Orlovi bez Vejina, više nisu mogli! Snažan otpor, ali Nemci prenose bodove!

15.01.2023

18:34

0

Autor: A. S.

Srbija prokockala podvig u dramatičnoj završnici

Orlovi bez Vejina, više nisu mogli! Snažan otpor, ali Nemci prenose bodove!
Lazar Kukić - Copyright Profimedia

Rukometaši Srbije poraženi su u drugom kolu Svetskog prvenstva u Poljskoj od selekcije Nemačke sa 34:33 (19:17).

Još pre starrta šampionata bilo je jasno da će meč sa Nemcima pružiti odgovor na mnoga pitanja. U prvom kolu, oba tima su upisala sigurne pobede, nad Alžirom, odnosno Katarom, a upravo je današnji susret bio onaj iz koga se prenose bodovi u drugu rundu, a Panceri su imali više sreće.

U našem sastavu, Lazar Kukić je bio najefikasniji sa sedam golova, a Bogdan Radivojević, Nemanja Ilić i Miloš Orbović su dodali po pet.

 

Nemci su bolje otvorili susret i sa dva brza gola nagovestili da će juriti laku pobedu. Orlovima je trebalo nešto više vremena da se uključe u meč, a veliki problem timovima u prvom delu igre, činile su slabe odbrane. Panceri su u napadu bili bez greške, dok je Srbija igrala promenljivo. Ipak, nakon pet minuta igre, Orlovi su stigli na 5:5 i to posle pogotka Radivojevića kroz noge i Orbovića posle kontre. 

Već u narednom minutu, rivali su vratili +2, koji su dugo čuvali. Dugo je i Srbija bila bez odbrane golmana, uostalom kao i Nemačka, ali su Panceri potpuno neprimetno iskoristili pasivnije napade Orlova i poveli sa 14:10. Više im je ogovarala igra na veći broj golova, kao i uzavrela, domaća atmosfera u dvorani, ali trenutak koji je verovatno i prelomio meč dogodio se u 22. minutu kada je Predrag Vejin izvrnuo zglob i napustio teren.

Bilo je jasno od samog starta da je reč o ozbiljnoj povredi i da se neće vraćati, pa je meč do kraja pratio sa tribina.

U međuvremenu, među stative našog tima našao se Bomaštar, koji je vezao dve odbrane, pa je Srbija smanjila razliku, a u poslednjem minutu poluvremena viđena je možda i najlepša akcija na meču, kada je kapiten Nemanja Ilić sa krila ubacio loptu u kazneni prostor Radivojeviću, koji je pak "uleteo" i poslao je u mrežu za -2 na poluvremenu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

U nastavku je viđena mirnija igra oba tima. Golmani Nemačke su podigli nivo igre, dok su njihovi saigrači u polju igrali oštrije, pa je na liniji sedam metara više puta bio Nemanja Ilić. Blistao je i Kukić, kako solo akcijama, tako i proigravanjima, ali je glavni problem tima Tonija Đerone bila igra u odbrani.

U poslednjim minutima, bilo je dovoljno nade i snage za preokret, ali dve loše realizacije koštale su nas podviga. Na drugoj strani, Nemci su manje promašivali, donosili su racionalnije odluke i na kraju trijumfovali sa dva gola razlike. 

Slede dva dana pauze pa meč sa ekipom Katara.

BLOG UŽIVO:

Drugo poluvreme

60. minut - Orbović na deset sekundi do kraja za -1, ali Srbija više nije mogla. Na kraju, Nemci su slavili sa 34:33.

58. minut - Kockaju se Orlovi. Birlem polako izrasta u heroja Nemačke. Mertens sedmim pogotkom polako gasi nadu Srbije, 34:31. Pešmalbek, nakon kombinacije bekova, smanjuje na -2

56. minut - Kontra Srbije, ali Birlem čita nameru Radivojevića, šteta...

54. minut - Brani se Srbija sve bolje, a nervoza polako ulazi u redove Pancera. Igrač više za naš tim, ali propuštena je prilika za -1, golman Nemaca je bio sjajan. Na drugoj strani, laka realizacija za Pancere, 33:30. Nakon tajm-auta, orbović smanjuje razliku na -2

52. minut - Povukao je Radivojević napad Srbije, nakon dobre odbrane, a do gola je sada stigao Milosavljević, 32:30. Još jedna dobra odbrana Srbije, ali i loš pas u tranziciji i propala je prilika da se potpuno vratimo u meč

50. minut - Dve uspešne intervencije Cupare, a pred golom Nemaca snažan prekršaj nad Pešmalbeku, pa je Srbija dobila novi sedmerac - prvi promašaj za Ilića, ili tačnije, odbrana Birlema, dodirnuo je loptu dovoljno da završi na okviru gola

48. minut - Kukić kroz noge, -2, ali Kestner, inače igrač odbrane, stiže do trećeg pogotka, 32:29

46. minut - Odbrana Orlova danas nije na visini zadatka, ali na drugoj strani ponovo sedmerac, 30:28. Pogotku Ilića prethodila je odlična asitencija Dodića za Marsenića, koji je srušen u ključnom trenutku. Pogodak i na drugoj strani, 31:28

45. minut - Stativa Knora, pa kontra Orlova, a Pešmalbeka je povukao reprezentativac Nemačke, pa je Srbija ponovo dobila sedmerac. Veber je završio sa dva minuta, a Ilić sa novim pogotkom, -2.

42. minut - Dodić, koji je pre dva minuta zamenio Đorđića, je smanjio razliku i nagovestio interesantan rasplet. Prezican je Knor, odgovara mu Marsenić, Srbija ne odustaje iako Panceri sve vreme čuvaju tri gola prednosti, 29:26

41. minut - Igra se gol za golom, ponovo su odbrane pale, a među stativama našog tima ponovo se našao Cupara

40. minut - Pešmalbek je u padu pogodio golmana u glavu, ali je najpre dosuđen prekršaj, pa nije razmatrana opcija namernog udarca. Srbija je dobila sedmerac, koji je ponovo realizovao Nemanja Ilić, 26:22. Knor za +5, a u listu strelaca za Srbiju se upisao i Milosavljević, 27:23.

39. minut - Stao je napad Srbije, na drugoj strani Gola siguran i to uz prekršaj, pa je van igre na dva minuta i Đorđić

37. minut - Nemci igraju na sigurno, lopta do pivota i 24:20. Ali, odgovara i Kukić, međutim, precizan koji sekund kasnije bio je i Mertens, 25:21

35. minut - Ponovo Kukić! Srednji bek drži priključak Srbije, ali i Kolbaher ne greši na drugoj strani. Nedostaje Srbiji jedna čvrsta odbrana, umesto toga, Mertens pogađa za 23:20. 

33. minut - Danci su podigli ruke za neaktivan napad, ali je Marsenić uspeo da savlada nemačkog čuvara mreže, a brani i Bomaštar. Kreće Srbija u napad, Kukić je povuka i bio precizan za -1.  Nažalost, evo i prvog isključenja za Srbiju, Abutović mora van, mada je delovalo da je prekršaj načinio Marsenić.

31. minut - Nastavlja se meč drugog kola i odmahu prvom napadu, Nemci brane šut Đorđića, na drugoj strani siguran i Gola, 20:17

Prvo poluvreme

30. minut - Nemci rizikuju i igraju bez golmana, dok se nalaze u napadu, ali evo i novih dva minuta, ovog puta kazna za Mertensa, pa Srbija ima čak dva igrača više u poslednjim sekundama.  Sjajna akcija naših rukometaša, Ilić sa jednog krila, do Radivojevića koji je uskočio, za -2! Na poluvremenu 19:17 sa Nemačku!

28. minut - Srbija nema sreće, razigrali su se Panceri, na drugoj strani Kukić pogađa stativu. Ali, evo i dva minuta za Nemce, što je odmah kaznio Radivojević, 18:16.

27. minut - Pogađaju Nemci, ali pogaša i Radivojević, konačno jedna brza akcija Srbije, 17:15.

26. minut - Bomaštar ponovo brani, ali je na parketu sada osztao Arbutović. Srećom, odmah se i pridigao. Na drugoj strani, Borzaš za -2!

24. minut - Druga odbrana Bomaštara, kreće Srbija, ali je Ilić prestupio. Propustila je Srbija dve prilike, ali Gola na drugoj strani siguran, 16:12. Siguran i Pešmalbek, -3

22. minut - Nakon tajm-auta, pogađa Radivojević, 15:12, a evo konačno i prve odbrane Srbije, Bomaštar! Na parketu je završio Vejin, izvrnuo je zglob, pa je morao da napusti teren.

20. minut - Evo sedmerca i na drugoj strani, Knor je bio uspešniji, a ubrzo su stigli i do +4. Golmani Srbije i dalje bez odbrane - svi napadi Pancera, okončani su pogotkom.

19. minut - Vejin je upravo ušao i odmah izbprio sedmera, kapiten Ilić ponovo precizan, 13:11.

18. minut - Pasivan napad Nemaca, a čak i tada stigli su do pogotka, Veber se provukao ispod odbrane, 12:10. Srbija gubi loptu, Orbović je ostao na parketu, a na drugoj strani cepelin Stejnera, 13:10!

16. minut  - Nemci imaju domaću atmosferu u hali, greše, ali imaju i sreće, pa čuvaju prednost od dva gola. Ali, evo još jednom Orbovića, -1. Na tajm-autu, Bomaštar staje među stative

15. minut - Sedmerac za Srbiju, prekršaj nad Marsenićem. Da ga nisu zadržali, bio bi to neverovatan pogodak, ovako, Nemanja Ilić je bio siguran sa bele tačke, 10:9.

13. minut - Kukić drži priključak Srbije. Nemci su odlično skautirali naše igrače, ali bek im za sada promiče.  Cupara i dalje bez odbrane, 10:8.

11. minut - Uigrana akcija Nemaca za prvu prednsot od tri pogotka, ali evo i još jednog snažnog šuta Đorđića, 9:7.

10. minut - Đorđić je iz velike daljine uhvatio Volfa na krivoj nozi, -1, ali potom je i Hafner bio precizan, 8:6. Kukić za Marsenića, koji pada, ali se sudije ne oglašavaju. Povlačenje nije bilo dovoljno za prekršaj, Volf stiže do prve odbrane

8. minut - Srbija menja odbranu, igra se "flaster" na Knoru, ali su Nemci i tada stigli do gola, a nakon samo nekoliko sekundi i do novog, 7:5.

6. minut - Evo i pogotka Radivojevića i to kroz noge, 5:4. Golmani za sada bez uspeha. Orbović krade loptu ispred kaznenog prostora Srbije, sam je u kontri i 5:5!

5. minut - Orbobić donosi -1, ali Hafner postiže i drugi vezani pogodak. Brži su Nemci, Cupara za sada nema rešenje za šut sa bekovskih pozicija

4. minut - Dobro postavljena odbrana Srbije, ali za sada nema rešenja za motivisane Nemce, na drugoj strani, uzvraća i Kukić, 3:2. Ali, spora tranzicija iz napada u odbranu i stiže kazna, 4:2 za Nemačku

3. minut - Kukić u padu sa pivotske pozicije smanjuje zaostatak. Privi gol za našeg srednjeg beka na šampionatu

2. minut - Đorđić do stative, šteta. Nemci na drugoj strani koriste višak na stativi, 2:0.

1. minut - Napad za Nemačku, koja ima veću podršku sa tribina. Krenuli su Nemvi odmah kroz sredinu i iz drugog pokušaja bili uspešni, 1:0.

- Selektor Srbije Toni Đerona izabrao je sastav za duel sa Nemačkom. U pitanju je istih 16 igrača koji su bili u sastavu na premijeri sa Alžirom.

 


To su:

 


Vladimir Cupara, Milan Bomaštar, Nemanja Ilić, Vanja Ilić, Bogdan Radivojević, Vukašin Vorkapić, Mijajlo Marsenić, Dragan Pešmalbek, Lazar Kukić, Stefan Dodić, Predrag Vejin, Miloš Orbović, Petar Đorđić, Ilija Abutović, Uroš Borzaš i Marko Milosavljević.

U sastavu  nisu pivot Ivan Popović i desni bek Jovica Nikolić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike