Top 7 sportskih tema u svetu u 2022. godini: Od nezapamćenog skandala do najlepše bajke

31.12.2022

13:30

0

Zna se o čemu se najviše pričalo ove godine

Top 7 sportskih tema u svetu u 2022. godini: Od nezapamćenog skandala do najlepše bajke
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kakva bogata, prebogata i čudna godina za sport. Rekosmo, počela je skandalom u Australiji, završila se bajkom u Kataru.

Mnogo, mnogo toga se desilo, a mi smo vam, baš kao i za Srbiju, sastavili spisak sedam događaja o kojima se najviše pričalo i pisalo tokom ove godine. Dakle, ne najvećih uspeha i najtežih neuspeha, nego tema o kojima se pisalo.

Teško je to izmeriti, ali kada su u pitanju čitanost i gledanost, postoje neke objektivne brojke. Zato što pišemo o temama koje su izazvale najviše interesovanja, to je razlog zašto je tu, na primer, odlazak u zatvor Borisa Bekera, a nema odlaska u penziju Rodžera Federera.

Bez obzira kolika je Švajcarac legenda, mnogo je, na primer, veće interesovanje bilo za klupsku budućnost Kilijana Mbapea. A ni toga nema, pa da krenemo od kraja.

7 – Boris Beker u zatvoru

Profimedia
 

Osvajač šest grend slemova, 13 mastersa i olimpijskog zlata kao igrač i kao trener Novaka Đokovića još šest grend slemova i 14 mastersa je apsolutno jedna od najvećih teniskih legendi. Zato prosto neverovatno deluje da su ga bankrot i utaja poreza oterali u zatvor. I to ne "zatvor" za bogataše, gde se igraju golf, karte i domine, već u jedan od ozloglašenijih zatvora u Engleskoj. Pušten je osam meseci kasnije, a ispričao je da je tokom boravka iza rešetka bio meta napada. Neverovatan i bolan pad istinske legende.

6 – Karim Benzema je osvojio Zlatnu loptu

Profimedia
 

Ni Mesi, ni Ronaldo, ali ni Modrić, već konačno Karim Benzema. Sa 35 godina je konačno dobio ono što zaslužuje. Iako je odavno "bog fudbala", u sezoni 2021/2022. je postigao ključni penal za finale Lige šampiona, gde je slavio i peti put postao prvak Evrope. Osvojio je titulu sa Realom, bio najbolji strelac Primere, ali i najbolji strelac Lige šampiona, poneo je prvu titulu Igrača sezone Lige šampiona i na kraju, više nego zasluženo, poneo Zlatnu loptu.

5 – Rafael Nadal osvaja 22. grend slem

Profimedia
 

Apsolutni rekorder po broju osvojenih grend slemova, ali… Svi znamo da uopšte ne bi moralo da bude tako samo da se Australijanci nisu iživljavali na Novaku Đokoviću pre nego što su ga proterali. Svejedno, 22 grend slema su 22 grend slema, Rafa ima 36 godina, igra i dalje i sada su samo on i Đoković ostali da jure jedan drugog kroz istoriju. Ogroman uspeh i jedna od centralnih sportskih tema u 2022. godini.

4 – Povratak Stefa Karija i nastavak dinastije Golden Stejta

Profimedia
 

Posle izgubljenog NBA finala i dve sezone bez plej-ofa, skoro svi su pomislili da je "dinastija" Golden Stejta završena. Ipak, Stef Kari se potpuno vratio iz povrede i pokazao zašto važi za jednog od najboljih košarkaša svih vremena i možda i najboljeg čistog šutera u istoriji košarke. "Dabsi" su u prvoj rundi plej-ofa "isprašili" našeg Jokića i Denver, pa su bez problema pobedili Memfis i Dalas, a onda u velikom finalu bez većih problema savladali Boson i poručili svima: Dinastija traje. Četvrta titula u sedam godina to potvrđuje, dok je Kari sa pune 34 godine u velikom finalu beležio u proseku 31,2 poena, šest skokova, pet asistencija i dve ukradene lopte po meču donele su mu titulu MVP finala.

3 – Pad Kristijana Ronalda

Profimedia
 

Čitali ste jutros detaljno kakvu je katastrofalnu godinu imao Kristijano Ronaldo. Iako čovek privatno ima svu sreću i zdravlje, u ovoj godini je prvi put u životu oteran iz kluba, preseljen na klupu reprezentacije, ispao u četvrtfinalu Mundijala i na kraju karijeru nastavlja u Saudijskoj Arabiji. Naravno, za neshvatljiv novac, ali najveći Ronaldo, čovek koji zahteva samo najbolje i najviše? Poražavajuće.

2 – Proterivanje Rusa i Belorusa iz svetskog sporta

Profimedia
 

Sve što se dešava u Ukrajini je čista tragedija, ali zabrana sportistima da se takmiče samo zbog toga što su rođeni je skandal svetskih razmera, nezabeležen u sportu. Još od kada su ruski i beloruski paraolimpijci pognute glave napuštali Peking, svaka dobronamerna osoba se zapitala: Kada je u istoriji diskriminacija samo na osnovu "krštenice" bila dobra? Ko je ikad bio na pravoj strani istorije ko je to radio? Mi smo prošli kroz sve to, znamo da sport spaja ljude, a da ovakve zabrane samo podstiču podele. Sramota, sramota, sramota…

1 – Lionel Mesi ispisao bajku

Profimedia
 

U godini kada je prešao put od "bivšeg" do "najboljeg svih vremena", Lionel Mesi je postao sportska ličnost godine. Sa 35 godina je ispisao sportsku istoriju na način na koji niko pre njega nije i sada se može reći da je u fudbalu osvojio baš sve. I doneo je Argentini trofej koji je čekala 36 godina i to na prvom sledećem Mundijalu od odlaska velikog Maradone. Dijego, mirno spavaj, ima ko da vodi računa o fudbalu. A Lionel Mesi je apsolutno sportska ličnost godine i sportska tema broj jedan u svetu. Zasluženo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike