Lekcija o Škotima: Zbog njihovog derbija sve staje, a predvode ih aduti Junajteda i Liverpula

02.11.2020

12:30

0

Autor: D. B.

Selektor Tumbaković objasnio zbog čega orlove ne čeka lak posao u finalu baraža za EP

Lekcija o Škotima: Zbog njihovog derbija sve staje, a predvode ih aduti Junajteda i Liverpula
Copyright Tanjug/AP/Scott Heppell

Selektor Ljubiša Tumbaković objasnio je do detalja zbog čega se odlučio na 32 igrača za koje se odlučio za meč finala baraža za odlazak na EP protiv Škotske.

A kako šef struke “orlova” vidi rivala u duelu koji će biti odigran 12. novembra na stadionu “Rajko Mitić” više je nego jasno posle komplimenata koje je podelio Škotima.

– Meč Srbija-Škotska je utakmica finalista baraža. Dakle dve ekipe koje su pokazale da im je tu mesto. Nama jeste veliki motiv što se nikada kao samostalna Srbija nismo našli na tom takmičenju. Ali, i oni imaju veliki motiv. Dugo nisu bili na EP, neko kaže od 1996, a ja mislim i još ranije, a grupa u kojoj treba da se takmiče ukoliko prođu biće u Škotskoj. Možda je i njima to neko opterećenje, kao što je i nama to što nas vide kao uslovnog favorita. Mi smo imali naš cilj u Norveškoj, do njega smo došli, a ko će imati veći motiv pokazaće igrači na terenu. Mi ćemo pokušati da iskažemo veliku koncetraciju i borbesnost – objašnjava selektor Srbije.

Morao je Tumbaković i da održi malu istorijsku fudbalsku lekciju za sve koji smatraju da “orlove” čak lakši posao nego protiv Norvežana u oktobru.

Škotska je, uz Englesku, jedna od najstarijih fudbalskih nacija. Imaju tradiciju, fudbal je kod njih deo kulture življenja. Imaju derbi koji je jedan od najboljih na svetu i ima i dodatnu dimenziju u odnosu na ovaj naš. Kada igraju Rendžers i Seltik tamo sve staje – gotovo učiteljski je govorio Tumbaković.

A kada je reč o kvalitetima koji ima ovaj tim, Tumbaković je posebno apostrofirao dva igrača.

– Imaju kvalitet. Imaju i vanserijske igrače kao što su Skot Mektomini Mančester junajteda i Endi Robertson iz Liverpula, kao i par igrača koji su u ozbiljnim klubovima Premijer lige. Oni su od osam utakmica u ovom ciklusu na šest pobedili, a dve su igrali nerešeno. Teško primaju golove. Nemaju onaj pojedinačni kvalitet kakav su imali Norvežani sa Haladnom ili Odegardom, ali imaju kompaktnost, disciplinu, karakter, upornost… To će verovatno želeti da pokažu i ovde. Imaju polivalente igrače i to im daje šansu da se prilagode našoj igri.

Za Tumbakovića nema dileme ni da to što će se igrati u Beogradu bez prisustva publike može da smanji pritisak koji će verovatno osetiti aduti Srbije.

– Igre za reprezentaciju same po sebi motivišu. Igrači imaju tu samomotivaciju, a detal da možemo da obezbedimo učešće na EP daju nam motiv da potvrdimo vrednosti iz oktobra. Nedostajaće nam atmosfera i ambijent i nije lakše igrati pred praznim stadionom. Mi smo uslovno hendikepirani zbog toga što se igra bez publike, ali imamo veliki motiv da se plasiramo na EP.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike