Momirov za 24sedam: Sve je krenulo iz Vršca, snimao sam reklamu sa Miličićem

11.05.2021

06:17 >> 15:07

0

Mladi košarkaš Mege Soccerbet o odličnoj sezoni, treneru Jovanoviću, reprezentaciji, porodici...

Momirov za 24sedam: Sve je krenulo iz Vršca, snimao sam reklamu sa Miličićem
Copyright MN Press

Velike zvezde su nekada igrale košarku u dresu vršačkog Hemofarma, dok ih je sa tribina posmatrao mali dečak Stefan Momirov. Upijao je svaki potez i sanjao da jednog dana bude kao oni – da mu publika aplaudira, da se raduje pobedama i osvaja trofeje. Prolazile su godine, taj klinac je rastao i polako ulazio u profesionalni košarkaški svet, u kome su bili i njegovi roditelji. Snovi su brzo počeli da mu se ostvaruju. Već u mlađim kategorijama doživeo je trenutke za pamćenje – u dresu reprezentacije Srbije osvojio je sa juniorima evropsko zlato, dok je sa Zvezdom igrao finale juniorske Evrolige.

Ove sezone Momirov (21) igra za Megu, ekipu koja je tokom velikog dela takmičarske godine bila pravi hit ABA lige. Momci koje sa klupe vodi trener Vladimir Jovanović ostvarili su učinak od 14 pobeda i 12 poraza, što je bilo dovoljno da okončaju takmičenje na šestoj poziciji.

Mislim da možemo da budemo zadovoljni, dobra sezona u regionalnom takmičenju je iza nas. Ostaje samo žal za dva poraza u gostima protiv Krke i Splita, zbog kojih smo izgubili šansu da se borimo za plej-of. Svakako mislim da smo premašili očekivanja javnosti i da smo sve iznenadili našim partijama – ispričao je na početku razgovora za 24sedam Stefan Momirov. – Od početka sam imao osećaj da će biti uspešna sezona, jer smo se odlično uklopili. Trener Jovanović je stvorio među nama sjajnu hemiju, svakome je dao ulogu i što je najvažnije svako od nas je tu ulogu i prihvatio. Istakli su se posebno naši centri Petrušev i Simonović, ali svi zajedno smo uspeli da dođemo do dobrih rezultata. 

MN Press

Momirov je prethodne godine stigao u Megu i tako počeo novu saradnju sa trenerom Jovanovićem, sa kojim je radio i u reprezentaciji.

– Bio je to period od mesec i po dana, sigurno da nije dovoljno da se upoznaš ni sa jednim trenerom. Međutim, od tada imam veoma lepo mišljenje, koje je ove sezone samo potvrđeno. Izuzetno se radi, vidi se napredak kod svakog igrača, stvorio je odličnu hemiju među nama, koja je veoma bitna. Radi se mnogo individualno, svima je posvećena maksimalna pažnja. Svako dobija priliku, tako da sam prezadovoljan.

Mladi igrač pokriva bekovske pozicije, a ove sezone pored sebe ima iskusnog Milenka Tepića, od koga može mnogo da nauči.

– Tu je od početka sezone, pomogao nam je u svakoj situaciji. Ozbiljna je prilika imati takvog vrhunskog igrača pored sebe, da svakog dana gledaš i upijaš. Uvek može da ti da dobar savet, iako je stariji od nas, postao je naš drugar i super smo i na terenu i van njega. Dolaskom Dragana Milosavljevića samo se upotpunilo to iskustvo… Treba da budemo zahvalni što svakog dana možemo da treniramo sa njima i da učimo. Kad imamo bilo kakvo pitanje ili dilemu, tu su oni da pomognu. Iskusni su, imaju ozbiljne karijere iza sebe, tako da uvek možemo da se oslonimo na njih.

MN Press

S obzirom na to da se trenutno igra plej-of ABA lige, Mega ima takmičarsku pauzu, pa vreme koristi da se što bolje pripremi za završnicu prvenstva Srbije.

– Imali smo nekoliko slobodnih dana za praznike, pa smo se vratili i krenuli sa jačim tempom. Sada imamo kao mini pripreme, takav je plan i program rada, slično kao tokom leta. Znaju svi da se domaće takmičenje igra na dva ili tri dana, nema vremena za trening, pa moramo da budemo fizički spremni za takav ritam utakmica.

Snežana Momirov – Hemofarm 2003. godina / MN Press

Iako još nije kraj sezone, ako Momirov u ovom trenutku podvuče crtu, može da kaže da je pravi izbor za njega bio dolazak u Megu.

– Nemam šta da zamerim kad su u pitanju trener, saigrači, treninzi, ljudi iz kluba… Možda na početku i nisam mislio da će biti ovako dobro, ali sad svakako mogu da zaključim da sam povukao pravi potez. Sve se poklopilo i ispalo odlično.

On je ove sezone u ABA ligi odigrao 20 utakmica na kojima je prosečno beležio 6,9 poena, 2,8 skokova i 1,7 asistenciju. Najbolju partiju je prikazao u drugom kolu protiv Zadra, kada je upisao 23 poena, uz sjajne procente za tri (9-7). Odigrao je potom solidno protiv Cibone, a onda je morao na pauzu zbog dobro poznatih razloga… U međuvremenu je na njegovu adresu stigao i jedan važan poziv, na koji nažalost, nije mogao da se odazove.

– Kada su mi javili da sam na spisku selektora Igora Kokoškova, bio sam presrećan. Fenomenalan je osećaj, stvarno tako nešto nisam očekivao, ali očigledno da sam nekim trudom i radom zaslužio. Ostala je žal što sam pred okupljanje dobio korona virus… Ali, polako, mlad sam i mnogo je vremena preda mnom, nadam se da ću ponovo biti pozvan i da ću onda dobiti priliku i da zaigram možda. Zbog virusa sam propustio i neke utakmice u ABA ligi, baš me je zadesio u nezgodnom trenutku.

Promo / Privatna arhiva: Miličić i Momirov

Pre Mege Momirov je igrao za FMP, Vršac i Crvenu zvezdu. Košarku je počeo da trenira u rodnom gradu, a najveći uzori su mu roditelji. Majka Snežana je nekada igrala za reprezentaciju naše zemlje, a kad je klupska karijera u pitanju bila je član Hemofarma, Radničkog, Pečuja… Otac Jovica je nosio dres Vršca i Profikolora.

– Mogu da kažem da mi je košarka u krvi, ali kao mali sam uporedo trenirao i fudbal. Čak sam u tom sportu bio bolji. Ali, proveo sam mnogo vremena u sali, dok je mama igrala za Hemofarm, pokušavajući da ubacim loptu u koš. Dugo nisam mogao da dobacim ni do obruča, ali nisam odustajao. Posle je košarka postala moj prvi izbor i mislim da nisam pogrešio.

Roditelji su nekada igrali, a sada imaju ulogu najvećih navijača.

– Napeti su veoma kada gledaju utakmice. Imam ogromnu podršku od njih, kao i od moje mlađe sestre, koja trenira odbojku. Mama i tata su uvek tu za nas, mnogo mi znači što su prošli ovaj put pa mogu da mi daju prave savete u svakom trenutku.

Mama je glavni krivac što je Stefan mnogo vremena proveo gledajući vršački Hemofarm.

– To je bio period kada je regionalno takmičenje u kome su učestvovali nosilo naziv NLB liga. Bilo je vrhunskih igrača u timu, baš ozbiljna ekipa. Stvarno je moja sreća što sam iz košarkaškog grada, koji kada se pomene svi odmah pomisle na Hemofarm. Nažalost, to sada više nije kao pre, ali voleo bih da se košarka u Vršcu za koju godinu vrati na isti nivo.

Pročitajte još

Sredinom prve decenije ovog veka u “Milenijumu” se igrala veoma dobra košarka.

– Nisam propuštao utakmice, posebno zadovoljstvo je bilo gledati kada gostuju Crvena zvezda ili Partizan. Poznavao sam te ljude, ozbiljne košarkaše, kao što su Mačvan, Marjanović, Katić… U mlađim kategorijama su bili Mitrović, Milutinov, Dangubić, Bursać.

Momirov je imao priliku da kao veoma mali upozna Darka Miličića, koji je posle sjajnih partija u Hemofarmu otišao u NBA ligu kao drugi pik na draftu 2003. godine.

– Ne pamtim ga dok je igrao, jer sam baš bio mali od 2001. do 2003. godine dok je bio u prvom timu, ali imam jednu zanimljivu uspomenu. Snimali smo reklamu, tako da sam imao priliku da podelim to neko vreme sa njim. Ne mogu baš da se sećam toga, možda kroz neku maglu, ali imam slike – podvukao je u razgovoru za 24sedam Stefan Momirov, a roditelji su se pobrinuli da i ta fotografija zauzme mesto u ovom intervjuu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike