Dan kada je Bosna ostala bez svog najvećeg sina: Dve decenije bez Mirze Delibašića

08.12.2021

12:33

0

Najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena preminuo je 8. decembra

Dan kada je Bosna ostala bez svog najvećeg sina: Dve decenije bez Mirze Delibašića
mirza delibasic (2) - Copyright MN Press

Pre dve decenije, 8. decembra 2001. godine, preminuo je Mirza Delibašić, jedan od najvećih košarkaša nekadašnje Jugoslavije i najbolji sportista Bosne i Hercegovine.

U svojoj blistavoj karijeri, Delibašić je sa reprezentacijom bivše Jugoslavije bio prvak sveta (1978), dva puta šampion Evrope (1975, 1977), i olimpijski prvak (1980). U trofejnim vitrinama ima još olimpijsko srebro (1976), svetsku bronzu (1982) i evropsko srebro (1981) i bronzu (1979).

Sa ekipom Bosne je 1979. godine osvojio Kup evropskih šampiona, a u finalu je tada, u francuskom Grenoblu, ekipa iz Sarajeva bila bolja od favorizovanog italijanskog Emersona 96:93.

Sa Bosnom je popularni Kinđe dva puta osvojio titulu prvaka države, jednom Kup tadašnje Jugoslavije.

Potom je nosio dres Real Madrida, sa kojim je osvojio špansko prvenstvo i Svetski kup.

Koliko Španija i Real Madrid i danas poštuje Mirzu Delibašica dokaz je i film ShootDoing for Mirza koji govori o Delibašiću i njegovoj porodici.

MN Press
 

 

Zbog privatnih problema napustio je ‘kraljevski klub’ i nastavio je karijeru u italijanskoj Kazerti.

Nažalost, 1983. godine je zbog moždanog udara prerano okončao igračku karijeru.

Spomenik na Skenderiji

Ostaće zapamćeno da je za vrijeme rata rukovodstvo Real Madrida ponudilo Kinđetu da ga evakuiše iz opkopljenog Sarajeva, a on je to odbio.

Mirza Delibašić četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportistom svih vremena. Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu ušla u četvrtfinale takmičenja što je najbolji reprezentativni rezultat do sada.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je i njegova statua, koja će biti postavljena na platou Skenderija, u kojoj je i sportska dvorana nosi njegovo ime. Svečano otkrivanje biće održano na proleće naredne godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike