KRAJ: Novak jači od povrede i Frica, Srbin u najčudnijem meču stigao do osmine finala AO

12.02.2021

09:00 >> 13:51

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta savladao Ameerikanca Frica 3:2

KRAJ: Novak jači od povrede i Frica, Srbin u najčudnijem meču stigao do osmine finala AO
Copyright AP Photo/Rick Rycroft

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno je završio meč trećeg kola Australijan opena. Treću prepreku na putu do devete titule na Otvorenom prvenstvu Australije, američkog tenisera Tejlora Frica, srpski as je dobio posle velike borbe i mnogo čudnih okolnosti 3:2.

Amerikanac je do duela sa prvim reketom planete stigao tako što je prethodno bio bolji od Ramosa Vinolasa (3:1) i zemljaka Opelke (3:2), a na “Rod Lejver areni”, čije su tribine u finišu četvrtog seta ispražnjene, treći put je dosadašnjoj karijeri poražen od Đokovića.

Pročitajte još

Novak, koji se od kraja trećeg seta mučio s povredom kuka, u osmini finala će igrati protiv Miloša Raonića, koji je prethodno bio bolji od Mađara Martona Fucoviča 6:7, 7:5, 6:2, 6:2.

PETI SET

14.21′ – KRAJ

6:2 Posle tri i po sata velike borbe, Novak je uspeo da izbori plasman u osminu finala Australijan opena. Odlučujući gem je osvojio na servis rivala, iskoristivši drugu brejk i meč loptu, između kojih je spasao jednu gem priliku Frica.

5:2 Uz jedan izgubljen poen, srpski as je potvrdio brejk i došao nadomak velikog trijumfa.

14.12′ – BREJK ĐOKOVIĆA!

4:2 Sačekao je Novak strpljivo svoju priliku i majstorski je iskoristio. Uložio je srpski as veliki napor da ostane u gemu, a to mu se vratilo s dve uzastopne neiznuđene greške Frica za brejk loptu, koju je sjajnim forhend vinerom pretvorio  u poen za oduzimanje servisa.

3:2 Novak se maksimalno fokusirao na sopstvene servis gemove, skraćuje poene što je više moguće. Minimalno vođstvo je sačuvao uz jedan izgubljen poen.

2:2 Još jedan lako dobijen gem za Frica, uz jedan izgubljen poen.

2:1 Sada i Novak osvaja gem bez izgubljenog poena.

1:1 Lako Fric, s nulom, osvaja svoj prvi servis gem u odlučujućem setu. Ono što svakako brine jeste da Novak još, veoma vidljivo, trpi velike bolove.

14.00′ – DOBAR START NOVAKA U PETOM SETU

1:0 Duel Novaka i Frica je ušao u četvrti sat. Uvodni gem odlučujućeg seta Novak je osvojio posle igre na razliku, iako je vodio 40:15.

ČETVRTI SET

13.53′ – FRIC ODVEO MEČ U PETI SET

4:6 Uz dva asa, servis vinerom i Novakom neiznuđenom greškom, Fric osvaja odlučujući gem četvrtog seta i odvodi meč u peti.

4:5 Novak je, uz jedan izgubljen poen, odradio lakši deo posla.

13.47′ – NOVAK SERVIRA ZA OSTANAK U SETU

3:5 Novak će u narednom gemu servirati za ostanak u setu, pošto je Fric osmi gem osvojio uz jedan izgubljen poen, i to duplom servis greškom pri rezultatu 40:0.

Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

3:4 Uz dva as servisa, s jednim izgubljenim poenom, Novak ostaje na brejku zaostatka.

2:4 Meč je nastavljen posle desetominutne pauze, tako što je Fric osvojio servis gem bez izgubljenog poena.

13.34′ – PRAZNE SE TRIBINE “ROD LEJVER ARENE”

Meč je na kratko prekinut, dok publika ne napusti tribine “Rod Lejver arene”, usled novih mera u Viktoriji, gde za dvadesetak minuta počinje petodnevni karantin.

2:3 Novak osvaja gem uz dva izgubljena poena. Dobro je Đoković otvorio gem, osvojio dva poena iz bekend vinera, ali je oba puta po završetku poena bila vidljiva bolna grimasa na licu. Potom je Fric došao do 30:30, ali je Novak uspeo da zaustavi nalet rivala i osvoji gem.

1:3 Potvrdio je Amerikanac brejk bez izgubljenog poena.

13.26′ – FRIC PRVI DO BREJKA U ČETVRTOM SETU

1:2 Ono što nije uspeo u prvom, Fric je uradio u trećem gemu četvrtog seta. Imao je Novak gem loptu, ali je napravio duplu servis grešku, i potom sa dve vezane neiznuđene greške praktično poklonio rivalu brejk prednosti.

1:1 Uz jedan izgubljen poen, iskoristivši prvu, od dve vezane prilike, Amerikanac poravnava rezultat.

13.16′ – NOVAK SPASAO BREJK LOPTU

1:0 S obzirom na sve okolnosti, dobro je Novak otvorio četvrti set, iako se suočavao s brejk loptom. Uspeo je srpski as da je sačuva, a potom iz drugog pokušaja i da osvoji uvodni gem u nastavku duela.

Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

TREĆI SET

13.09′ – AMERIKANAC PRODUŽIO MEČ

3:6 Odigrao je Novak odlučujući gem trećeg seta praktično u mestu. Fric je bez izgubljenog poena potvrdio brejk i odveo meč u četvrti set.

13.07′ – BREJK, FRIC SERVIRA ZA OSVAJANJE SETA

3:5 Iskoristio je Amerikanac Novakove probleme na najbolji način, napravivši drugi brejk u dosadašnjem toku meča. Novak je pri rezultatu 30:30 napravio dve vezane neiznuđene greške, ali ono što mnogo više zabrinjava jesu Novakove grimase prilikom svakog udaranja loptice.

13.01′ – VIDLJIVE POSLEDICE POVREDE

3:4 Vidljive su posledice Novakovih problema s povredom, posebno prilikom servisa Frica, na kojima se srpski as i ne trudi da stigne loptice za koje nije stopostotno siguran da će ih vratiti. Amerikanac je osvojio sedmi gem trećeg seta uz dva izgubljena poena, a na Đokovićevom licu je nekoliko puta mogla da se primeti veoma bolna grimasa na licu.

Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

3:3 Uz jedan izgubljen poen, Đoković poravnava rezultat na sredini trećeg seta.

2:3 Lako, as servisom na početku i na kraju gema, Fric bez izgubljenog poena zadržava minimalnu prednost. Na pauzi između dva gema, Novaku se ponovo ukazuje lekarska pomoć na terenu.

2:2 Vratio se Novak na teren posle nekoliko minuta ukazivanja pomoći u svlačionici. Poveo je 40:0, ali je Amerikanac uspeo da dođe do 40:40. Ipak, Đoković je uspeo da osvoji dva naredna poena i privede gem kraju, ali vidljivo je da srpski as još trpi bolove.

12.44′ – MEDICINSKI TAJM AUT ZA ĐOKOVIĆA

1:2 Pošto je Fric osvojio gem uz dva izgubljena poena, Novak je zatražio medicinski tajm aut, kako bi pokušao da sanira povredu kuka, koja je nastala kao posledica veoma neugodnog proklizavanja.

Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

12.38′ – NOVAK SPASAO JOŠ BREJK LOPTI

1:1 Uz ne malu pomoć Novaka, koji je dva puta uzastopno pogađao vrh mreže posle čega je loptica odlazila u aut, Fric je došao do dve vezane brejk lopte, ali je i iz ove neugodne situacije uspeo da se izvuče i ostavi rivala na samo jednoj iskorišćenoj brejk prilici iz osam pokušaja.

12.33′ – FRIC PRVI PUT NA MEČU VODI

0:1 Prvi put o dosadašnjem toku meča Fric je imao priliku da servisom otvori set, što je iskoristio, osvojio gem izgubljenog poena i prvi put na današnjem duelu s Novakom poveo.

DRUGI SET

12.28′ – NOVAK OSVAJA I DRUGI SET

6:4 Nije srpski as dozvolio da mu se ponovi kiks iz prvog seta, kada na sopstveni servis nije završio posao. Ovoga puta je bio siguran i ubedljiv, odlučujući gem drugog seta osvojio je bez izgubljenog poena.

Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

5:4 As servisom, na poslednju, od tri vezane gem lopte Fric produžava drugi set barem za još nekoliko minuta.

12.22′ – FRIC SERVIRA ZA OSTANAK U SETU, POSLE PROPUŠTENE VELIKE PRILIKE

5:3 Imao je Amerikanac veliku šansu da kazni Novakove propuštene šanse, imao je dve vezane brejk lopte, ali je srpski as pokazao zbog čega je najbolji teniser sveta, osvojivši gem uz samo jedan pogođeni prvi servis u sedam poena.

12.15′ – AMERIKANAC SPASAO JOŠ DVE BREJK LOPTE

4:3 Sjajan gem, najduži u dosadašnjem toku meča i prepun lepih poteza, odigrali su Novak i Fric, koji je posle pet izjednačenja i još dve spašene brejk lopte, zadržao šansu da se, rezultatski, vrati u set.

4:2 Brzo i lako Novak osvaja šesti gem drugog seta, uz jedan izgubljen poen.

12.04′ – PROPUŠTENE DVE BREJK PRILIKE

3:2 Na krilima sjajne završnice prethodnog seta Novak je stigao do 15:40, ali je Amerikanac potom “pustio ruku”, pogodio dva sjajna forhend vinera za izjednačenje, da bi osvajanjem naredna dva poena Fric ostao na brejku zaostatka.

12.00′ – PUBLIKA PROBUDILA “ZVER U NOVAKU”

3:1 U najdužem gemu u dosadašnjem toku meča, koji je trajao preko sedam minuta, srpski as se malo svađao sa delom publike na “Rod Lejver areni”, pre nego što je, posle dva izjednačenja, zadržao brejk prednosti sa početka seta.

2:1 Sa dva vinera, pri rezultatu 30:30, Fric osvaja prvi gem u drugom setu.

2:0 Prvi put na meču Novak osvaja gem bez izgubljenog poena.

11.46′ – BREJK NA STARTU

1:0 Sjajno je Novak počeo drugi set, oduzevši odmah servis rivalu. Poveo je Đoković 15:30, tada propustio priliku da stigne do dve vezane brejk lopte, ali mu je i jedna bila dovoljna za početno vođstvo u nastavku meča.

PRVI SET

11.40′ – NOVAK OSVOJIO PRVI SET

Dvadesetak minuta pošto je imao prvu priliku da osvoji set, Novak dolazi do početnog vođstva na meču, osvojivši taj brejk uz jedan izgubljen poen. Već na startu odlučujućeg gema srpski as je napravio dva vezana mini brejka, poveo 3:0 i potom uz dva poena na svoj servis napravio nedostižnu prednosti i rutinski priveo set kraju – 7:1.

11.34′ – TAJ BREJK

6:6 Napao je Đoković servis rivala, stigao do 30:30, ali je potom napravio neiznuđenu grešku, posle čega je Fric pogodio svoj treći as i tako odveo prvi set u taj brejk.

6:5 Osigurao je Novak taj brejk, iako početak gema nije bio nimalo prijatan za njega posle 0:30. Ipak, uspeo je srpski as da se konsoliduje, veže četiri poena i prekine mini seriju rivala.

5:5 As servisom, iskoristivši poslednju od tri vezane gem lopte, Fric potvrđuje brejk.

11.22′ – ĐOKOVIĆ IZGUBIO SERVIS ZA OSVAJANJE SETA

5:4 Fric je uspeo ono što je mali broj tenisera u današnje vreme uradio. Napravio je brejk u momentu kada je Novak servirao za pobedu. Amerikanac je iz četvrtog pokušaja uspeo da oduzme servis Đokoviću, iskoristivši jedinu priliku u devetom gemu.

Profimedia

5:3 Rezultatski najubedljivije u dosadašnjem toku meča, Fric osvaja gem bez izgubljenog poena.

11.13′ – NOVAK SPASAO DVE VEZANE BREJK LOPTE

5:2 Pošto je propustio dve vezane brejk lopte, Fric će u narednom gemu servirati za ostanak u setu. Novak je gubio 15:40, ali je potom pogodio sva četiri prva servis i asom odbio napad rivala.

4:2 Relativno lako, uz jedan izgubljen poen, Fric ostaje na brejku zaostatka.

4:1 Novak je potvrdio brejk, iskoristivši poslednju, od dve vezane gem lopte.

11.01′ – BREJK ĐOKOVIĆA

3:1 Nije Novaku dugo trebalo da napadne rivala. Od starta gema je srpski as diktirao igru, poveo 15:30 i stigao do brejk lopte, koju je iskoristio forhend vinerom.

Profimedia

2:1 Iako rezultatski, uz jedan izgubljen poen, deluje da je Novak lako osvojio gem, morao je srpski as da se potrudi kako bi zadržao minimalno vođstvo na startu.

1:1 Servis vinerom, uz dva izgubljena poena, Fric osvaja svoj uvodni servis gem.

10.51′ – NOVAK MORAO DA BRANI SERVIS

1:0 Ako je suditi po uvodnom gemu, pred nama je uzbudljiv duel. Fric je na otvaranju poveo 0:30, potom je stigao i do brejk lopte, ali je Novak u svim kriznim situacijama odlično odservirao i na kraju je uspeo da osvoji prvi gem na meču.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike