Neđa, Đurković i Šešum za 24sedam o buđenju srpskog rukometa

10.01.2021

14:09 >> 14:36

0

Rukometaši sa dve utakmice podsetili Srbiju koliko se nekada kod nas voleo njihov sport

Neđa, Đurković i Šešum za 24sedam o buđenju srpskog rukometa
Copyright MN Press

Na primeru rukometne reprezentacije Srbije još jednom se potvrdila tačnost davno izrečene misli francuskog književnika Aleksandra Dime da “ništa ne uspeva kao uspeh”. Da nije bilo pobeda “orlova” nad potomcima Dime ne bismo ni znali da Srbija igra dobar rukomet.

Možda ne onako dobar kao u doba Metaloplastike ili iz ere Neđe Jovanovića i Nenada Peruničića, ali postoji nade da će biti bolje nego što je bilo poslednjih pet godina. Koliko bolje, to jedino mogu da kažu momci zbog kojih se već nekoliko dana priča i piše o njihovom sportu u Srbiji. Svi bismo voleli da se ova lepa sportska priča nastavi i da jednog dana ponovo vidimo “orlove” na postolju, ali zasad moramo biti zadovoljni da dobra osnova postoji. To ističu i sagovornici 24sedam u svojim komentarima.

Doskorašnji predsednik RSS Božidar Đurković veruje da bi kvalitet tima ranije isplivao na površinu da nije bilo pandemije koronavirusa.

MN Press

– Drago mi je da su momci prikazali još jednu odličnu partiju i što su dokazali da pobeda u Zrenjaninu protiv, realno, najveće rukometne sile sveta nije bio slučajan. Oduševljen sam požrtvovanjem igrača i njihovom željom da Francuzima pariraju znanjem, ne samo borbom, iako mislim da je u obe utakmice ključna bila igra u odbrani. Ne bih previše da pričam o uspehu, ostavio bih to mojim kolegama koji sada vode Savez. Meni kao bivšem predsedniku RSS ostaje žal što se zbog pandemije nije igrao baraž za SP sa Slovenijom, jer sam i onda bio ubeđen, a pogotovu sad, da bismo pobedili i prošli dalje. Šta je bilo, bilo je, ne vredi sad mnogo pričati. Voleo bih kao i svaki rukometni zaljubljenik da naši nastave sa uspešnim igrama u kvalifikacijama za EP. Imamo tri boda protiv favorita, ali kao što mi imali nadu da možemo igrati ravnopravno sa Francuzima, tako verovatno razmišljaju i Belgijanci i Grci, zato treba biti oprezan – rekao je bivši predsednik RSS Božidar Đurković, koji je sa svojim saradnicima doveo Španca Tonija Đeronu na klupu repzentacije.

Legendarni Neđa Jovanović je presrećan zbog uspeha naslednika.

– Prva pomisao mi je “konačno”. Bilo je vreme da muški rukomet obraduje naciju i mislim da su to momci uradili u velikom stilu, protiv rukometne velesile Francuske. Drago mi je da je Savez preuzela Milena Delić, jer se očigledno ta pozitivna energija reflektovala na reprezentativce i njihovu igru. Takođe, drago mi je da su se španski stručnjak Đerona i ostali debitanti brzo uklopili, da je tim usvojio principe igre novog selektora, jer ko god se bavi sportom zna koliko je teško to prilagođavanje na početku. Ipak, “kliknulo” je brže od očekivanog na moje veliko iznenađenje i meni preostaje kao njihovom navijaču da im poželim još mnogo ovakvih utakmica i pobeda – rekao je Jovanović.

MN Press

Individualan učinak pojedinih igrača obradovao je Jovanovića.

Jovica Nikolić, igrač Vojvodine, pokazuje da ima ogroman potencijal. Mijajlo Marsenić je u obe utakmice briljirao. Golmani Cupara i Milosavljev su bili odlični, kontra nam je funkcionisala, Ilija Abutović u odbrani… Moramo nastaviti da gajimo ovu generaciju, jer imaju kvalitet. Iskreno mislim da su zaslužili i drugi put da pobede Francusku, ali neka samo nastave tako i da protiv Belgijanaca i Grka pokažu da su oni pravi.

Žarko Šešum, nekadašnji kapiten reprezentacije, kaže da je ključna bila priprema utakmice i skauting protivnika od strane stručnog štaba selektira Tonija Đerone.

MN Press

– Gledao sam, navijao, strepeo i radovao se. Čak i da smo osvojili bod ili da smo izašli poraženi iz obe utakmice sa Francuskom bio bih prezadovoljan prikazanim. Svaka čast ekipi na igri i stručnom štabu na postavljenoj taktici. Vrhunski odrađen skauting i postavljeni principi igre. Insistiralo se na nekoliko principa, jer nije bilo vremena da se na šest utakmica uradi više od toga. Tačno se znalo kako se trči u napad, kako se on razvija i kad se završava da bi se stiglo sa vraćanjem nazad. Nije bilo tehničkih greški u većoj meri, u odbrani se znalo gde treba staviti akcenat i možda je malo pojačati, a gde možda treba ostaviti veći prostor za šut njihovih igrača. Uz to, prolazile su i neke kontre, pa sve zajedno što sam video jako me je obradovalo – rekao je Šešum i za kraj poručio:

Pročitajte još

– Moramo ostati tako disciplinovani, oprezni i motivisani da bismo pobedili Grke i Belgijance. Nikako ne bi valjalo da se postavimo drugačije, jer i Francuzi su možda pomislili “lako ćemo” pa sada mi imamo tri boda iz dva duela sa njima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike