"Leteće" skijaši i skakači, bob i klizači: Čekaju nas Zimske olimpijske igre, Srbiju brane Nevena i Marko, šta možemo očekivati u Pekingu?

03.02.2022

07:00

0

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara je 4, dok se zatvaranje očekuje 20. februara

"Leteće" skijaši i skakači, bob i klizači: Čekaju nas Zimske olimpijske igre, Srbiju brane Nevena i Marko, šta možemo očekivati u Pekingu?
zimske olimpijkse igre - Copyright Pixabay/OKS

Nakon 2008. godine, Peking je dobio priliku da ponovo bude domaćin najveće svetske sportske smotre. Ovog puta, u Kinu stižu predstavnici zimskih sportova, a početak Olimpijskih igara zakazan je za 4. februar. U čarima dešavanja na snegu moći ćemo da uživamo sve do 20. februara.

Krenimo od nama najvažnijeg - u Kinu putuje dvoje naših sportista, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, koji će nositi i zastavu na otvaranju Igara jer će biti jedini predstavnici Srbije.

Nikada manji tim nije imao naš Olimpijski komitet, ali to ne umanjuje njegov kvalitet i značaj.
Ono što brine jeste povreda Nevene Ignjatović koja se desila na pripremama u Kortini, krajem januara. Međutim, srpska skijašica ističe da je spremna za ono što je čeka. 

 

Foto: OKS
 

 

Nevena će se u Kini takmičiti u spustu i alpskoj kombinaciji, dok je od superveleslaloma odustala zbog povrede kolena.

Vukićević se već nalazi u Kini, gde trenira i spremno dočekuje trke u superveleslalomu i spustu. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beijing 2022 (@beijing2022)

 

 

Veća tradicija koju Srbija ima u letnjim sportovima, ne umanjuje značaj zimskih. Ovih dana nas očekuju i te kako interesantna takmičenja, neke sportiste ćemo možda gledati poslednji put pred penziju, a evidentno je da nas očekuju novi rekordi, brze trke i sjajna organizacija.

Ukoliko se odlučite da narednih dana budete uz TV i pratite dešavanja u Pekingu, obratite pažnju na naredne disciline.

Skijanje

Ne morate biti veliki stručnjak za zimske sportove, jasno je da skijanje donosi najviše uživanja. Doduše i stresa, jer se dešava da pri brzini od oko 150km/h takmičari završe u zaštitnoj ogradi, a neretko je potrebna i intervencija helikopterom. Neizvesnost u svakoj sekundi.

A upravo nam skijanje donosi sjajne discipline, čije trke morate pratiti. Apsolutni kralj zimskih sportova je alpsko skijanje.

 

 

 

 

Spust je najbrža disciplina u okviru alpskog skijanja i sigurno da nas upravo u toj trci očekuje i najveći broj rekorda.

S druge strane imamo slalom, koji je najsporiji, ali tehnički najzahtevniji. Daleko od toga da je manje interesantan ili da nas očekuje manje odličnih trka.

Ekipna takmičenja

Bob i hokej su na velikim smotrama uvek privlačili pažnju, kako zbog dinamike i brzine, tako i zbog kontakt igre u hokeju. Tako se očekuje i sada, samo da ledene piste budu pripremljene na pravi način.

Ski-skokovi

Brzina na zaletištu od oko 90km/h, odraz i potom let na tananim skijama, a u zavisnosti od toga da li je skakaonica ili letaonica, doskok može biti na 250. metru. Da, to vam nude ski-skokovi. Doduše, na Olimpijskim igrama je do sada bilo pažljivijih nastupa, bez prevelikog rizika iz straha od povreda, ali da je reč o svojevrsnom spektaklu, te da su takmičari dobro pripremljeni, jer se Igre održavaju u delu sezone nakon Novogodišnje turneje, a pre Svetskog prvenstva u ski-letovima, evidentno je i sada. 

 

 

 

Kros i biatlon

Kros-kantri i biatlon razlikuju se u delu pucanja, te je biatlon zahtevniji jer rezultat dosta zavisi od vetra. Samo jedan promašeni hitac može rešiti pitanje šampiona, dok je kros-kantri klasično trčanje na skijama, ali ova disciplina je na kraćim relacijama, brža od one sa pucanjem, te se broje greške pri ulasku u krivine i spustu. Na kraju, najvažnije su brzina i dobra motorika.

Inače, biatlon je bio na programu i na prvim Zimskim olimpijskim igrama, koje su održane 1924. godine, i njegov prvi naziv bio "vojna patrola".

Umetničko klizanje

Umetničko klizanje je tu da ulepša program. Kombinacija muzike i klizanja, bez obzira na to da li je reč o samostalnim nastupima ili parovima, uvek izaziva i nešto drugačiju emociju od ostalih sportova. Zanimljivo je da je umetničko klizanje svoj debi na Olimpijskim igrama imalo tokom leta.

Pojedina takmičenja počela su i dva dana ranije, pre svečane ceremonije. Nažalost, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, sportisti nisu imali prilike da "isprobaju" staze, te je kvalitet snega i leda nepoznanica do pred sam start takmičenja.

Uoči odigravanja Olimpijskih igara, Sjedinjene Amedičke Države su najavljivale bojkot. Politički pritisak se mogao osetiti i od Japana, Australije, Litvanje, Novog Zelanda, a Amerikanci su najavili da državni zvaničnik neće predvoditi tim na ceremoniji otvaranja. I Kanada je razmatrala taj potez.

Rusi su pak ostali na strani domaćina i istakli da bi Olimpijske igre trebalo da budu „oslobođene politike".

Na ovim Igrama nećemo biti u prilici da gledamo legende poput Olea Ejnara Bjorndalena, koji sa 13 medalja sa Olimpijskih igara predstavlja legendu biatlona, kao ni Marit Bjorgen koja je uzela 15 medalja u kros-kantriju, ali zato je tu Simon Aman, da nas sa vrha skakaonice još jednom podseti na "Harija Potera" sa početka karijere, kada je upravo nastupima na Olimpijskim igrama postao apsolutni rekorder.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike