Marina Maljković: Žena koja zna samo za uspehe

15.11.2020

15:59 >> 17:37

0

Autor: Milan Nastić

Impresivna lista: Šta je sve selektorka Srbije uspela od kada je na čelu nacionalnog tima

Marina Maljković: Žena koja zna samo za uspehe
Copyright MN Press

Ona stara o iveru i kladi ne zvuči uvek lepo, ali nekada pogađa pravo u centar mete. To se najbolje može reći za Marinu Maljković, ćerku proslavljenog košarkaškog trenera Božidara Maljkovića, sada predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, koja je postala sinonim za uspeh srpske ženske košarke!

Kako i ne bi, kad je kao selektor ženske košarkaške repreznetacije Srbije 2015. godine osvojila zlatnu medalju na EP, i bronzu na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016.

Naravno, tu su još 2013. polufinale na EP, pa 2019. treće mesto na istom takmičenju, dok je na Svetskom prvenstvu 2014. godine uspela da se plasira među osam najboljih selekcija.

Treba istaći da je na kontinentalnom šampionatu pre pet godina u Mađarskoj i Rumuniji ostvaren najveći uspeh. Nije osvojena samo prva medalja kao samostalna država, već i prvo zlato u istoriji ženske košarke.

Pročitajte još: Rasplet posle dva produžetka: Srbija će igrati na EP 2021.

Na to treba dodati poslednji uspeh, kada su srpske košarkašice u subotu u Istanbulu posle dva produžetka pobedili Turkinje 83:76 i plasirale se na EP sledeće godine.

Ona je tim povodom ovaj plasman posvetila ljudima koji se bore sa koronom, kao i svim zdravstvenim radnicima koji se nalaze u fokusu ove pandemije.

Zaista ne bih trošila reči na košarku, osećam potrebu da kažem ono što mi je na srcu. Ovu pobedu posvećujem svima u Srbiji koji se bore sa ovom bolešću, sa svime što se dešava u celom svetu, pa i kod nas, svim zdravstvenim radnicima. Veliki broj njih mi je pustio poruku, čestitaju – rekla je Maljković.

 

FIBA

Nema dileme da se njenim dolaskom na klupu reprezentacije Srbije, pre devet godina, sve promenilo. I slobodno se može reći da od tada kreće i uspon ženske reprezentativne košarke. Najbolji pokazatelj su rezultati od 2011. godine – tri medalje na velikim takmičenjima.

Marina Maljković je napravila malu pauzu na mestu selektora Srbije. Bez nje ovaj tim je bio 2017. godine, ali se naša zlatna Marina, godinu dana kasnije ponovo vratila na klupu reprezentacije Srbije.

Što se tiče njene trenerske karijere u reprezentaciji, to počinje još davne 2004. godine kada je bila asistent selektoru košarkašicama Srbije do 19. godina.

Tu su već počeli da se ređaju uspesi, jer je sa tim igračicama 2005. godine osvojila srebernu medalju na Svetskom prvenstvu, poražene su u finalu od SAD.

Inače, osim što predvodi naše devojke, ona je trenuto i trener u japanskog Denso Iris.

Pročitajte još: Ivon Anderson otkrila otkud to da igra za Srbiju

Naravno, ne treba preskočiti ni njen doprinos van reprezentativnih obaveza, osnovala je Pokret za žensku košarku koji iz godine u godinu ima sve više članova.

Najvažnije je da ovaj projekat nema početak i kraj, već da traje. Naš cilj je da motivišemo devojčice da se bave sportom, ne samo košarkom, da ih bude što više. Ono što stalno pominjem jeste koliko imamo medalja u ženskom sportom, koliko odličja donose sjajne devojke. Projekat već postoji, organizacija Pokreta za žensku košarku Marina Maljković će se dosta preneti i na ovaj projekat i samo ćemo ga proširiti na sve sportove – poručila je selektor ženske reprezentacije Srbije.

Uspesi Marine Maljković
Evropsko prvenstvo
2013. polufinale
2015. zlato
2019. bronza
Svetsko prvenstvo
2014. četvrtfinale
Olimpijske igre
2016. bronza
Kao asistent selektora
Svetsko prvenstvo U-19
2005 srebro

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike