Švajcarac održao lekciju Zapadu! Osam godina nikoga nije bilo briga za Donbas i hiljade mrtvih tamo, histerija mora prestati!

02.03.2022

13:43

0

Autor: 24sedam

Bivši prvi čovek svetskog hokeja nije prestao da voli Rusiju i Ruse

Švajcarac održao lekciju Zapadu! Osam godina nikoga nije bilo briga za Donbas i hiljade mrtvih tamo, histerija mora prestati!
René Fasel i putin - Copyright Profimedia

Doskorašnji predsednik Svetske hokejaške federacije (IIHF) Švajcarac Rene Fasel jedan je od retkih uticajnih ljudi iz zapadne hemisfere koji kaže da njegova ljubav prema Rusiji ostaje, uprkos ratu i histeriji koja se stvorila od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Fasel podseća da i u najgorim danima Hladnog rata najbolji hokejaši SSSR, SAD i Kanade nisu prestajali da igraju međusobno, pa se nada da će u maju na SP u Finskoj na sceni biti svi koji  predstavljaju krem ovog sporta. 

- Osam godina niko nije mario za Donbas. Bilo je 14.000 mrtvih. Niko ništa nije uradio. Sve je sada eksplodiralo! Sve me to čini tužnim. Mi smo u 21. veku i još uvek nismo shvatili da rat nije rešenje. Zapad deli odgovornost. Rat ne može da umanji moju ljubav prema Rusiji. Volim te ljude - rekao je Švajcarac za "Liberte".

Ruski hokejaši će podeliti sudbinu ostalih sportista iz njihove zemlje kojima je već zabranjeno da se takmiče na međunarodnom planu.

- Ono što se dešava nema veze sa sportom. Ne razumem. Mislim da je i dalje potrebna odluka Kongresa. U maju je Svetsko prvenstvo u Finskoj, mislim da će se situacija do tada promeniti. Tako nešto se nikada nije dogodilo u istoriji. I u najgorim vremenima Hladnog rata i drugih ozbiljnih sukoba igrali su se mečevi između SAD, Kanade i Rusije. Ovo što se sada dešava je čista histerija.

Fasel se pribojava da bi rat mogao da eskalira u nešto još strašnije:

- Tražim nekoga ko može da smiri ovu histeriju. Koliko daleko idemo? Neki kažu da imaju i atomsku bombu. To me plaši. Imam decu i unuke. Ne idem protiv većine. Nadam se da će sesti, razgovarati, naći rešenja i zaustaviti ovaj rat.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike