Ove rukavice koje su mlatile po Tajsonovoj glavi sada mogu da se kupe! Cena prava "sitnica" za mali deo istorije boksa!

04.09.2022

07:49

1

Autor: 24sedam

Za one koji vole i imaju dubok džep

Ove rukavice koje su mlatile po Tajsonovoj glavi sada mogu da se kupe! Cena prava "sitnica" za mali deo istorije boksa!
tajson - Copyright Profimedia

Rukavice američkog boksera Ivandera Holifilda iz njegovog kultnog revanša sa legendarnim Majkom Tajsonom, u kojem se dogodio jedan od najskandaloznijih trenutaka u istoriji profesionalnog boksa, nalaze se na aukciji i dostupne su kolekcionarima sa dubokim džepom.

Ko bude želeo da ima vrednu uspomenu na meč koji je zbog prekida i Tajsonovog ujedanja Holifilda za uvo i danas tema ljubitelja boksa širom sveta, moraće da izdvoji najmanje 100.000 dolara, jer na toliko je određena početna cena.

Crvene rukavice koje je nosio Holifild napravila je kompanija Everlast. Na njegovim logotipima, koji su nacrtani na manžetnama svake od rukavica, crnim markerom je ispisano "Holifild No 1".

Senzacionalna borba između Evandera Holifilda i Majka Tajsona odigrala se 28. juna 1997. godine u Las Vegasu (SAD). Meč je završen posle tri runde diskvalifikacijom Tajsona koji je iz nemoći u jednom klinču odgrizao komad uha svom velikom rivalu.

Posle poraza zbog nesportskog ponašanja Tajson je kažnjen sa 3.000.000 dolara.

Inače, rivalstvo ove dvojice počelo je od njihovih najranijih boskerskih dana kada su obojica želeli da predstavljaju SAD na OI u Los Anđelesu 1984. godine. U kvalifikacionim borbama Holifild je otišao do kraja, a Tajson je svoj meč izgubio u polufinalu. Kasnije će Holifild doživeti eliminaciju na OI, jer je svog protivnika u polufinalu udario posle sudijskog znaka da se zaustavi borba. Meč je sudio Srbin Gligorije Novičić i taj detalj su mnogi povezali sa Holifildovim sledećim rivalom Antom Josipovićem, jer Banjalučanin je bez borbe došao do zlata, budući da se Novozelanđanin Kevin Beri nije mogao da oporavi dobijenog udarca.

Holifild se posle OI posvetio profesionalnom boksu, gde je Tajson već počeo da munjevito da napreduje, rušeći sve pred sobom. Njihov prvi sudar dogodio se 1996. godine, godinu dana pošto je Tajson izašao iz zatvora zbog silovanja jedne devojke. U tom meču Holifild je slavio pobedu nokautom u šestoj rundi, iako su sve kladionice davale veće izglede njegovom protivniku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike