Legendarni košarkaš Srbina vidi kao ruskog trenera: Lukiću treba dati pasoš Rusije, on je pola naš

22.10.2021

14:32

0

Srbin preuzeo kormilo nacionalnog košarškaškog tima Rusije

Legendarni košarkaš Srbina vidi kao ruskog trenera: Lukiću treba dati pasoš Rusije, on je pola naš
20180914npLukic05 - Copyright MN Press

Predsednik Saveta košarkaških trenera Rusije, legendarni Stanislav Jerjomin rekao je tamošnjim medijima da prilikom postavljanja srpskog stručnjaka Zorana Lukića na poziciju selektrora nacionalnog tima nije bilo alternative i da su kvaliteti novog stratega van svake sumnje.

Jerjomin je morao da objašnjava i status Lukića u Rusiji, budući da je već dugo sa poslom u toj zemlji i da ga mnogi tamo smatraju domaćim trenerom, koji još nema i pasoš Rusije.

 

 

- Izvršni komitet je još u toku. Učestvovao sam U video-konferenciji Izvršnog komiteta, izvestio članove... Trenerski savet je podržao Lukićevu kandidaturu za mesto selektora. Naravno, bilo je malo uvredljivo što je to bila prezentacija samo jednog kandidata. Svejedno, kandidata mora biti više. Ali ovo je već mišljenje saveza - koliko ljudi treba staviti u savet trenera. Što se tiče Lukića, Zoranovi profesionalni kvaliteti su nesumnjivi, zaista su na visokom nivou: to je dokazao svojim radom. Mnogi članovi trenerskog saveta morali su da igraju sa Lukićevim ekipama koje su odlikovale disciplina i dobro postavljena igra - rekao je Jerjomin i onda nastavio da nabraja koje su bile prednosti Srbina prilikom izbora:

- Lukiću, takođe, ide u prilog to što ima veliko iskustvo u radu sa ruskim timovima, dobro poznaje našu košarku. A to je upravo rad sa ruskim igračima. Ruski košarkaši igraju značajnu ulogu u njegovom timu, on im veruje. Ima dobar kontakt sa našim igračima. Treća tačka je da je težak trener, a istovremeno ga igrači poštuju. A Zoran je u prvom nastupu rekao da planira da u svoj štab privuče samo ruske pomoćnike. Ovo je takođe faktor u njegovu korist. Budući na to da nismo imali alternativu, a do zvaničnog takmičenja nije ostalo mnogo vremena, trenersko veće je, u principu, podržalo ovu kandidaturu. U ovom slučaju, Lukićeva kandidatura nije izazvala nikakve sumnje u pogledu profesionalnih kvaliteta.

 

 

Pored rada sa reprezentacijom Lukić će zadržati i funkciju trenera Nižnjeg Novgoroda.

- Ovo pitanje postavili su Zoranu i članovi trenerskog saveta. Pitali su da li se plaši tako kratkog perioda pred prve zvanične utakmice, da li ima dovoljno snage i zdravlja. Rekao im je da ne sumnjaju u to, jer u suprotnom se ne bi kandidovao.

Jerjomin je izvestio novinare da se dosadašnji selektor Sergej Bazarevič nije želeo da kandiduje i da je Savet to uvažio, istovremenu mu odavši priznanje za dobar rad u nacionalnom timu.

O državljanstvu Lukića, legendarni Rus je dodao:

- Lukić zaslužuje rusko državljanstvo, jer u zemlji radi od 2006. godine i govori ruski. I njegov mentalitet, mislim, postao je ruski. On je, u stvari, već pola Rus. I ako dobije ruski pasoš, to će biti zasluženo - zaključio je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike