Đerona je spremio rukometaše za novi podvig: Pored orlova, pažnja usmerena i na poslednji ples legendarnog Lazarova

13.01.2022

08:39

0

Mađarska i Slovačka će narednih dana biti epicentar rukometnog dešavanja

Đerona je spremio rukometaše za novi podvig: Pored orlova, pažnja usmerena i na poslednji ples legendarnog Lazarova
Rukometaši Srbije - Copyright MN Press

Velike zdravstvene problem, muška rukometna reprezentacija imala je tokom januara. Veći deo

nacionalnog sastava i stručnog štaba susreo se sa pozitivnim testovima na koronavirus, ali sada se tim Tonija Đerone osvrće terenu.

Tokom pripremnog perioda, nakon novogodišnjih praznika, svakodnevno su stizale loše vesti iz Stare Pazove. Najpre je objavljeno da su dva igrača i četiri člana stručnog štaba pozitivna, kasnije se taj spisak menjao, da bi put šampionata Evrope krenuli bez kapitena Nemanje Ilića i zvanično najboljeg rukometaša Srbije za 2021. godinu, golmana Dejana Milosavljeva. Ogroman udar za srpski tim, desio se i pre samih priprema, kada je potvrđeno da bek Petar Nenadić zbog povrede mišića preskače takmičenje, ali neka fokus bude na igri i dešavanju na terenu. 

 

 

Međutim, dok su stizali pozitivni testovi u trenažnom centru, jedan video je sačuvao pozitivan duh u timu. Naime, na Božić, deo ekipe, u tom trenutku onih sa negativnim testovima, pevao je pod prozorima saigračima koji su bili u izolaciji. Video koji je potvrdio šta je Đerona učinio sa nacionalnim timom za jako kratak period.

Sastav

Vladimir Cupara, Milan Bomaštar, Tibor Ivanišević, Mladen Šotić, Uroš Borzaš, Petar Đorđić, Marko Milosavljević, Lazar Kukić, Đorđe Đekić, Miloš Orbović, Mihajlo Mitić, Darko Đukić, Stevan Sretenović, Bogdan Radivojević, Mijajlo Marsenić, Dragan Pešmalbek, Živan Pešić i Vukašin Vorkapić.

foto: rss.org.rs
 

 

Evropsko prvenstvo igra se od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj. I dok je grupna faza u Segedinu i Bratislavi, ukrštanje u drugoj grupnoj rundi igraće se i u Budimpešti, gde će biti održana i završnica turnira


Nama za sada ostaje da verujemo da će tim koji se našao na Evropskom prvenstvu ostati zdrav do samog
kraja

Grupa

Prvi meč na Evropskom šampionatu, Srbija će danas igrati od 18 sati sa Ukrajinom, ekipom koja je promenila svoj sastav od poslednjeg velikog takmičenja, te u ovom trenutku predstavlja izazov, ali i priličnu nepoznanicu za nas.

Dva dana kasnije, u večernjem terminu od 20.30 sledi balkanski derbi sa selekcijom Hrvatske.

Duel koji je i godinama ranije privlačio veliku pažnju i sada nosi epitet - Više od igre. Iako na terenu neće biti legendarnih Ivana Balića sa jedne i Momira Ilića sa druge strane, koji su te susrete uvek činili dodatno interesantnim, imaćemo sreće da gledamo Domagoja Duvnjaka, kome je u poslednjem trenutku stigao negativan test, odnosno Bogdana Radivojevića. U timu komšija, takođe na startu turnira neće biti ni Cindrića.

Na kraju grupne faze, 17. januara, sledi okršaj sa Francuskom. Nažalost, navijači širom sveta ostaće uskraćeni za bravura mlađeg od Karabatića, Luke, odnosno Petra Nenadića, koji ovaj šampionat propuštaju iz zdravstvenih razloga. Jasno je ipak ko ulazi sa ulogom favorita, iako će igrati bez Remilijea, Nguesana i Luke Karabatića, kao i Prandija, dok je u karantinu Valentan Port. Ali, od dolaska Đerone na kormilo Srbije, ova dva tima su igrala dva meča, a krajnji epilog je pobeda srpske selekcije i jedan remi. Sveopšti utisak – velike pobede Srbije, Francuzi su bili nadigrani u kvalifikacijama za predstojeći šampionat.

U odsustvu Petra Nenadića i Nemanje Ilića, kapitenska traka pripada Mijajlu Marseniću, koji je po dolasku u Segedin podsetio na sve što se dešabalo.

MN Press
 

 - Bilo je teško protekle dve nedelje zbog svega što nam se izdešavalo, sa jedne strane nismo očekivali, a sa druge strane u današnje vreme nije se ni moglo izbeći. Nismo mislili da ćemo baš toliko biti pogođeni virusom. Dosta igrača nam je falilo, trenirali smo u grupicama. Došli smo na prvenstvo koje smo izborili na najbolji mogući način prošlog januara i zatim u drugoj utakmici protiv Grčke i naravno zaslužili smo ovo. Stigli smo u Mađarsku, došli smo da uradimo to što se od nas očekuje i da ostvarimo cilj koji smo sebi postavili. Kao i uvek atmosfera je vrhunska, uprkos problemima, ali ja mislim da nam je neko rekao pre pet dana da ćemo imati neke povratnike posle virusa, ne bismo verovali da će to uspeti da se dogodi tako brzo, ali srećom, vratilo se par važnih igrača i možemo donekle da postavimo igru u odbrani i u napadu i sada je već to bolja priča - zaključio je Marsenić.

Favoriti

Iako prilično desetkovana, Francuska na prvenstvo stiže kao jedan od favorita. Međutim, ni blizu Danske, koja na šampionat stiže u punom sastavu i kao i uvek, sa najvišim ambicijama.

Danci, predvođeni legendarnim Mikelom Hansenom bili su učesnik finala na poslednja dva velika takmičenja, Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, i apsolutni su favorit na predstojećem takmičenju.

Visoke ambicije imaju i standarno ostale skandinavske ekipe, Norveška i Švedska, te Španija, ali i Hrvatska uoprkos problemima, kao i domaćini, Mađari.

Poslednji ples legendarnog Kirila Lazarova

MN Press
 

 

U Mađarskoj ćemo se oprostiti od dve velike legende.

Kraj sjajne karijere najavio je veliki Kiril Lazarov. Čovek čija karijera traje sa uspehom četvrtinu veka, rešio je da u četrdesetdrugoj godini okonča igračku karijeru i fokusira se samo na deo pored terena. Evidentno je da u karijeri nije osvojio neke velike medalje, ali je osvojio narod i navijače gde god da je igrao. Bespoštedna borba je nešto po čemu će desni bek ostati upamćen, te sa pravo pored njegovog imena stoji - Legenda.

Grupa A (Debrecin): Slovenija, Danska, Severna Makedonija, Crna Gora.

Grupa B (Budimpešta): Portugal, Mađarska, Island, Holandija.

Grupa C (Segedin): Hrvatska, Srbija, Francuska, Ukrajina.

Grupa D (Bratislava): Nemačka, Austrija, Belorusija, Poljska.

Grupa E (Bratislava): Španija, Švedska, Češka, BiH.

Grupa F (Košice): Norveška, Rusija, Slovačka, Litvanija.

Po dve najbolje plasirane selekcije izboriće plasman u drugu fazu takmičenja, u kojoj će se prenositi bodovi osvojeni samo protiv ekipe koja je takođe prošla dalje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike