EKSKLUZIVNO Kolaković za 24sedam po povratku na čelo reprezentacije: Ovo je za mene jedna predivna priča!

11.01.2022

17:20

0

Autor: J. N.

Stari-novi selektor ponovo će sa nacionalnim timom napadati svetski vrh

EKSKLUZIVNO Kolaković za 24sedam po povratku na čelo reprezentacije: Ovo je za mene jedna predivna priča!
Igor Kolaković - Copyright MN Press

Za osam godina na kormilu muške odbojkaške reprezentacije Srbije, Igor Kolaković je predvodio nacionalni tim do osam medalja. Sijalo je zlato na Evropskom prvenstvu, a nakon sedmogodišnje pauze sa rerpezentacijom, sada se na njenu klupu vraća trofejni stručnjak, koji itekako ima iskustva da ekipu ovog puta vodi i do sjajnih medalja na nekim još većim takmičenjima.

Predsednik odbojkaškog saveza Srbije, Zoran Gajić, najavio je da će Srbija dobiti novog selektora u januaru i to se i desilo. Posle 7 godina vratili ste se na mesto selektora. Kakvi su vam utisci? 

- Reprezentacija Srbije za mene je jedna predivna prica! Ona ima svoju prošlost, ali bitna je sadašnjost i budućnost. Bio sam više od 11 godina u timu reprezentacije Srbije i vrlo sam emocionalno i profesionalno motivisan za rad i da će i u perspektivi saradnja biti odlična!

U međuvremenu ste bili selektor Irana, ali je zbog koronavirusa ugovor raskinut sa njima ranije. Imali ste dosta uspeha sa tom reprezentacijom? 

- Iran je specificna zemlja i specifičan mentalitet, potpuna jedna različita kultura i u početku mi je bilo dosta teško da se prilagodim svemu tome, ali vremenom sam se srodio sa tim momcima i narodom u Iranu. Mogu reći da smo rezultatski jako dobro prošli, osvojili smo prvu medalju u istoriji Irana, bronzanu medalju na svetskom kupu. Takođe smo bili azijski prvaci, bili smo pobednici Azijskih igara, što je za njih vrlo važno i na kraju smo se kvalifikovi za Olimpijske igre u Tokiju, na koje nisam otišao zbog pandemije i isteka mog ugovora. 

Kada pričamo o koroni koliko se vaš život promenio u poslednje dve godine? 

MN Press
 

 

- Korona je svima na zemaljskoj kugli promenila živote, pa tako i meni. Prošla godina je bila izuzetno teška, ja sam u Poljskoj i nisam imao mogućnosti da putujem i vidim porodicu, dešavalo se i dosta teških stvari i u privatnom zivotu. Bili smo usredsređeni samo na dvoranu i na stanove. Jednostavno, jedan zatvorenički život i sigurno da je korona pokazala koliko je ovaj život prolazan i koliko mi nismo na zemaljskoj kugli bitni kao pojedinci. Treba da uživamo u svakom trenutku koji nam je dat i moramo vise da cenimo zdravlje i ono sto nam je od Boga dato. 

Trenutno ste u Poljskoj. Kakva je situacija tu? 

- Ako govorimo o koroni, u Poljskoj je nešto bolja situacija nego u ostatku Evrope. Međutim, ponovo je počela da se pojavljuje korona u timovima kao sto je Varšava, Belhatov i Radan, dolazi do stopiranja i prvenstva i to je ono sto zabrinjava u ovom trenutku. Poljska liga je izuzetno jaka, klubovi su izuzetno organizovani, možda najizjednačenija liga u Evropi i mogu da kažem da se ovde možda igra najbolja odbojka u Evropi, ako ne i u svetu. Poljski igrači su jako dobro obučeni, imaju pregršt mladih i iskusnih igrača, ekipe su nadograđene vrlo kvalitetnim strancima, tako da je u Poljskoj uživanje što se tiče odbojke. Nadam se da nas korona neće ponovo zaustaviti, dvorane su dovoljno pune, sve se prenosi na televiziji, tako da je odbojka sport broj jedan posle fudbala.

Vašu igračku karijeru proveli ste u dva kluba, u Budućnosti iz Podgorice i Partizanu i to naizmenično. Čega se najradije sećate iz igračkih dana? 

- Iz igračkih dana se najviše sećam te strasti i zaljubljenosti u odbojku, predivnih putovanja širom stare Jugoslavije i to je ono što mi je najviše ostalo u sećanju. Kasnije ta karijera u Partizanu, osvajanje titule sa klubom u onoj staroj Jugoslaviji je bio vrhunski rezultat i veliko iznenađenje. Mi smo dve godine praktično uzastopno osvajali prvenstvo i kup. U evropskom kupu smo bili drugi, a Budućnost je najiskrenija ljubav. Tu sam počeo i tu sam i završio igračku karijeru. Tu sam počeo i treneraku karijeru. Ima puno događaja kojih se rado sećam, ali eto druženje sa mladim odbojkašima iz cele Jugoslavije i titula sa Partizanom se izdvajaju

MN Press
 

 

U prethodnom mandatu uspesno ste vodili Srbiju od 2006. do 2014. godine. Osvojili ste između ostalog 2011. titulu prvaka Evrope. Koliko se odbojka u Srbiji promenila od tada? 

- Promenila se puno, došli su neki mladi momci koji su i tada zauzimali pozicije u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji, bili su tu Kovačević i Atanasijević, koji i danas igraju za seniorsku reprezentaciju. Liga je svakako mnogo bolja nego u tom periodu, organizovanija sa nadom da će da reprodukuje nove mlade igrače. Ono što zabrinjava je manjkanje mladih igrača u klubovima, baš mladih, pocetnika koji se više opredeljuju za druge stvari, ne samo za sport. Mislim da je ne samo u Srbiji, već i u svetu došlo do smanjenja interesovanja dečaka za odbojku. Ono što je dobro u Srbiji se dosta radi na povećanju budžeta klubova što je dobar znak. 

Da li ste pratili rad bivšeg selektora Slobodana Kovača? 

- Pratio sam rad reprezentacije, njihove rezultate, Boba je veliki trener, bio je u Iranu pre mene tako da nam se dosta puteva ukršta. I ovde smo zajedno u Poljskoj tako da imam dosta dobrih informacija vezano za njegov rad. 

Odbojka je bila najtrofejniji naš sport, da li može da se postigne uspeh kakav su imale starije generacije? 

- Stremi se uvek ka tome da se prave veliki rezultati. Srbija ima visoke standarde i sigurno da su rezultati prioritet. Da li mogu da se dostignu visine kao sto su zlatna olimpijska medalja, ponovo da se bude evropski prvak ili da se osvoji medalja na Svetskom prvenstvu? Želje postoje, rad je tu, treba da očekujemo tako nešto, ali sigurno da je taj put dosta trnovit i težak i da za takva dostignuća treba puno toga da se poklopi. 

Kakve su vam želje i planovi za 2022. godinu? 

- Želje su mi da budemo svi zdravi i sa tim zdravljem je lakše sve planirati. Što se tiče planova svakako ću da se usredsredim na rad sa reprezentacijom Srbije, da dobro razmislim o svom nastavku karijere, da li da vodim klub ili da samo budem selektor Srbije, jer ova funkcija dosta troši - zaključio je Igor Kolaković.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike