Svetski rekordi pali u kontroverznim patikama

01.11.2020

07:52 >> 00:18

0

Autor: M. R.

Ponovo u centru pažnje obuća sa penom i karbonskim vlaknima

Svetski rekordi pali u kontroverznim patikama
Copyright Profimedia

Dva svetska rekorda srušena su u sredu uveče na dugoprugaškim trkama u Valensiji u roku od sat vremena. U centar pažnje ponovo su došle kontroverzne Nike patike u kojima su ti rezultati ostvareni.

Naime, Džošua Čeptegi i Letesenbet Gidej nosili su obuću koja sadrži karbonsku pločicu i jedinstvenu penu i koja se prodaje kao “najbrža patika ikada”. Karbonska vlakna i pena deluju poput opruge, pa pomažu trkačima kod odskoka unapred pri svakom koraku. Iako su ove patike zbog takvog đona neudobne, a i daju prednost trkačima u odnosu na rivale koji nose druga marke – odobrila ih je Svetska atletika. Sportistima je pomogla i posebna tehnologija koja svetlima pokazuje kakav tempo je potreban za obaranje rekorda.

O “hibridnoj verziji Vaporflaj patika” već se polemisalo prethodne godine kada je kenijska trkačica Brigid Kosgei u njima oborila svetski rekord u maratonu. Nekoliko meseci kasnije Elijud Kipčoge je u istoj obući istrčao maraton za manje od dva sata, što nikome do tada nije pošlo za rukom.

On je tada istakao da mu patike nisu donele prednost:

Trenirao sam naporno. Ne možemo mi da osporavamo razvoj tehnologije, treba da se uklopimo u sve to. U Formuli 1, Pireli daje gume svim timovima. Pa zašto je onda Mercedes najbolji? To je do sportiste, a ne go guma koje koristi. Onima koji se protive ovim patikama mogu samo da poručim da je sve do osobe koja ih nosi, patike ne trče same – poručio je Kipčoge. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: theguardian

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike