Oglasila se Zvezda povodom sramnog transparenta: Izvinjenje i podrška treneru, ali ne i osuda navijača

08.02.2022

16:15

1

Posle saveza, sada je i klub stao u zaštitu svog trenera

Oglasila se Zvezda povodom sramnog transparenta: Izvinjenje i podrška treneru, ali ne i osuda navijača
20220125ivZvezdaMarsej28 - Copyright MN Press

Sportska javnost u Srbiji bila je zgrožena u subotu kada su navijači Crvene zvezde na vaterpolo utakmici istakli nacionalistički transparent kojim su dočekali svog novog trenera.

Na njemu je pisalo "Šiptar, Hrvat, balija nisu moja bratija". Trener je Mirko Vičević, legenda jugoslovenskog vaterpola, koji ima crnogorsko državljanstvo, a hrvatskog je porekla. Organizovane pristalice crveno-belih govorile su da im smeta što je trener član crnogorskog DPS-a.

Oglasilo se i tužilaštvo sa ocenom da to nije govor mržnje, već samo prekršaj, a sada je u zaštitu svog trenera stao i klub. Beogradski klub je u saopštenju, koje je potpisao direktor Igor Milojević, uputio izvinjenje treneru koji je nedavno preuzeo ekipu, ali nije osudio ponašanje navijača.

U saopštenju se navodi:

- BVK Crvena zvezda je sportska organizacija koja na prvom mestu promoviše olimpijske vrednosti, poštuje statutarne odluke Sportskog društva Crvena zvezda i statutarne odluke BVK Crvena zvezda koje su u skladu sa interesima Vaterpolo saveza Srbije. BVK Crvena zvezda je prepoznala u Mirku Vičeviću legendu vaterpolo sporta koji svojim sportskim zalaganjem i autoritetom može da opravda navedene vrednosti i ciljeve BVK Crvena zvezda u narednom periodu.

BVK Crvena zvezda snosi najveću odgovornost za pojavljivanje kluba i navijača u medijima koja nisu vezana za sport. U ime kluba i u svoje ime se članu kluba, svom klupskom kolegi i prijatelju, Mirku Vičeviću, javno izvinjavam kao i celokupnoj sportskoj javnosti zbog uznemiravanja i pominjanja Mirka Vičevića i BVK Crvena zvezda u medijima u kontekstu koji nije u vezi sa sportom i odgovornost preuzimam na sebe.

Navijači koji su izneli svoj protest u toku utakmice mirno su napustili tribine, bez incidenata ili uvreda na račun sportskih delegata, sudija i publike koja se zatekla na utakmici BVK Crvena zvezda i VK Šabac - navodi se u saopštenju.

Ranije se oglasio i Vaterpolo savez Srbije:

- Vaterpolo savez osuđuje i ograđuje se od događanja na utakmici između Crvene zvezde i Šapca. Kao i uvek, apsolutno smo protiv svih podela u sportu bilo da su političke, nacionalne, verske ili neke druge prirode. Otvoreni smo za sve. Smatrajući da je sport opšte, zajedničko dobro svih i onih koji se njime bave i onih koji u njemu, posmatrajući ga, uživaju. Tim povodom Vaterpolo savez Srbije će pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornih lica, verujući da se takvi događaji više neće ponavljati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike