Tajson Fjuri, izgleda da je zaista kraj: Imam prelepu ženu, šestoro dece, imam pojase, slavu, ugled – zašto bih nastavio?

28.04.2022

10:12

0

"Ovo je istina, ovo je jevanđelje - završio sam karijeru"

Tajson Fjuri, izgleda da je zaista kraj: Imam prelepu ženu, šestoro dece, imam pojase, slavu, ugled – zašto bih nastavio?
Tan2022-4-24_1539706_0 - Copyright Tanjug/Nick Potts/PA via AP

"Narodni šampion", div nežnog srca, osvedočeni "lajavac" Tajson Fjuri je ponovo oduševio svet boksa kada je nokautirao žilavog Dilijana Vajta pred skoro 100.000. On je i pre meča govorio da će mu to biti poslednja borba, ali niko nije poverovao njegovim pričama o penziji.

Fjuriju ovo nije prvi put da odlazi u penziju, pošto je isto uradio 2016, kada se nagojio do preko 150 kilograma i kada je imao problema sa psihoaktivnim supstancama. Sada nema tih problema, ali niko ne shvata ozbiljno priče da će neporaženi "Kralj Cigana" da se povuče sa samo 33 godine.

- Ovo je istina, ovo je jevanđelje, istina i samo istina – završio sam. Svaki dobar pas ima svoj dan i baš kao što je veliki rimski vođa rekao: uvek ima nekoga s kim možeš da se boriš – rekao je Fjuri.

Tanjug/AP Photo/Ian Walton
 

On je u dahu nastavio:

- Kada dovoljno postaje dovoljno? Radostan sam, zdrav sam, imam zdrav mozak i mogu i dalje da pričam. Imam prelepu ženu, šestoro dece, imam gomilu pojaseva, brdo para, uspeh, slavu, ugled – zašto bih nastavio? Boks je vrlo opasan sport. Jedan udarac te može izbaciti, kao što smo videli u subotu, a ako nemate sreće, nećete ustati sa poda posle tog udarca.

Svestan je Fjuri i bokserske istorije. Kako i ne bi, kada je odrastao u bokserskoj porodici? Njegov otac mu je dao ime po Majku Tajsonu, a on nije jedini Fjuri u boksu, bilo kao borac, bilo kao trener.

- Odlazim dok sam na vrhu. Neporažen sam i tek sam drugi čovek u istoriji koji se penzionisao kao neporaženi šampion teške kategorije (posle Rokija Marćana, prim. aut.) Jako sam, jako radostan, u srcu sam vrlo zadovoljan onim šta sam uradio i šta sam postigao – odgovorio je on.

Ako mu je subotnja pobeda zaista poslednja borba u karijeri, završiće se sa 32 pobede (23 nokautom), bez poraza i jednom nerešenom borbom. Marćano je karijeru završio sa 49 pobeda, uz 43 nokauta, bez poraza i bez nerešenih mečeva.

Tanjug/AP Photo/Ian Walton
 

Fjuri je univerzalno prihvaćen kao nasledni, odnosno "pravi" šampion teške kategorije. Tu titulu od početka modernog boksa nosi onaj koji je pobedio šampiona. Britanac je titulu stekao kada je 2015. prekinuo desetogodišnju dominaciju Vladimira Klička.

Posle toga mu je život krenuo nizbrdo, gubio je pojas po pojas, imao je 150 kila, bio je pozitivan na droge, oduzimana mu je bokserska dozvola…

Tanjug/Tanjug/AP Photo/Ian Walton
 

Da bi se 2018. vratio u ring i opet popeo na vrh. Sada ima WBC pojas i pojas časopisa Ring, koji se dodeljuje naslednim šampionima.

Od jedinih primamljivih opcija ostaje mu eventualna unifikacija sa pobednikom revanša meča Oleksandr Usik-Entoni Džošua za preostale velike pojase (WBA, WBO, IBF) ili hibridni meč sa UFC šampionom teške kategorije Fransisom Nganuom.

Ništa od toga ne privlači Fjurija.

- Ne vredi. Imam četvoro mlade dece da podižem i dvoje starijih. Poslednjih 10 godina nisam bio uz njih, putovao sam širom sveta da bih boksovao. Kada će doći vreme da budem otac, muž, brat, sin? Treba mi to lično vreme. Navijači će uvek tražiti još, uvek će lajati za još krvi, ali na kraju krajeva, nemam više da je dam. Dao sam sve što sam imao. Profesionalac sam 14 godina, a boksujem više od 20. Svaki dobar pas ima svoj dan na suncu, a sada je moje vreme da odem na vrhuncu i pod mojim uslovima. Nisam hteo da budem osoba koja govori "trebalo je da se povučem pre dve godine" ili šta god – rekao je Fjuri, pa zaključio:

- Neće brzo zaboraviti Kralja Cigana, a ne postoji količina materijalnih dobara ili novca koji bi me naveli da se vratim iz penzije, jer sam baš srećan.

Sve ovo deluje zaista drugačije nego kada se prošli put povlačio. Tada je bio debeo, delovao je nesrećno, a na novinarska pitanja je odgovarao grubo i sa besom. Tada je isto pominjao decu i porodicu, ali su mu izjave ličile na izjave nesrećnog čoveka:

- Hoću da budem sa decom, hoću da sedim u ćošku i jedem i pijem pivo i imam 300 kila. Da budem debeo kao moj otac i stric i da me baš briga za sve.

Nebo i zemlja. Moguće je da sada misli ozbiljno. U avgustu puni 34 godine, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 180 miliona evra – ako odluči da je to – to, ostaje da mu poželimo uspeh i sreću u daljem životu. Sve uslove za to ima.

Ako nas pitate, ne postoji bokser koji bi mogao da ga ugrozi. Džošua je pokazao protiv Usika svoje limite, dok je Ukrajinac pokazao vrhunsku klasu i da drži boks u malom prstu, ali opet nije na Fjurijevom nivou, plus je znatno niži. Diontej Vajlder je dva puta pobeđen u trilogiji, a onaj remi je pobeda za sve osim za sudije tog meča. Ostali - Oto Valin, Derek Čizora, Džozef Parker, Robert Helenijus i ostali - su daleko ispod, ili po kvalitetu ili po godinama. 

Ako je ovde kraj, možemo reći da je Fjuri imao vrhunsku karijeru, koja je vrlo lako mogla da bude dostojna Kuće slavnih i da bude jedna od najboljih u istoriji teškaškog boksa.

Hvala na uspomenama, Tajsone.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike