Od štopera Rena do pivotmena Srbije: Luda priča srpskog rukometaša koji je igrao sa Barsinom zvezdom od 100 miliona evra

28.03.2022

11:24

0

Autor: 24sedam

Dragan Pešmalbek bio fudbaler Rena do 16 godine

Od štopera Rena do pivotmena Srbije: Luda priča srpskog rukometaša koji je igrao sa Barsinom zvezdom od 100 miliona evra
pešmalbek1 - Copyright Profimedia

Pivot rukometne reprezentacije Srbije Dragan Pešmalbek, dete iz braka Francuza i Srpkinje, tokom odrastanja u Bretanji bio je veoma blizu da postane fudbalski profesionalac. Trenirao je do 16 godine u ekipi Rena, da bi posle toga prešao na rukomet, ali i danas voli najvažniju sporednu stvar na svetu i svoj prvi klub.

- Počeo sam da se bavim fudbalom sa osam godina, a posle dve godine treniranja odlučio sam da izađem na prve test mečeve na stadionu Rena. Tada sam pogrešio dan. Umesto sa mojim godištem 1996, otišao sam sa godinu dana starijim. Od tada sam postao centralni defanzivac i nikad se više nisam pomerio sa te pozicije (smeh). Morao sam da pomognem i kao desni bek, ali nisam imao fizičke predispozicije za to. Bio sam više centralni defanzivac nego bilo šta drugo. Tada sam već bio najviši (danas 1,94 m, prim. a), iako sam u pubertet ušao veoma kasno, sa oko 16 godina. Bio sam visok, ali sporiji - rekao je Pešmalbek za zvanični sajt FK Ren.

U Renu je za mlađe kategorije igrao čak šest sezona.

- Još uvek čuvam svoju grupu prijatelja koje sam upoznao u to vreme. Moje loše sećanje je možda na to da mi nije data šansa. Trenirao sam jako naporno, mislim da sam zaslužio da dobijem priliku, posebno na kraju. Na početku sam igrao sa prvim timom, ali na kraju sa rezervnim timom. Malo žalim, ali na kraju je to prikriveni blagoslov.

Rukometni kolos kaže da mu je najjača strana bila igra glavom, dok je neke nedostatke u tehnici otklanjao individualnim radom sa trenerom Didjeom De Braom.

Profimedia
Dragan Pešmalbek

- Pre treninga sam vežbao žongliranje i nisam bio dobar. Brzo sa Didije Le Braom, svaki dan smo radili pola sata čiste tehnike. Napredovao sam velikom brzinom, bio sam veoma jak, veoma solidan u duelima, ali mi je nedostajala brzina. Igrao sam sa Žerzinom Njamsijem (igrač Strazbura - prim.a). Osim toga, nećemo reći da je to moja zasluga, ali je zbog moje loše igre tadašnji trener naterao Žerzina da uđe u prvi tim. Možda je njemu zbog toga krenulo u životu (smeh). U svakom slučaju, zadovoljan sam njegovom karijerom danas, kul je.

Zvezda Barselone Usman Dembele, iako godinu dana mlađi od Pešmalbeka, morao je da pokaže svoje majstorstvo protiv starije generacije.

 - Igrao sam protiv njega. Ne znam zašto, on je igrao meč sa nama. Još se sećam, bilo je u Boregardu, na "veštaku". Osmana sam viđao na Akademiji svaki dan. Ne baš na terenu jer je brzo prešao da radi sa prvim timom, imao je nešto.

Karijera nesuđenog profesionalca počela je lagano da bledi kada su krenuli da funkcionišu poslednji selekcioni filteri u Renu:

- Na kraju trećeg razreda srednje bio sam na predtreninzima i shvatio sam da nikada neću igrati za prvi tim. Išao sam da radim testove u drugim sportskim sekcijama u oblasti. Nisu me želeli. Pokušao sam da odradim dodatnu godinu Renu, pogotovo jer se otvarao novi odeljak u srednjoj školi u Dekartu. Nastavio sam godinu dana da bih video šta će se dogoditi. Želeo sam da budem profesionalac, to ili ništa. Kada sam video da to nije moguće i da mi ništa nije ponuđeno, uradio sam testove u Lavalu, ali su me i tamo odbili. Otišao sam radim posle testove za rukometne nade i bio sam primljen. Tako sam počeo da igram rukomet.

Godine u vrhunskom rukometu izlečile su rane na duši od fudbalskog neuspeha.

- Više ne žalim. Kada sam počeo da igram rukomet, postepeno sam izgubio interesovanje za fudbal. Sada ne gledam toliko. Mislim da je to bio jako dobar izbor i nimalo ne žalim što sam prošao kroz školu Rena, jer mi je dobro poslužio za budućnost. Danas pratim Ren. Ne svaku utakmicu, ali srećan sam što vidim napredovanje kluba. Čak i da danas u Nantu, iz poštovanja prema svom bivšem klubu otišao sam na stadion Nanta samo jednom, ali za derbi - rekao je nesuđeni štoper Rena.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike