u ovom trenutku i to Srbiji mora biti na čast i ponos. Pratim sve vrhunske sportove i sportiste, ono što sam rekao za Novaka važi i za Jokića, a to je da svojim primerima daju poruku mladima. A to je ono što mi se čini najbitnijim delom cele priče. Da ti mladi sportisti vide da je to jedini način može opstati. Ponoviću, u sportu juče ne postoji, postoji samo danas i sutra.

Morali smo naravno da priupitamo ponešto o vaterpolu...

- Ulazimo u poslednju fazu napornih priprema za Svetsko prvenstvo. Predstoji nam međunarodni turnir u Crnoj Gori, pa let za Ameriku gde ćemo sparingovati sa njihovom reprezentacijom 8, 9 dana. Mislim da nam je to fenomenalan potez s obzirom na snagu američke reprezentacije. Njihov način igre će nam poslužiti za najvažniju utakmicu u prvom delu SP, sa Mađarskom u grupi. Teško je prognozirati, to je Svetsko prvenstvo, ali mi, kao i na svako takmičenje, idemo sa najvećim mogućim ambicijama. Aktuelni smo prvaci Evrope i naša želja je da probamo da odemo do kraja. Jasno je da će biti izuzetno teško.

MN Press
Srbija bez Mandića

Srbija uvek može do samog kraja

A saznali smo i kako Tucak gleda na reprezentaciju Srbije i šanse Delfina na Svetskom prvenstvu.

- Što se tiče Srbije, to je reprezentacija koja uvek, ali uvek može pobediti svakoga. Jedna vaterpolo sila... Pratim onako malo sa strane sve to što se događa oko njih, te neke situacije koje su bile vezane za dvojicu ponajboljih igrača svetske klase Mandića i Jakšića. Ne znam kakva je trenutno situacija, ali ako se ništa ne promeni to sve što se događa ih definitivno može dodatno ujediniti. Uvek Srbiju vidim kao protivnika koji uz malo sportske sreće i znanje koje oni imaju, sigurno može otići do samog kraja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike