Arena se sprema za atletiku, 220 tona čelika, skidaju se tribine, uzdiže se pod... (FOTO, VIDEO)

28.01.2022

11:05

0

Temeljna rekonstrukcija beogradske lepotice

Arena se sprema za atletiku, 220 tona čelika, skidaju se tribine, uzdiže se pod... (FOTO, VIDEO)
viber_image_2022-01-28_11-41-26-938 - Copyright SAS

Počele su pripreme za najveći sportski događaj godine u Beogradu! U Areni će se od 18. do 20. marta održati Svetsko dvoransko prvenstvo u Atletici.

Radovi na našoj najvećoj hali su već počeli. Građevinski radovi na izgradnji potkonstrukcije i atletske staze u Areni su u punom jeku, a njihov kraj planiran je za finiš februara.

Drugi put u svojoj istoriji, Arena biće ispunjena atletskim bojištima, koja će pokriti kompletnu površinu poda, zbog čega je izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani.

Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za potkonstrukciju i 100 tona čelika za atletsku stazu.

- U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno-demontažnih čeličnih elemenata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5.000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza,  koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50 centimetara na ravnom delu, a po obodu i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika - rekao je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok udalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok uvis.

- Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom,  u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta - objašnjava Trmčić.

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene).

Pošto je sama staza podignuta na tri i po metra od poda Arene publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

- Još 49 dana nas deli od najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu i jedne od najvećih u svetu. Ponovo okrećemo novi list istorije, Svetski šampionat u dvorani u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, da promovišemo da zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju – rekao je Predrag Momirović direktor takmičenja SP 2022.

Polovina karata za Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22 je već prodata.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike