Rasplet posle dva produžetka: Srbija će igrati na EP 2021.

14.11.2020

17:12 >> 17:38

0

Autor: M. Rogač

Naše košarkašice pobedile Tursku u Istanbulu - 83:76

Rasplet posle dva produžetka: Srbija će igrati na EP 2021.
Copyright FIBA

Košarkašice Srbije će igrati na Evropskom prvenstvu 2021. godine. Izabranice Marine Maljković su baš kao i 14. novembra 2019. ponovo uspele da savladaju Tursku, ovog puta u “balonu” u Istanbulu i to posle dva produžetka – 83:76.

Bitnu ulogu odigrala je plejmejker Ivon Anderson (25 poena, 5sk, 6as), koja je u “mehuru” tek debitovala za našu reprezentaciju. Srpkinje su uspele da neutrališu čak 13 postignutih trojki rivalki (naspram naših pet) i da slave posle 50 minuta velike brobe.

Ovo je četvrti trijumf u kvalifikacijama (4-0) srpske ekipe, koja je obezbedila plasman na prvenstvo Evrope, iako ima još dva meča u februarskom “prozoru”. Turkinje i Litvanke imaju skor 1-2, a Albanija 0-2.

Pročitajte još: Srpkinje uspešne u “mehuru”: Litvanke pale u Istanbulu

Znale su naše devojke da ih protiv Turske čeka težak posao, jer su njihovu snagu osetile pre godinu dana ranije, kad su jedva dobile meč u Beogradu (59:56). Prva zvezda im je naturalizovana Amerikanka Holingsvort, koja je i danas najviše problema u prvom poluvremenu pravila Marininim izabranicama. Bez greške je pogađala za dva 4-4 i do pauze je skupila deset poena. Dobro su joj se suprostavile Crvendakić, Vasić i Anderson, pa je Srbija u svlačionicu otišla sa vođstvom od plus četiri (38:34).

Po povratku na teren Turkinje su u potpunosti preuzele kontrolu meča. Šut za tri poena ih je dobro služio u tim trenucima, prednjačile su Bilgik i Senjurek. Napravile su seriju od 11 vezanih poena i preokrenule rezultat na svoju stranu. Ipak, Bruks i drugarice su uspele da se saberu, zaustave nalet rivalki i izjednače. Na kraju treće deonice bilo je – 53:53.

Poslednja četvrtina nije bila efikasna uopšte – mali broj koševa, česti promašaji sa obe strane… Kada je Sonja Vasić pogodila dva i po minuta pre kraja za dva, Srbija je vodila – 61:56. Usepele su domaće da poravnaju i bilo je jasno da će završnica biti neizvesna. Na 11 sekundi pre kraja na semaforu je sijalo – 63:63. Nisu Srpkinje iskoristile napad posle tajm-auta, Crvendakić je promašila iz daljine, a Turska ništa nije uspela za preostalih četiri sekunde, pa je meč otišao u produžetak.

Vodila se velika borba i u dodatnih pet minuta, domaće su vodile, a naše jurile zaostatak… U poslednjem minutu pri rezultatu za Tursku 73:71 Sonja Vasić je u kontri promašila zicer. Nije bila kažnjena, jer su protivnice napravile grešku i propustile priliku da obezbede pobedu. Anderson je pogodila za izjednačenje pa je utakmice otišla u drugi produžetak. Amerikanka se pokazala kao veoma važan šraf u odlučujućim trenucima…

Poklon Turkinja su naše rado prihvatile, pa su u dodatnih pet minuta bile znatno motivisanije da dođu do evropske vize. To su na kraju i uspele, a tačku na pobedu stavila je Sonja Vasić.

TURSKA: Holingsvort 16 (5sk), Alben 17 (5as), Eldas 3, Bilgik 16 (6sk, 5as), Koksal 2, Javuz (7as), Fitik 2, Jildizan 5, Ajdin 1, Erat, Topuz, Senjurek 14 (3sk).

SRBIJA: Anderson 25 (5sk, 6as), Crvendakić 12 (12sk), Jovanović 3 (6sk), Stanković 2, Vasić 18 (8sk), Bruks 17 (3sk, 4as), Čađo 2, Krnjić 2, Nogić, Škorić 2, Stanaćev, Turudić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike