Ženska odela ponovo na naslovnim stranama i to na ZOI: Razlog - Diskvalifikacija skakačica

10.02.2022

11:45

0

Čak pet ski skakačica je diskvalifikovano zbog problema sa kombinezonom, što je direktno uticalo na podelu medalja

Ženska odela ponovo na naslovnim stranama i to na ZOI: Razlog - Diskvalifikacija skakačica
AP22038467895809 - Copyright AP photo

Malo kome je poznato koliko uslova mora da ispuni jedan ski skakač na velikim takmičenjima. Ukoliko ne govorimo o onome što se tiče samog skoka i tehnike, oprema je ta koja može da donese odlučujuće bodove, ali isto tako i oduzme ih takmičaru.

Upravo to se dogodilo u Pekingu.

Čak pet ski skakačica je diskvalifikovano na Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu zbog problema sa kombinezonom.

Velika šampionka, Sara Takanaši iz tima Japana jedna je od diskvalifikovanih i to nakon skoka u poslednjoj rundi takmičenja u skijaškim skokovima mešovitih timova.

Finale olimpijskih mešovitih skijaških skokova u Kini u momentima kada su zvaničnici diskvalifikovali pet skakačice iz četiri najbolje ekipe, koje se u tim trenucima bore za medalje, otišlo je potpuno u kontra smeru.

Zbunjenost učesnika i bes skakačica kojima je rečeno da njihovi kombinezoni nisu u skladu sa pravilima, preplavile su Peking. 

Diskvalifikovani skakači predstavljaju četiri najbolje skakačke ekipe na svetu: Sara Takanaši iz Japana, Daniela Iraško-Šolc iz Austrij, Katarina Altaus iz Nemačke, Ana Odine Strom i Silje Opset iz Norveške.

- Upravo smo izvukli sranje. Tako uništavate nacije, razvoj i ceo sport - rekli su iz nemačkog tima i dodali:

- Ovo je parodija, ali ja se ne smejem.

Selektor Nemačkog tima, Štefan Horngaher, ističe:

- Za mene je to lutkarsko pozorište. Odela su bila problem cele sezone. Neverovatno sam ljut i ne razumem to.

Ni Norvežani nisu krili razočaranje.

- Ski skokovi su doživeli jedan od svojih mračnih dana - rekao je Klas Brede Braten, menadžer norveške reprezentacije za skijaške skokove.

Diskvalifiakcija ovih takmičarki tako je pokvarila debi u takmičenju mešovitih timova. 

Kako navode, umesto slavljenja rodne ravnopravnosti — glavnog prioriteta za organizatore Olimpijskih igara, — diskvalifikacije su „postale glavna tema dana“, prema upravnom telu sporta, FIS-u.

Na kraju, do zlata je stigla Slovenija, predvođena sjajnim Nikom Križnar i Ursom Bogataj, koje su već uzele pojedinačna priznanja. Srebro je pripalo Ruskom olimpijskom komitetu, a bronza Kanadi. Iznenađujuće, s obzirom na to da se ni Rusija ni Kanada nisu našle na podijumu u mešovitim timovima na svetskim prvenstvima ili Svetskom kupu, ali su na najbolji način iskoristile diskvalifikacije.

Navodno su kombinezoni diskvalifikovanih sportista bili preveliki, što im je potencijalno dalo nepravednu prednost dok su se vinuli u vazduh. Skijaški skokovi su vođeni strogim pravilima koja uzimaju u obzir brojne varijable, od težine sportiste do veličine i kroja kombinezona sportista.

Odelo Sare Takanaši je navodno preveliko oko butina, iako ga je nosila na normalnom ženskom trku u subotu - kako je javio japanski NHK. 

- Dodao sam da je ekstremno suvo vreme možda uticalo na sadržaj vlage u njenom telu.

Ako se pitate koliko su pravila specifična, uzmite u obzir da ona diktiraju kakav donji veš skakači mogu da nose, a skakačima zabranjuju da uvlače kosu u odelo. Takođe preciziraju vazdušnu propusnost odela, kao i broj i lokaciju njegovih šavova.

Kao što je nekoliko sportista i trenera priznalo, ovo je daleko od prvog puta da su ženski kombinezoni bili u centru kontroverzi.

Ženska odela ponovo dolaze na naslovne strane i to na najvećoj sceni zimskih sportova.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike