Košmarna 2020. godina Luke Jovića: Samo mu još zatvor fali!

23.10.2020

14:43 >> 15:03

0

Mladi srpski fudbaler slabo izvlači pouke iz svog i tuđeg iskustva

Košmarna 2020. godina Luke Jovića: Samo mu još zatvor fali!
Copyright 24sedam

Da je bio prilici da prespava 2020. godinu i da mu se u tom dugom snu kao priviđenje ne pojave Zinedin Zidan, koronavirus, karantini, povrede zbog skokova sa terase, žurke kraj bazena, život bi bio mnogo lepši za Luku Jovića. Neko će reći da je sve ove događaje iz košmarnog sna kompenzovala radost zbog rođenja sina, ali morao je 22-godišnji fudbaler da bude mnogo mentalno jak da bi podneo ono što mu je 2020. servirala.

Fudbalski mereno Jović je u 2020. godini postigao dosad samo jedan pogodak! Bilo je to 9. februara protiv Osasune, na jednoj od mnogih utakmica u Primeri na kojoj je od Zidana uveden u sudijskoj nadokandi vremena da pokaže šta zna. Uz ta dva minuta protiv ekipe iz Pamplone, pa do dana kada se priprema za “El Klasiko” protiv Barselone na Nou Kampu odigrao je još tačno 240 minuta u prvenstvu i 72 minuta u Ligi šampiona. Iako će mu biti pripisano učešće u osvajanju titule, jasno je da njegov doprinos nije ni blizu proporcionalan očekivanjima navijača Reala pred njegov dolazak na Santjago Bernabeu za obeštećenje od 60.000.000 evra.

Problem broj 1: Zinedin Zidan

Da li ovde postoji Jovićeva krivica? Samo malim delom! Zidanova opčinjenost Karimom Benzemom već je skupo stajala mnoge Lukine prethodnike u Realu. Pre svega zato što Francuz alžirskog porekla odgovara svojim igračkim karakteristikama postavci sa jednim napadačem, dok je mladi Srbin svoje najbolje partije u Ajntrahtu prikazao igrajući u postavci 4-3-3 ili 4-4-2, sa Halerom i Rebićem zajedno u špicu. Nikad usamljen i uvek spreman za sve lopte koje bi dolazile od krila ili u prazan prostor od centralnih veznih igrača, ali u Realu morao je da se prilagođava drugom sistemu igre i jedino ta nespremnost da menja stil čini ga donekle krivim za malo provedenog vremena u igri.

Profimedia

Drugi deo Jovićevog problema sa Zidanom je novac. Uložene pare u igrače kao stavka, na nesreću Jovića, nije nešto na šta se Zidan osvrće. Pod njegovom komandom sa spiska su već bili brisani skupo plaćeni Džejms Rodrigez i Geret Bejl, a pravu pansu nisu dočekali ni napadači kao što su Alvaro Morata, Markos Ljorente ili Borha Majoral. Zbog propasti takvih investicija niko se nije potresao, niti je Zidanu bio ugrožen status kod predsednika Florentina Pereza, ali Jović nije izvukao pouku iz tuđih iskustava.

Doba korone

Sve ove noćne more generisane Zidanovim postojanjem usložnjavale su se dodatno neshvatljivim potezima u privatnom životu. Počelo je sa koronom i povratkom iz Španije u Beograd u jeku pandemije, koja je držala građane Srbije između četiri zida tokom policijskog časa. Prvo je u rutinskoj kontroli uhvaćen da se ne nalazi na prijavljenoj adresi, pa je ovaj problem pratila izjava da nije znao za obavezan karantin, da bi po povratku u Španiju lekari Real Madrida konstatovali povredu pete izazvanu nekakvim skokom sa terase dok je još bio u Srbiji!

Luka Jović drži sina Alekseja Instagram printscreen/ sofijamilo

Za to vreme sportska štampa u Madridu iz dana u dan ga je stavljala na stub srama objavama na naslovnoj strani i kada se činilo da u Jovićevom arsenalu neprimišljenosti nema više municije nastala je nova afera: roštiljanje sa prijateljima pored bazena, žurka i slikanje za Instagram sa sve longetom! Usledila je nova serija naslovnih strana i negativnih tekstova u junu, tako da su se mnogi zapitali šta je sledeće od Jovića kada je u julu objavljena vest o novom odlasku u dvonedeljni karantin zbog druženja sa zaraženim drugom iz Beograda.

Povratak fudbalu

Na sreću, ovde je stalo. Početkom septembra dobio je sina Alekseja sa devojkom Sofijom Milošević. Pozitivnim odnosom prema treningu zaslužio je šansu kod Zidana i povratak na terenu. Na isti način treba razumeti i njegov nastup u Ligi nacije protiv Mađarske, budući da ga među “orlovima” nije bilo od septembra prošle godine i meča sa Portugalom (2:4) na stadionu “Rajko Mitić”. Posle duela sa Kristijanom Ronaldom napustio je tim, zvanično zbog povrede, a sasvim sigurno uvređen što mu je selektor Ljubiša Tumbaković ukazao priliku tek u 87. minutu utakmice.

MN Press

Međutim, ova nepromišljenost pripada kategoriji “2019. godina” i iz nje je izašao jeftino, bez težih posledica, iako je svojim gestom pokazao nepoštovanje prema saigračima, selektoru i dresu reprezentacije Srbije.

Zaključak: Nema pouke

Nakon svega što je tokom 2020. godine preturio preko glave, došla je i vest da Tužilašvo zahteva šestomesečnu kaznu zatvora zbog krivičnog dela nepostupanja po zdravstvenim propisima u vreme epidemije. Kada se pročita saopštenje Tužilaštva dođe se do zaključka da Jović, ipak, nije mnogo toga naučio iz svojih grešaka:

– Do optuženja je došlo jer fudbaler nije pristao na oportunitet – odbacivanje krivične prijave uz uplatu 3.5 miliona dinara – piše u saopštenju Tužilaštva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike