Mitrović za 24sedam: Braćo Srbi, ujednimo se, pa da idemo na SP

11.01.2021

17:07 >> 17:26

0

Autor: Adam Štulić

Iskusni defanzivac o Strazburu, orlovima, planovima u karijeri...

Mitrović za 24sedam: Braćo Srbi, ujednimo se, pa da idemo na SP
Copyright Profimedia

Dugo srpski fudbaleri nisu imali čast da ponesu kapitensku traku nekog od klubova iz lige petice, pre nego što je ta uloga pripala iskusnom defanzivcu Strazbura Stefanu Mitroviću. Stasiti Beograđanin je svojim ljudskim i igračkim kvalitetima brzo “kupio” Francuze, koji su u reprezentativcu “olrova” prepoznali ličnost koja bi mogla da ih povede na evropski put, s kojeg ih je početkom prošle godine izbacio virus korona.

Francuzi su, ubrzo po izbijanju pandemije, odlučili da prekinu šampionat i zatečeno stanje na tabeli proglase konačnim, postavši tako jedina liga, među najjačim evropskim, koja nije na terenu završila elitni rang takmičenja.

– Mislim da su požurili sa odlukom. Mnogo je ljudi razočarano zbog toga jer smatram da je bilo uslova da se nastavi prvenstvo, kao što su i ostali nastavili – rekao je na početku razgovora za 24sedam Mitrović, dodavši da je, pogotovo u njegovom Strazburu, velika žal zbog takve odluke.

PRELEŽAO KORONU
Srpski defanzivac jedan je od mnogih sportista koji su bili zaraženi virusom korona.
– Preležao sam koronu na početku. Moguće je da sam se zarazio na derbiju, koji je odigran krajem maja. Od tada sam miran, i dalje imam antitela. Imao sam par dana temperaturu, ali sam posle najnormalnije funkcionisao.

– Smatramo da smo mogli da izborimo mesto koje vodi u Evropi. U našem klubu vlada veliko razočaranje zbog te odluke jer smo kolo pre prekida bili šesti na tabeli. Posledice te odluke će tek sada da se osećaju, kada kreće novi talas korone, kada su prekinuli ugovor sa “Mediaproom” što se tiče TV prava. Tek sada se francuski fudbal susreće sa ogromnim problemima i tek će se sada ta odluka osetiti na budžetima ostalih klubova.

Deluje da je ta odluka imala velikog uticaja i na izdanje Strazbura u tekućoj sezoni, u kojoj su, paralele radi, u dosadašnjih 19. kola doživeli isti broj poraza kao za 27 utakmica u prekinutoj sezoni (11).

– Kada se pogleda forma, kao i mentalno i fizičko stanje cele ekipe, definitivno da je odluka imalo puno udela u rezultatima tima. U prethodne dve sezone smo imali izvandredne rezultate. Ove godine na papiru imamo bolju ekipu, ali to ne pokazujemo na terenu. Tek sada počinjemo da ulazimo u formu i da izgledamo kao tim od prethodne dve sezone. Trebalo nam je malo vremena da se prilagodimo na celu situaciju, pogotovo što je Strazbur poznat kao klub sa najvernijim navijačima. Imamo uvek pun stadion, očigledno je da nam to puno nedostaje. Prošle godine smo imali 1.5 bod po utakmici kod kuće, ove sezone smo ispod tog proseka i to nam dosta otežava celu situaciju – istakao je Mitrović i otkrio kako izgleda igrati utakmicu pre praznim tribinama.

– Baš je sablasno. Čudno je čak i kad se gleda ispred televizora, a kamoli kada ste na terenu. Možda u nekim državamam, gde inače nema mnogo publike, i nije tako strašno, koliko u ligama petice gde je svaki stadion skoro pun. Teško je motivisati se… Pogotovo je teško za malo veće ekipe i poznatije igrače, jer oni uvek traže motivaciju iz publike. Sada, kad ih nema, baš je teško motivisati se i vidi se da su ove sezone neki veći igrači ispod svog nivoa.

Profimedia

Iako rezultati Strazbura ove sezone, možda, ne prate očekivanja, srpski reprezentativac je sa svojim drugovima idealno počeo novu kalendarsku godinu. U prva dva meča u 2021. kluba sa “La Meno” stadiona ostvario je maksinalan učinak, i to bez primljenog gola.

– Veoma smo dobro ušli u novu godinu i pored manjka samopouzdanja. Odlično smo odigrali prve dve utakmice i nadam se da možemo da nastavimo ovako. U januaru i početkom februara igramo sa rivalima koji su na našem nivou i tu treba da tražimo bodove da nastavak sezone odigramo dosta rasterećenije i opuštenije.

Kako je godina počela, tako se i završila za srpskog defanzivca, koji je do crvenog kartona na utakmici protiv Rena, krajem novembra, bio standardan u timu Strazbura.

– Do tog, pomalo i nesrećnog, crvenog kartona sam propustio jednu utakmicu. Trebalo je da dobijem jedan meč suspenzije, međutim zbog povrede igrača nad kojim je bio start dobio sam tri utakmice i to je malo poremetilo celu situaciju. Iz te tri utakmice ekipa je uzela sedam bodova… Posle isteka suspenzije sam bio na klupi, pa je usledila utakmica protiv PSŽ (4:0) koja je bila nesrećna i za mene i za ekipu – kazao je Mitrović, istakavši da i dalje ima odličan status u klubu.

Profimedia

– Ne može uvek da bude lepo i sve kako treba. Iskreno, volim kada dođe do ovakvih momenta jer se u njima vratiš na neke početke, na “normalu” i tek onda pokušaš da izvučeš neki maksimum iz sebe. Da se pokažeš u najboljem svetlu i, onda kada dođe sve na svoje, budeš spreman za novi početak.

Iako ga ugovor sa Strazburom veže do juna 2022. godine, u pojedinim medijima su se pojavile priče o mogućnosti da tokom zime napusti Francusku.

– Ne bih o klubovima, ali postoji neko interesovanje sa različitih strana. Mnogo puta sam izjavljivao, izuzetno sam srećan i dobro se osećam u Strazuburu, u prethodne dve i po godine proživeo sam neke od najlepših momenata u karijeri. Ukoliko svi budemo zadovoljni, klub, ja i ako me druga ekipa stvarno želi, onda možemo da se dogovorimo. Ukoliko se desi da moj klub ili ja nismo zadovoljni, nemam nikakav problem da ostanem.

SIMAKAN (JOŠ) NIJE MILANOV
Mitrovićev saigrač i kolega iz odbrane Mohamed Simakan jedan je od najtraženijih igrača u zimskom prelaznom roku, a italijanski mediji su pisali da je pitanje trenutka kada će zadužiti opremu Milana.
– Radi se o izvanrednom igraču. Prethodnih godinu i po dana je izuzetno napredovao. Imao je problem s povredama kada je ušao u prvi tim, ali posle toga je pokazao da se radi o igraču koji može da igra u najvećim evropskim klubovima. Nije samo Milan u igri, postoji interesovanje i drugih. Strazbur drži svoju cenu s razlogom, na ostalim klubovima je da ispuni obavezu prema klubu. Vode se intenzivni pregovori videćemo ko će izaći kao pobednik.

Jedna od mogućih destinacija koje su se u medijima pojavile kao potencijalne za Mitrovićev nastavak karijere jeste i Al Ahli, koji sa klupe predvodi nekadašnji strateg Crvene zvezde Vladan Milojević.

– Već sam prošlog februara imao jednu ponudu sa tog podneblja i odbio sam je, iako mislim da taj ugovor nigde neću moći da dobijem u Evropi. Imao sam neke druge ciljeve. Osećao sam se spreman da igram tri, četiri sezone na ozbiljnom evropskom nivou i imao sam želju da ostanem. Hteo sam da dokažem da sam spreman da igram za reprezentaciju na nivou koji sam pokazivao u klubovima i na kraju mi se to isplatilo. Mislim da sam u prethodnim utakmicama pokazao da su neki raniji mečevi u nacionalnoj selekciji bili splet nekih okolnosti. Sada dosta menja to što se nismo plasirali na EP. Ulazim u ozbiljnije igračke godine, iako se fizički osećam izvanredno, ako dođe neka nova ponuda na tom nivuo koja je bila iz februara, mislim da ću malo bolje razmisliti i da ću biti otvoreniji za razgovor.

Kapitensku traku u Strazburu, pratilo je i Stefanovo sticanje zvanja standardnog reprezentativca Srbije, čiji je neizostavni član bio tokom baraža za odlazak na EP, u utakmicama protiv Norveške i Škotske.

– Drago mi je što sam dobio novu priliku i da mogu da igram za reprezentaciju na dobrom nivou. Protiv Norvške smo postavili lestvicu kako treba da izgleda nacionalna selekcija. Kada se igra za državni tim ne može svaka utakmica da bude lepa za oko, ali za reprezentaciju uvek treba dati 100% i uvek treba izginuti na terenu, jer igramo za našu državu, za voljeni grb. Mislim da odnos prema dresu nikada ne treba da dolazi u pitanje, što su ovi momci u poslednjih nekoliko utakmica i pokazali, da je odnos prema grbu dobar – istakao je Stefan, pre nego što se vratio na odlučujući duel sa Škotima.

MN Press

– Puno je sitnih detalja odlučilo da ne budemo na želejnom nivuo. Puno nas je poremetila povreda kapitena Aleksandra Kolarova, milsim da je on, u sistemu sa tri igrača pozadi, izuzeztno bitan u početku napada koji nam je falio protiv Škotske. Ti neki mali detalji su nas omeli da ne budemo na željenom nivou, ali smo do posledjeg minuta pokazali želju i volju da odemo na završni turnir. Ostaje velika žal. Na kraju, i pored želje i volje, nismo igrom zaslužili da budemo na završnom turniru i mogu samo da čestitam Škotima na plasmanu, jer su očigledno bolje pripremili utakmicu. Ponavljam, ostaje velika žal, jer mislim da ova generacija kvalitetom i znanjem zaslužuje da bude na EP… Ostaje nam da čekamo taj odlazak na prvenstvo Evrope, baš dugo traje… Mislim da je i neka vrsta pritiska imala puno udela u krajnjem rezultatu, ali tako je kako je. Treba da se okrenemo novim izazovima, treba sačekati novog selektora… Srpski fudbal, uz ekipu koju ima, uz pravu organizaciju i pripremu, ima svetlu budućnost. Sve su to mladi momci, uz nas par iskusnijih, mislim da imaju svetlu budućnost u reprezentaciji.

Posle još jednog neuspelog pokušaja da se Srbija domogne završne smotre najboljih kontinentalnih reprezentacija, došlo je do nove promene na klupi “orlova”. Ljubiša Tumbaković je otišao, naslednik se čeka, a ponovo je potvrđeno “nepisano pravilo”, da selektor Srbije ne može da spoji dva ciklusa.

– Definitivno je bolje kada je neki selektor duži vremenski period tu i kada može da nametne svoj stil igre i autoritet. Bolje je za same igrače, jer od prvog dana okupljanja znaju šta treba da rade i kako treba da se ponašaju. Nadam se da će novi selektor imati svoju viziju i da će ostati duži period tu. Definitivno je to mnogo bitno igračima – kazao je Mitrović uz objašnjenje:

– Prvo, drugo, treće okupljanje su uvek upoznavanja sa novim selektorom, preuzimanje njegovih zadatak i želja koje on želi da vidi na terenu. Tek posle izvesnog perioda adaptacije dolazi do izražaja sve ono što selektor hoće i može da se vidi njegov kalup. Nadam se da novi selektor može da ostane duže i da će doneti željene rezultate Srbiji, koje, cela nacija i mi kao igrači sa određenim kvalitetom, zaslužujemo.

Pročitajte još

Pred “orlovima” je početak kvalifikacija za SP u Kataru, a nedugo po obavljenom žrebu srpski golman Saša Stamenković je medijima u Azerbejdžanu “orlove” predstavio kao lak plen njihovoj selekciji.

– On sam, koji je to izjavio, ne misli tako. Smatram da je hteo malo da se dodvori azerbejdžanskoj publici i njihovim ljudima u Savezu. On je tamo dugo godina i hteo je da svoj ugled podigne na još veći nivo. Definitivno, igrač koji malo bolje shvata fudbalske kvalitete, zna da Srbija ima izuzetno kvalitetniju reprezentaciju od Azerbejdžana i da te dve selekcije ne mogu nikako da se porede. On je svojom izjavom hteo da digne sebe u prvi plan, ali izjava nije na mestu, jer on, koji je je Srbije, zna odlično kakav kvalitet ima naša selekcija.

Pored Azerbejdžana, Srbija će se za mundijalsku vizu boriti sa Portugalijom i Irskom i Luksemburgom.

– Kada se samo pogleda grupa, jasno je da je Portugalija glavni favorit. Imamo iskustva, igrali smo protiv njih i Irske, tako da znamo otprilike šta nas očekuje. Mi treba da damo svoj maksimum u celoj pripremi, u organizaciji, i ako smo mi 100% možemo da igramo sa svima u toj grupi. Sve je do nas, do našeg pristupa, pripreme tih utakmica. Ako mi budemo pravi, možemo da igramo protiv svakoga i možemo svima da se suprotstavimo. Mnogo smo puta pokazali da, Srbija i Srbi, do uspeha možemo da dođemo samo ako smo svi složni i svi zajedno u toj priči. Nadam se da će tako biti ovoga puta – rekao je Stefan Mitrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike