Njegova dela srpski šampioni obožavaju

13.10.2020

05:03 >> 16:38

0

Ovo je priča o čoveku čije su karikature oduševile naše najveće sportiste

Njegova dela srpski šampioni obožavaju
Copyright 24sedam

Pribor za crtanje, harmonika i košarkaška lopta – bez ovoga Ilija Sarmeš ne može da zamisli nijedan dan.

Srca sportista, kako domaćih tako i stranih, osvojio je praveći njihove karikature uz potpis „Sarmagedon“. Ljubav prema basketu mladić iz Kovina gaji još od 1998. godine kada je kao đak prvak odradio prvi trening. I dalje se rekreativno bavi omiljenim sportom, a nije mu strano ni da zapali atmosferu na proslavama rođenja dece uz popularni narodni instrument.

Priča sa karikaturama je počela 2015.godine kada me je pozvala Nina Mandić, devojka košarkaša Vanje Marinkovića i rekla mi da želi da nacrtam njih zajedno – priseća se Sarmeš u razgovoru za 24sedam – Videla je na Instagramu da crtam i javila mi se. Meni je bilo dovoljno samo da okače na njihove mreže i da me potpišu, ali sam zauzvrat ipak dobio i Vanjinu majicu, koju i sada čuvam.

Privatna arhiva

Crtanje mu je postalo hobi mnogo ranije, još dok je išao u obdanište.

– Prvo su mi baba i deda crtali nindža kornjače, da me zabave, a ja ih onda bojio. Posle sam probao sam… Kasnije kad sam bio stariji čitao sam stripove, pa sam njih crtao. I u srednjoj školi sam nosio posebnu svesku za to. Radio sam i u studiju animacije. Animiranje je ipak nešto teže jer za jedan sekund crtanog filma moraš da napraviš čak 24 crteža. Upisao sam posle srednje Visoku politehničku školu – smer industrijski dizajn. Ali, nisam baš bio u ljubavi sa pravim linijama i merenjima, uživam u crtežima gde mogu da pustim mašti na volju.

Jedna od važnih životnih preokupacija za Iliju je košarka.

– Dugo već sviram harmoniku i igram košarku. Sećam se da sam sa basketom krenuo još pre 22 godine, u prvom razredu osnovne. Jednom sam možda prestao na kratko, ali sada mi se podrazumeva da svakog dana odem na trening… Igram za Radnički iz Kovina – Drugu srpsku ligu. A kad je sviranje u pitanju – na programu je svakodnevno od tri do pet. Pravimo orkestar – tu je harmonika, kontrabas, gitara… Nedavno sam svirao harmoniku na proslavi rođenja jednog deteta, bilo je baš dobro.

Posle karikature Vanje Marinkovića i njegove devojke, samo su počele da se ređaju ideje…

– Taj njihov crtež mi je možda omiljeni jer je od njega sve krenulo. Posle bih mogao da izdvojim Šejna Larkina, koga sam nacrtao u dresu Bostona. Stavio sam na mreže i on mi se javio da mu pošaljem sliku i onda je okačio. Kit Lengford, Novica Veličković, Bobi Marjanović, Hečer kad je dao za pobedu protiv Cedevite – najviše volim te košarkaške karikature. Ali radio sam i Novaka Đokovića, kao i celu Dejvis kup reprezentaciju. Pa su nosili kad su igrali. Privukla je pažnju i jedna za FK Partizan, kad je uzeo duplu krunu, na majicama je bilo ispod timske karikature: „Neka se sve zavrti“. Karl Hajns je držao kao profilnu sliku moj crtež, bio je baš oduševljen. Pa je rekao da će mi doneti dres kad dođe u Beograd. Cela košarkaška reprezentacija isto ima urađene crteže na majicama… Preko Milutinova sam upoznao Spanulisa i Printezisa, pa sam i njima dao.

Privatna arhiva

Mreže „traže“ svaki dan po nešto

Naziv po kome ga svi znaju „Sarmagedon“ dobio je sasvim slučajno.

– Kad sam pokušavao da napravim mejl sve je skoro bilo zauzeto što liči na moje prezime i onda mi je iskočilo sarmagedon i ispalo je super. Na mrežama sam tako upisan. Trebalo mi je oko tri godine da ih razvijem. Na Instagramu imam oko 7.200 pratilaca. Utihnulo je kad je krenula korona. Da bi ljudi novi dolazili moraš non stop da kačiš. Svakog dana treba nešto da se izbaci da ti ne bi odlazili pratioci, već dolazili novi.

Dok pokušava da se seti svega zanimljivog što je uradio, pojasnio je i kako često unapred ima spremnu objavu za društvene mreže.

– Na primer kad je bio fajnal-for Evrolige u Beogradu igrali su za titulu Real Madrid i Fenerbahče. Onda sam pre kraja finalnog meča nacrtao Luku Dončića kao šampiona koji je sve živo osvojio, i Željka Obradovića kako drži pehar sa brojem 10 – jer bi mu bila deseta evropska titula. I onda u poslednjoj sekundi – vidim Real dobija i čim se čuje sirena za kraj, ja već na mreži imam Lukinu karikaturu. Svaki detalj je bitan i zato ne sme da se zbrza, nego bolje odraditi za svaki slučaj i obe unapred.

Jedan od omiljenih igrača Iliji je bio legendarni Kobi Brajant.

– Pokušavao sam da dođem do njega nekada preko Ivice Zubca. On je otišao u LA Lejkerse, ali je Brajant već završio karijeru, pa nismo uspeli da se povežemo. Nije dolazio na treninge posle.

Sada ima jednu neostvarenu želju, za koju se nada da će se ispuniti.

Probaću o Kobiju da napravim crtani film. Ispričao bih njegovu priču u nekoliko minuta, da može da drži pažnju. Eto, to bih voleo da uspem – zaključio je Sarmeš.

Novi hobi je iscrtavanje patika

Nedavno je Ilija pronašao još jednu zanimaciju.

Privatna arhiva

– Počeo sam da crtam i po patikama. Baš sam se dogovarao i sa Stefanom Penom da nešto zanimljivo uradimo, ali je otišao za Nemačku ranije. To je sad kul u Americi i NBA ligi – specijalne boje se koriste koje nemaju kod nas da se kupe. Crtao sam Marku Žderu, koji igra basket „tri na tri“… Pravim i neke logoe za firme, pozivnice za venčanja, vizit karte – ima svega. Crtam maturante za kraj godine, ili razredne starešine. Moram non stop da imam inovacije neke.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike