Zbog Šumahera, na današnji dan svet je stao: Šta posle 8 godina od nesreće kaže sin legendarnog F1 šampiona

29.12.2021

13:45

0

Autor: 24sedam

Legendarni Nemac se povredio na skijanju u Francuskoj

Zbog Šumahera, na današnji dan svet je stao: Šta posle 8 godina od nesreće kaže sin legendarnog F1 šampiona
Copyright Profimedia

Tаčno pre osam godina, vest o teškoj povredi Mihaela Šumahera potresla je sportski svet. Legendarni vozač Formule, tada već u penziji povredio se na skijanju u Alpima, u Francuskoj. Prilikom pada, udario je glavom u kamen, doživeo tešku povredu i samo pukom srećom ostao živ. Kažu, kaciga mu je spasila život.

Od tada, život porodice Šumaher se promenio iz temelja. Sedmostruki šampion u “najbržem cirkusu” od tada je pod stalnim nadzorom lekara. Odmah posle nesreće, helikopterom je prebačen u bolnicu u Grenoblu, u kojoj je bio u veštačkoj komi. U narednim danima, pomenuta bolnica bila je "centar sveta" jer su svi želeli da prvo dođu do informacije u kakvom je stanju. U junu, 2014. godine, prebačen je na dalju rehabilitaciju u Univerzitetsku bolnicu u Lozani, a onda i u “kućnu varijantu”.

Informacije o F1 šampionu su od tada šture i nezvanične. Naime, porodica je odlučila da "zaštiti" Šumahera, tako da su informacije o zdravstenom stanju išle samo preko porparolke Zabine Ker. Naravno, sve je bilo pod nadzorom supruge Korine, koja se potrudila da sve ostane u porodici koja je prema nekim informacijama na oporavak potrošila oko 40 miliona dolara. 

 

 

Ali su se uprkos tom "zidu" pojavljivale najrazličitije informacije. Navodno, stanje mu se koliko-toliko poboljšalo da može da komunicira očima, a neki su išli dotle da tvrde da može da napravi i pokoji korak. Međutim, sve su ovo bile nezvanične informacije, pa su bile i demantovane. Feliks Dam, advokat porodice Šumaher je rekao u septembru 2016. da njegov klijent ne može da hoda.

U julu tri godine kasnije, nekadašnji šef Ferarija, Žan Tod je izjavio da oporavak ide u dobrom pravcu, kao i da se se ipak "bori kako bi uspeo da komunicira". Čak je išao tako "daleko" da može i da gleda trke Formule 1.

Ali, kao što je rečeno, ništa od ovog nije zvanično potvrđeno, tako da kako je zaista Šumaher znaju samo njegovi najbliži, među kojima je sin Mik, novajlija u Formuli 1. Mlađi Šumaher je debitovao na stazi, ali retki su oni koji znaju da li je u stanju da ga prati.

- Imam veliko poštovanje za sve što je uradio. Naporno je radio kako bi uspeo da ostvari toliko pobeda i titula. Njemu ništa nije bilo lako. Snaga i energija koju je pokazivao... Uvek je davao 100 osdsto i to me je impresionralo. Verujem da sam ga nasledio u tom smislu. 

Obično se ne poredim sa drugima i želim da idem svojim putem. Ipak, sa ocem se često poredim, a i kažu mi da smo slični - kazao je mlađi Šumaher za Frankfurter Algemajne. 

Pred Mikom je sigurno lepa budućnost, mada je teško očekivati da dosegne visine slavnog oca koji je vozio za Džordan, Beneton, Ferari i Mercedes i osvojio sedam titula. U 308 trka pobedio je 91 put, ali je sada sve istorija.

 

 

O svemu je snimljen i dokumentarni film, koji prati karijeru slavnog Nemca, ali i detalje o životu posle pomenute nesreće.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike