Milan Mandarić za 24sedam: Ja na čelu FSS? Nikad ne reci nikad!

18.11.2020

06:53 >> 08:08

0

Da li bi Srbija bila spremna za nekadašnjeg vlasnika Šarlroe, Nice, Portsmuta, Lestera...

Milan Mandarić za 24sedam: Ja na čelu FSS? Nikad ne reci nikad!
Milan Mandarić - Copyright MN Press

Za više od četiri decenije rada u vrhunskom sportu, srpski biznismen Milan Mandarić (82) suočavao se sa mnogim izazovima, od teških do najtežih, pa ga pređeni put i sve pobede na toj dugoj plovidbi čine pravim fudbalskim Odisejom.

Trenutno vodi borbu u slovenačkom fudbalu sa mesta predsednika ljubljanske Olimpije, ali moguće je da uskoro krene na drugu stranu, možda i za novim izazovom u fudbalu.

Na naše pitanje da li bi možda svoje ogromno iskustvo i znanje konačno stavio u službu srpskog fudbala, odgovor čoveka koji je bio gazda u Šarlroi, Nici, Portsmutu, Lesteru i Šefild Vensdeju bio je: “Nikad ne reci nikad”.

– Nalazim se u jednom po mnogo čemu neobičnom trenutku, kada mi nije jednostavno reći gde ću raditi u skorijoj budućnosti. Prvi cilj mi je da završim započetu priču sa Olimpijom, na način koji bi odgovarao meni, klubu i mojim naslednicima. Trenutno sam u pregovorima sa zainteresovanim stranama i moguće je da se uskoro povučem, jer mislim da sam se već predugo zadržao u regionu, i možda je došlo pravo vreme da razmislim o nekim novim koracima. Možda u fudbalu, a možda u nečem drugom, ko zna. Mislim da bih završio posao u Ljubljani da nije ovog problema sa koronom. Ona je mnogo stvari zaustavila, pa i mene, nažalost. Ceo svet je pretvorila u svoje taoce – kaže, za 24sedam, Milan Mandarić.

Kako je vaše zdravlje?

– Sve bolje. Imao sam nekoliko dana temperaturu, ali sada već obavljam sve poslove telefonski, i doktor je posle pregleda rekao da očekuje da za par dana budem negativan na testu. Ja sam se, koliko se sećam, kod prošlog gripa osećao lošije nego sada, ali očigledno da je ova bolest toliko podmukla i opasna čim su lekari bili toliko zabrinuti da su mi preporučili kiseonik. Međutim, nisam imao potrebu da ga koristim, tako da je sve prošlo bez komplikacija. Kako god bilo, moj savet svima je da se dobro pričuvaju dok traje ova pandemija.

Da li ste gledali meč Srbija – Škotska?

Jesam, učinilo mi se da će mi se vratiti temperatura koliko sam teško doživeo kraj meča. Valjda mi ljudi iz dijaspore nešto intenzivnije doživljavamo te utakmice naše reprezentacije, pa mi posle svega bude baš teško kad se ne kvalifikujemo. Ali takav je fudbal.

MN Press

Šta biste vi preduzeli da ste na mestu predsednika Fudbalskog saveza?

– Iz ove perspektive nije lako dati odgovor, jer odluka se donosi na osnovu niza informacija koje sam prikupiš posmatranjem problema ili ih dobiješ od saradnika. Moguće je pružiti podršku odgovornima da nastave dalje, zatim pokušati da im pomogneš kako bi stvari postale bolje u budućnosti i, kao poslednji stadijum, izvršiti promene. Ovom trećem pristupaš tek kad postane jasno da ne mogu prethodna dva postupka da dovedu do boljeg rezultata. Ja sam ih dosta puta tokom karijere menjao i uvek je posle toga sledilo poboljšanje.

Da li biste došli u srpski fudbal sada kad postoji mnogo problema u njemu?

– Ako bih došao, to bi značilo moje ulaganje, a ako sam bio spreman da uložim, onda bih voleo i da se za sve pitam. Nažalost, situacija u Srbiji je takva da se jedan deo navijača takođe pojavljuju sa željom da odlučuje po raznim pitanjima vezanim za funkcionisanje kluba, a ja u takvoj sredini ne bih mogao da radim i da sprovodim ono kako sam ja zamislio da se klub razvija.

Pročitajte još: Kakve promene su neophodne u FSS

Možda je čovek vašeg znanja i iskustva trenutno potrebniji na mestu predsednika FSS. Da li biste taj izazov prihvatili?

Nikad ne volim reći nikad, meni su uvek dolazile uloge vatrogasca. Ali bih pre izjašnjenja morao doći na lice mesta u Beograd da bih izbliza video situaciju, porazgovarao sa prijateljima… To, takođe, podrazumeva da bih morao da se vidim i sa najznačajnijim ljudima u državi, gradskim vlastima, pa i sa samim predsednikom Srbije  Aleksandrom Vučićem. Tek posle toga mogao bih da donosim zaključke.

MN Press

Da li znate da će uloga budućeg predsednika FSS biti i pomiriteljska, zbog izuzetno loših odnosa Crvene zvezde i Partizana?

Ta činjenica me rastužuje. Englezi, dok su na stadionu, spremni su mnogo toga da urade jedni protiv drugih, ali kad se meč završi, spremni su da sednu svi za isti sto i da pričaju o tome kako da naprave svoja takmičenja još boljim i profitabilnijim nego što su sada. Partnerstvo je neophodno, bez njega je nezamislivo praviti bilo kakve planove.

Pročitajte još: Ko je najveći krivac za neuspeh u baražu za EP

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike