Kokezi otkucava vreme na Terazijama: FSS se sprema za novog predsednika

16.11.2020

12:20 >> 18:04

0

Sve glasniji nagoveštaji da će aktuelni prvi čovek srpskog fudbala preći na drugu funkciju

Kokezi otkucava vreme na Terazijama: FSS se sprema za novog predsednika
Copyright MN Press

Neuspeh za neuspehom reprezentacije, pa i mlađih selekcija saveza, loša kadrovska rešenja na selektorskim pozicijama, problematično suđenje u Superligi, zatrovani odnosi između Crvene zvezde i Partizana do nivoa nepodnošljivosti, učinili su da nagoveštaji smene Slaviše Kokeza sa pozicije Fudbalskog saveza Srbije budu sve učestaliji.

Konkurs za njegovog naslednika već traje u nezvaničnim fudbalskim krugovima, ali ime pravog još nije isplivalo ili se ono još dobro čuva u strogoj tajnosti.

Pozdrav Kokeze i Terzića na proslavi 100 godina FSS MN Press

Prema jednom od starijih viđenja budućih odnosa na Terazijama, čelno mesto bi pripalo aktuelnom generalnom direktoru Crvene zvezde Zvezdanu Terziću, dok bi se Slaviša Kokeza premestio na poziciju direktora Nacionalnog stadiona u izgradnji. Ovakav redosled poteza značio bi i velike promene u Crvenoj zvezdi, ali dobro obavešteni izvori tvrde da povratak Terzića u FSS nije realan i da će se sasvim sigurno pribeći drugim rešenjima ako Kokeza ne dobije poverenje za novi mandat.

Ko će onda biti četvrti predsednik saveza od samostalnosti Srbije, posle Terzića, Karadžića i Kokeze?

Sastavljajući fotorobot idealnog predsednika FSS dolazi se do toga da bi naslednik Kokeze morao da bude iskusan fudbalski radnik, sposobni menadžer, vešt diplomata spreman da relaksira odnose Crvene zvezde i Partizana. Ako bi se dalje razrađivale osobine gospodina “idealnog” onda bi on svakako morao da bude sposoban da upravlja u kriznim situacijama, spreman za velike rezove i suočavanje sa oprečnim mišljenjima javnosti, a pre svega toga da obezbedi finansijsku sigurnost Saveza.

Aktuelni predsednik FSS uspeo je da održi balans tako da selekcije i zaposleni na Terazijama 35 nikada za poslednje četiri godine nisu osetili finansijske probleme. To je otprilike jedini segment rada ove organizacije na koji se ne može dati prigovor, pod uslovom da niste član uprave Partizana. Crno-beli, naime, vode spor sa Kokezinom administracijom zbog obaveze srpskih klubova da od odlaska svakog igrača u inostranstvo moraju da izdvoje u kasu FSS tri odsto od ukupne vrednosti transfera i navode da su tako samo od prelaska Strahinje Pavlovića u Monako, na ime te takse, zaradili 300.000 evra. Taj nerešeni problem sa Partizanom Kokeza bi ostavio u amanet nasledniku, pa je veliko pitanje kako bi novi predsednik mogao da preuzme ulogu medijatora u mirenju večitih rivala kad već ima gorući problem sa crno-belima oko obaveze plaćanja takse. Ostaje zasad nejasno da li bi mirenje po svaku cenu sa Partizanom i ukidanje takse značilo testerisanje grane na kojoj se sedi.

MN Press

Istovremeno sa rešavanjem finansijskog stanja u savezu, novi predsednik suočiće se odmah sa velikim izazovom – izborom selektora A reprezentacije! Ljubiša Tumbaković nije bio ubedljiv, rezultati kažu da “orlovima” treba novi vođa, a ništa bolja situacija nije ni u ostalim, mlađim selekcijama. Potrebna je nova energija na klupi, znalac, neko ko bi krenuo stopama Radomira Antića da u “blickrigu” osvaja poverenje igrača i navijača, jer smo se vratili u vremena s kraja 2007. godine kada je reprezentaciju Srbije sa selektorom Klementeom protiv Poljske i Kazahstana gledalo par desetina navijača. Javnost misli da je kucnuo čas za Dragana Stojkovića Piksija, ali to je uvek lakše poželeti, a samo pregovarači znaju koliko je težak posao i ostvariti.

Kokeza, recimo, nije imao dobru argumentaciju u pregovorima sa Piksijem u novembru 2017. godine, iako mu je na tacni doneo čast da vodi “orlove” na Mundijal u Rusiju! Onda je stešnjen vremenom pribegao kao rešenju neiskusnom Mladenu Krstajiću, da bi tim potezom samom sebi najveću štetu napravio zbog rezultata u Rusiji, pa i kasnije onih u kvalifikacijama za EP i debakla od Ukrajine u Harkovu.

Ništa bolje nije kadrirao ni u drugim selekcijama, postavljajući potpuno neiskusne trenere na selektorska mesta, koji su doveli do toga da rezultati mlađih kategorija nisu odavno bili tako loši kao poslednje dve godine.

Bez uspeha A tima moguće je samo nabrajati minuse, pa tvrditi da Kokeza nije obezbedio dovoljnu javnost rada FSS, da nije poznato koliko novca dolazi od UEFA i FIFA, koliko od sponzora i takse na transfere, da je loše suđenje u Superligi kulminiralo u njegovom mandatu, baš kao i zaoštrenost u odnosima večitih, ali ništa od toga se ne bi spominjalo da su “orlovi” na putu ka Evropskom prvenstvu 2021. Bilo bi sve idilično, čekale bi se nove donacije iz FSS, jer da ih ranije nije bilo svi superligaši bi i dalje igrali po oranicama, a neki bi se bez tih pozajmica i pomoći odavno ugasili.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike