Nekadašnji šef sudijske komisije: Bilo je nameštanja u srpskom fudbalu, ja predložim skidanje sa liste, a FSS je izmeni

05.04.2021

19:01

0

Autor: Adam Štulić

Jedan od najboljih srpskih sudija ikada otvoreno o velikom problemu

Nekadašnji šef sudijske komisije: Bilo je nameštanja u srpskom fudbalu, ja predložim skidanje sa liste, a FSS je izmeni
Copyright MN Press

Jedan od najboljih srpskih sudija Miroslav Radoman priznao je da je u domaćem fudbalu bilo nameštanja. Nekadašnji internacionalac gostovao je u emisiji “Usijanje dana” na Kurir TV, gde je, između ostalog, otkrio da su utakmice neretko ugovarane između klubova, dodavši da sudijska organizacija tu nije mogla ništa.

Sudio sam 181 jednu utakmicu u bivšoj SFRJ i Srbiji i CG, bilo je takvih utakmica i one su bile ugovarane između klubova. Klubovi su igrali 3 za 3 ili kome šta treba. Na tom nivou je bilo, a mi kao sudije ni FSS nismo mogli da reagujemo drugačije osim da se kazne klubovi ako se to utvrdi. Ipak to je bilo teško proveriti – ispričao je Radoman.

Jedan od arbitara sa najviše odsuđenih večitih derbija pre nekoliko godina je smenjen sa funkcije šefa sudijske komisije.

Ja nisam hteo da budem tamo na listi sa sudijama koji su učestvovali u nameštaju. Mnoge sam skinuo sa liste, neke sam kažnjavao. Ali takvo je vreme bilo, ja predložim da se neko ne nalazi na listi, pošaljem Fudbalskom savezu, a oni izmene, i tako je nastao sukob – kazao je Radoman, ne želeći da navodi imena odgovornih.

Oni koji su isprozivani kroz štampu, ljudi znaju ko je. Izveštaj postoji u FSS i moj predlog za skidanje sa liste postoji još od 2018. godine ali to nije moglo da prođe.

Bivši sudija smatra da je lako uočljivo kada se greška dogodi slučajno, a kada je plod tendencije.

To su detalji, duboke tajne, ja nisam želeo da u to ulazim, jer se jasno vidi na terenu šta je greška a šta namera. Neko namerno greši, neko je veštiji pa dovede rezultat sa manje grešaka, a neko sa mnogo muke. Kada sam ja sudio, od ’90 do ’97 gde je bilo svačega, publika je bila svesna mnogih nameštenih utakmica, lako je bilo prepoznati – istakao je Radoman, naglasivši da je teže suditi kada u Srbiji igraju “večiti rivali”.

Kod velikih klubova i velikih utakmica greške se mnogo jasnije uoče, jer su u centru pažnje, nego negde gde nemate snimke. Teže je suditi Zvezdi i Partizanu, a lakše se čine ustupci, nekad i od samog straha sudija. Ali svi klubovi treba da imaju isti tretman – rekao je Miroslav Radoman.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike