Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah drugu godinu zaredom u Beogradu: Nikad veći broj učesnika, oborena dva rekorda! (FOTO/VIDEO)

13.06.2022

13:56

0

Ronioci su se danas takmičili u disciplini dinamika sa dva peraja

Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah drugu godinu zaredom u Beogradu: Nikad veći broj učesnika, oborena dva rekorda! (FOTO/VIDEO)
ronjenje na dah Danilo Krša (24) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah u zatvorenim bazenima održava se drugu godinu zaredom u Beogradu, a ovogodišnje takmičenje ostaće upisano u istoriji pošto je oboren rekord po broju učesnika.

Naime, na zatvorenim bazenima sportsko-rekreativnog centra "Milan Gale Muškatirović" takmiči se oko 200 ronilaca iz više od 30 zemalja. 

Šampionat traje od 12. do 15. juna, a ronioci se nadmeću u sedam disciplina - dinamika sa mono perajima, dinamika bez peraja, dinamika sa dva peraja, statično ronjenje na dah, brzinsko ronjenje 2x50 metara, kao i u trkama na 8x50 i 16x50 metara.

Danas su se učesnici borili za odličja u disciplini dinamika sa dva peraja, a u muškoj seniorskoj konkurenciji zlatnu medelju osvojio je Giom Burdila iz Francuske.

On je preronio 274,7 metara, te je ujedno oborio i dosadašnji svetski rekord.

- Sjajno se osećam. Kada sam ušao u vodu borio sam se kao pravi ratnik. Bio sam i prošle godine u Beogradu na takmičenju, ali nisam uspeo da osvojim medalju. Prezadoljan sam što sam sada pobedio i oborio svetski rekord - rekao je Burdila za 24sedam.

Zlatnu medalju u istoj disiplini osvojila je i Mirela Kardašević iz Hrvatske, koja je takođe oborila svetski rekord. 

- Danas sam oborila rekord koji sada iznosi 250 metara. Zadovoljna sam rezultatom, obzirom da sam i juče ronila u disciplini dinamika bez peraja, gde sam osvojila srebrnu medalju. Ronjenjem na dah se bavim već pet godina. Samo za ovo takmičenje sam se spremala od oktobra. Prošle godine sam takođe bila u Beogradu, a osvojila sam zlato i dva srebra - navela je Mirela Kardašević za 24sedam.

Organizacija prvenstva znači mnogo za Beograd i Srbiju

Kako je istakla Božana Ostojić, predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije i član izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije - CMAS, ova manifestacija znači puno za Beograd i Srbiju.

- Prvenstvo se prenosi u celom svetu. Pored striminga, najveći kineski sportski kanal prenosi direktno takmičenje, kao i Olimpijski kanal koji je veoma važan za sport. Sa ovog prvenstva šaljemo lepu sliku o našoj zemlji i Beogradu u ceo svet. Ove godine oboren je i rekord po broju učesnika, ali i rekord po broju zemalja iz koje dolaze takmičari. Napravili smo najbolje prvenstvo ikada. Ponosna sam na moj tim - rekla je za 24sedam Božana Ostojić.

24sedam
 

Direktor Svetske asocijacije ronjena na dah Tolis Belos istakao je da je veoma srećan što je ponovo u Beogradu, jer je prošle godine takmičenje u našem glavnom gradu bilo izvanredno.

 - Organizacija je bila skoro savršena, a od ove godine očekujemo da će biti i bolje od toga. Ponosni smo jer ove godine imamo rekordan broj učesnika. Nadamo se vrhunskim rezultatima, a granice ljudskih mogućnosti u ovom sportu su neverovatno podignute poslednje tri godine. Siguran sam da ćemo imati ubedljivo takmičenje  - zaključio je Belos. 

Značajnu podršku Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah pružili su Grad Beograd i Ministarstvo omladine i sporta, kao i MiOS Limo Service, koji je jedan od sponzora ovogodišnjeg takmičenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike