„Jokić mora da časti više od večere ako postane MVP, Željko bi se uklopio u NBA“

20.05.2021

15:02 >> 15:08

0

Bogdanović pričao o raznim temama

„Jokić mora da časti više od večere ako postane MVP, Željko bi se uklopio u NBA“
Copyright MN Press

Prvi deo razgovora sa Bogdanom Bogdanovićem je bio fokusiran na NBA ligu i dešavanja oko plej-ofa i svega što ga čeka u nastavku sezone. U drugom je veći fokus bio na srpske igrače, Evroligu, reprezentaciju i stvari koje nisu usko povezane sa mečevima koji ga čekaju.

Jedno od glavnih je bilo vezano za Nikolu Jokića koji bi mogao da postane MVP najjače košarkaške lige na svetu.

Mora da časti i da se otvori ako postane MVP, ne može samo večera. Nije mali bonus za to – sa osmehom je poručio Bogdan na konferenciji povodom potpisivanja ugovora sa „Adidasom“.

Dosta polemike se vodilo oko toga da li bi Željko Obradović mogao da uspe u NBA ligi.

– Drugačije je ovde jer nema odmaranja, ima dosta uzastopnih utakmica, na neke mečeve ne stigneš ni da se zagreješ. Sećam se meča sa Detroitom i tog zagrevanja, svi smo se osećali kao da smo na oblacima od umora. Smatram da bi Željko našao neki svoj način ovde i ostavio bih na tome. Ima tu moć adaptacije i mislim da bi se prilagodio i napravio uspeh. Navikao nas je na uspehe, ne bi ostao dužan ovde.

MN Press

Postoji nekoliko sunarodnika koje bi voleo da vidi u NBA ligi, a jedan od najmlađih je stigao da odigra i svoju prvu sezonu – Aleksej Pokuševski.

– Sa njim sam se video na utakmici, ne poznajemo se, pa smo samo malo pričali, nema vremena za neke savete i pametovanja. Igra lepo u Oklahomi, koristi minute i trebalo bi da bude još bezobrazniji. Mi kada dođemo iz Evrope gledamo da se podredimo timu više, ali je ovde sve individualnije, posebno sa timovima koji su u fazama reorganizacije odnosno „rebildinga“ kako ovde kažu. Pokazao je talenat, sada je na njemu da radi i da se posveti tome, deluje jednostavno, mada nije. Koga bih voleo da vidim? Petrušev mi deluje da može da igra na NBA nivou, kao i Milutinov. Sa Nikolom pričam o tome na okupljanjima u reprezentaciji, trebalo bi da proba.

NIJE HTEO NAZAD U KINGSE

Sakramento je sa njim i Bjelicom bio „srpska ekipa“, sada se to promenilo, otišao je i Divac, Bogdan je trejdovan kao i Nemanja.

Nisam imao neku želju da se vratim tamo posle nepoverenja, čak i taj trejd za Milvoki je dodatno uticao na to. Kada su optustili Divca mi smo putovali u Srbiju. Gazda, koji je često bio na mečevima, podržavao nas je, nije delovalo da će da se desi preko noći i na taj način. Nekako je bezveze sve to ispalo. To je posao na kraju. Pratio sam Kingse, igrali su dobro na periode, deluje mi da ne znaju konkretno šta hoće, odlučili su se za Foksa, videćemo šta će biti sa Beglijem. Način na koji grade ekipu je dosta čudan bio od početka i ja kada sam dlazio nije mi sve bilo jasno, tu stajem.

Na spisak je naknadno „upao“ Vasilije Micić.

Pitali su me o mlađim igračima, mada nije Milutinov mlad, ali tako deluje – pokušao je da se iskupi Bogdan zbog toga što Vasu nije spomenuo, pa je nastavio:

Micić je fizički spreman, najveća razlika je što se ovde igra mnogo više utakmica i nema loših ekipa. Dešava se da izgubiš, nama je bila bitna pobeda u Detroitu, ali izgubili smo taj meč i sada zbog toga nemamo prednost domaćeg terena. Dosta se to potcenjuje u NBA, sve ekipe su dobre, spremaju se, rade mnogo. Niko ovde ne želi da izgubi, neke stvari se ne poklope i onda kreneš tim tokom. Savet neki njemu? Ima igrački kvalitet i to je više puta pokazao, samo da bude zdrav, spreman, da radi na telu, na oporavku posle mečeva. Meni je to bio problem u prvoj i drugoj godini. Da nađeš ritam oporavka i da budeš spreman i svež za sledeći meč.

Sve više igrača direktno iz Evrolige ide u NBA, ove sezone je najbojli primer toga Fakundo Kampaco u Denveru.

Oduvek je Evroliga imala takve igrače, doduše u manjem broju nego NBA, ali ima i manje ekipa, manje tržište. Mislim da je NBA više prihvatio evropske igrače kao neko ko im je potreban. Do sada su su se dosta ustručavali, kako finansijski tako i u drugom smislu. Sada je finansijska barijera manja, pa je lakše dovesti igrača. U Evropi se ranije čekalo da se vidi koji Amerikanac nije uspeo da upadne na koledž, pa da ga dovedeš, sada to radi NBA, dovodi najbolje iz Evrolige.

MN Press

Pričao je i o odnosu sa selektorom Igorom Kokoškovim.

– Čujemo se naravno. Igor i ja smo bili zajedno u Sakramentu i on je u kontaktu sa svim srpskim i balkanskim igračima u NBA.  Kada smo dolazili na gostovanja, dok je bio je u Juti i Finiksu, organizovao je neko viđenje.  Od tada smo u kontaktu, posle smo i radili zajedno.

Na kraju je pričao o svom kampu i o samom radu sa decom. Momci koji su bili na njegovom prvom kampu su sada u godinama kada počinju profesionalnu karijeru.

Mi im tokom kampa pričamo mnogo, to je neki uzrast gde se klinci pronalaze, naša poenta nije da napravimo 50 košarkaša od od 50 klinaca, poenta je tu da oni imaju to neko sećanje na lepe dane sa kampa, da jednostavno vide kako je biti sa profi igraima i da li vide sebe tu. Možda neki klinci tada odluče da nisu za to, to je susret sa nekom košarkom, da vidiš svoj put, možda da prepišeš od nekoga neki potez. Nije samo poenta napraviti igrača. Klinci iz prvog kampa nas pitaju šta da rade, da li da idu na neki koledž, šta da rade? Nema tih savršenih saveta. Ponavljao sam im da moraju sebe da pronađu, gde sebe vide i da se bore za snove. Uvek sam pričao da je važno sanjati i biti ambicizan prema njima, u smislu da ne čekaš da ti sami padnu. Jedini ti veruješ u svoje snove. Tako sam i ja u svoje, ostvarili su se, to je poenta. Vidim sebe u dosta tih momaka, po nekim reakcijama na terenu, potezima, vidim kako sam se ja ponašao. To je i ključ kampa, da im približimo sve, da vide prave igrače – zaključio je Bogdanović.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike