Novak ostaje bez mesta broj 1? Moguće je samo pod ova tri uslova

05.04.2021

11:57 >> 12:19

0

Autor: Milan Nastić

Opšta konfuzija oko bodovanja na ATP listi

Novak ostaje bez mesta broj 1? Moguće je samo pod ova tri uslova
Copyright AP Photo/Andy Brownbill

Novak Đoković je dočekao i 315. sedmicu na vrhu ATP liste. Srpski teniser suvereno drži prvi poziciju sa 11.963, dok je iza njega Rus Danil Medvedev sa 10.030. bodova, a treći je Nadal sa 9.670.

Međutim, najveći problem ostaje kako će ATP nastaviti sa bodovanjem u nastavku sezone, pošto se često menjaju ta pravila.

Poslednja odluka čelnika ove organizacije je blago rečeno konfuzna. A po njoj rezultati na turnirima koji su se igrali od 4. marta do 5. avgusta 2019. godine, a nisu održani u 2020. važiće još godinu dana, ali ovog puta sa 50 odsto bodova!

Hipotetički gledano Novak Đoković može da izgubi prvu poziciju već posle Rima, samo u slučaju da srpski teniser ispadne u prvom kolu Monte Karla gde brani 180 bodova, Madrida gde je osvojio 1.000 i Rima gde je profitirao sa 500 poena.

Uz to drugoplasirani Medeved mora da osvoji Masterse u Kneževini, Madridu i Rimu. Tada bi Rus izbio na prvu poziciju, ali realno male su šanse da se desi takav ishod na predstojećim turnirma do početka Rolan Garosa.

Iskusni teniski stručnjak Bogdan Obradović je tim povodom razgovarao za 24sedam, napominjući da su se čelnici ATP totalno izgubili kompas i da na ovaj način hoće da zaštite Rodžera Federera.

Ovo što oni rade, to je toliko zbunjujuće, da nikome nije jasno šta postižu ovim načinom bodovanja. Mislim da se sve radi da bi Federer zadržali u vrhu na ATP listi, što je apsurdno. Oduzimaju, dodaju, daje neke rokove, i mislim da je cela teniska javnost u totalnom haosu. Mislim da i oni sami više ne znaju šta rade i da su se izgubili u svojim odlukama. Oni pokušavaju nešto, u šta ni oni sami ne veruju – poručio je Obradović za 24sedam.

Bivši selektor Dejvis kup selekcije ističe da nije realno da neko u skorije vreme prestigne Đokovića na ATP listi.

Naravno postoji neka mogućnost da Novak izgubi prvu poziciju, ali nisam siguran da je to realno. Moraju baš da se poklope neki rezultati, da Đoković sve izgubi mečeve na predstojećim turnirima, a da drugoplasirani Medevedev osvoji. Priznaćete, nije mi to realno. Samo neko čudo da se dogodi.

Pročitajte još

Bogdan Obradović se osvrnuo i na predstojeće turnire u Beogradu, napominjući da je ovo odlična prilika da se promoviše naša zemlja u najboljem svetlu.

– Sve kreće sa Čelendžerom, onda ide glavni ATP iz serije 250, pa u maju VTA. Odlično za naš tenis, a što je najvažnije veliki broj kvalitetnih igrača biće u Beogradu u narednih mesec dana. Nažalost publika neće moći da uživa na tribinama, ali i ovo će biti dobro. Mnogo će značiti nekim klincima koji će zavoleti tenis – zaključio je Obradović za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike