Srbija ostaje bez olimpijske šampionke: Najavljen kraj uspešne karijere!

21.02.2022

13:34

0

Vest je saopštio njen trener

Srbija ostaje bez olimpijske šampionke: Najavljen kraj uspešne karijere!
Jovana Preković - Copyright MN Press

Iznenađujuće, a može se reći i šokantne vesti danas su se pojavili u medijima - Olimpijska šampionka u karateu Jovana Preković, mogla bi da završi karijeru.

Kako je naveo njen trener, Roksandra Atanasov, Jovana razmišlja o povlačenju već tokom ove godine, a glavni razlog je nedostatak motiva.

Naime, karate neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, a verovatno ni četiri godine kasnije u Los Anđelesu.

26-godišnja Preković tako neće braniti zlato osvojeno u Tokiju.

- Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo neku budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. S obzirom da to neće biti izvodljivo, postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Ostavljamo još malo prostora da vreme to pokaže - rekla je Atanasov na Fakultetu za sport Univerziteta "Union – Nikola Tesla" prilikom sticanja zvanja master trenera u sportu.

Ona smatra da se vraća u sistem u kome neće biti podrške i slobode kao što je bio u programu za Tokio.

- Nema sumnje da je to težak udarac za naš sport. Karate apsolutno zaslužuje da bude u programu Olimpijskih igara, po svom kvalitetu, masovnosti i svim ostalim parametrima, ali jednostvno mi nemam nikakav uticaj na te odluke koje se donose -  kazala je Atanasov, pa dodala:

- Na pitanje da li želimo da nastavimo nešto da radimo, a da to nije maksimalno iz srca i duše, odgovor je ne. Da bismo radile na pravi način, minimum pet, šest ljudi mora svakodnevno da bude posvećeno tom jednom cilju. Ne samo deo dana, nego od ujutru do uveče. Tako smo radili sve vreme do Tokija. Sada je nemoguće da to nastavimo. MI više nemamo status olimpijskog sporta, ne možemo finansijski to da ispratimo da bismo mogli tome maksimalno da se posvetimo. Jasno je da nećemo imati podršku i slobodu koju nam je davalo učešće na Olimpijskim igrama, a sa druge strane ne želimo da stvari radimo polovično. Želimo da ovi uspesi ostanu upamćeni, da uživamo u onome što smo postigli i da taj osećaj što duže traje - zaključila je Roksanda Atanasov.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike