Marina Maljković za 24sedam: Hajde da sklonimo decu od tableta i telefona, da se vrati socijalni kontakt

05.10.2020

17:23 >> 14:17

0

Selektor košarkašica Srbije o Institutu za ženski sport i pravljenju novih šampionki

Marina Maljković za 24sedam: Hajde da sklonimo decu od tableta i telefona, da se vrati socijalni kontakt
Copyright Marina Maljković, Antonio Ahel/ATAImages

Košarkašice Srbije su u poslednjoj deceniji osvajale zlato na Evropskom prvenstvu 2015, bronzu na OI u Riju (2016), još jedno treće mesto na EP u Beogradu prošle godine. Odbojkašice su aktuelne svetske i evropske prvakinje i olimpijske vicešampionke. U pojedinačnoj konkurenciji na medalje su nas navikle i devojke koje se bave tekvondoom, streljaštvom…

Ipak, svi uspesi su, baš kao i vreme prolazni, pa je najbitnije razmišljati o budućnosti, jer ako se devojčice ne budu masovno bavile sportom, sve teže će se pojavljivati nove šampionke.

Zna to vrlo dobro selektorka ženske košarkaške Marina Maljković, koja je posle svog Pokreta za žensku košarku, krenula u još jedan projekat – Institut za ženski sport.

-Mislim da je za devojčice najispravnija moguća odluka da se bave sportom – kaže Maljkovićeva, koja je idejni tvorac, za 24sedam.

– Sada će zahvaljujući ovom Institutu moći da biraju kojim. Naša ideja je da ih sklonimo sa ulice, da svakom detetu omogućimo da se besplatno bavi sportom. Bitno je za zdravlje, važno je za pravilan razvoj… Želimo na ovaj način i da sprečimo vršnjačko nasilje, da od tih devojčica napravimo prave ljude.

Razvoj sporta u celoj Srbiji

Uspesi naših reprezentacija sigurno da motivišu devojčice da treniraju, ali ukoliko nemaju mogućnosti, onda im ne preostaje ništa nego da loptu udaraju ispred zgrade.

-Mi moramo da uradimo ozbiljnu studiju, da se sagleda gde sve ima devojčica. Da im se omogući da mogu da treniraju ako žele streljaštvo u Kikindi, ili košarku u Požarevcu… Kvalitetan kadar treba da ih informiše o svim uspesima. Veliki broj medalja Srbija osvaja u ženskom sportu i taj trend treba i da se nastavi. Sve sportove treba još razviti i podići na viši nivo.

Napredak tehnologije ima poguban uticaj na razvoj dece.

-Nema ničega pozitivnog u tome. Sve te priče su već poznate – sve je manje druženja, nestao je socijalni kontakt, koji bi morao da se vrati. Krećemo se ka nečemu što je veoma tužno. Želimo decu da držimo zajedno, da ih udaljimo od telefona, tableta, kompjutera, društvenih mreža. Ima svuda mnogo problema, ističe Marina Maljković za 24sedam.

Veliki uticaj na ponašanje tinejdžera sigurno da imaju roditelji, koji često zbog previše posla ne uspevaju da se posvete vaspitanju i smernicama za budućnost.

-Njihova uloga je ogromna i veoma važna. Deca su u mnogo slučajeva prepuštena sama sebi, a onda im je vrlo teško da pronađu pravi put. Samo roditelji koji su radili sa decom i koji znaju realno da sagledaju stvari, mogu da dođu do dobrih rezultata. Ako imaju dogovor sa stručnjacima, sve to može da izađe na dobro.

Zamisao Instituta za ženski sport je da se deci širom Srbije da prilika za treniranje.

-Ići ćemo svuda, da nađemo svaki mogući talenat. Sigurno da u nekim selima daleko od Beograda postoje devojčice koje nemaju opciju da se bave sportom. A naše podneblje je tako – i zbog građe i ishrane – da ima mnogo sportskog potencijala. U prosečnoj srpskoj porodici je teško izdvojiti novac da trenira više dece, pa obično onda samo dečak ide na sport. A za devojčicu ne bude sredstava, jer mora da se kupi još milion stvari. Baš zato je i sve ovo osmišljeno u dogovoru sa Vladom Republike Srbije, koja je prepoznala dobar rad Pokreta za žensku košarku. Cela Srbija je uzeta u obzir, jer ne sme sve da bude u Beogradu, poručuje sagovornica.

Ideja za Pokret je nastala baš zbog malog broja devojčica koje se bave sportom u Srbiji.

-To se desilo 2015. godine, kada sam bila trener u Lionu. Naša reprezentacija je u finalu Evropskog prvenstva pobedila Francusku. A u tom trenutku kod nas je postojalo 1.500 devojčica koje se bave košarkom, a u Francuskoj 375.000. Urađena je stručna analiza, Francuzi su bili šokirani da smo mi uspeli njih da pobedimo, pored takve razmere. Tako je nastao posle Pokret, koji oslikava moju ljubav prema košarci.

Koliko trenutno u našoj zemlji devojčica trenira, nije precizno poznato.

-Još radimo na tome, pa ćemo onda znati tačne podatke. Svakako želimo da se taj broj samo povećava. Dve stavke su najbitnije – obezbediti kvalitetan stručni kadar, kog je sve manje, kao i dati devojčicama da besplatno treniraju. Baš je u nekom intervjuu i Željko Obradović izjavio da deci mora da se omogući besplatno treniranje. Ne treba da budemo previše mudri… Hajde samo da vratimo sportu, ono što nam je dao – zaključila je Marina Maljković.

U sledećem nastavku čitajte šta o značaju, prednostima, ali i manama bavljenjem sportom u najranijem uzrastu, za 24sedam govori mr sc dr mеd Мilоš Оbrеnоvić, specijalista interne i fizikalne medicine, reumatolog i sportski lekar.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike