Srbin na čelu Rusije! Zoran Lukić selektor „zbornaje“!

21.10.2021

15:58

0

Autor: A. Š.

Srpski strateg dobio poverenje tamnošnjeg trenerskog saveta

Srbin na čelu Rusije! Zoran Lukić selektor „zbornaje“!
20180914npLukic05 - Copyright MN Press

Pre nekoliko nedelja pominjalo se tiho, sada je preostalo samo da se zvanično potvrdi – Zoran Lukić biće novi selektor košarkaša Rusije!

Tamnošnji „Sport ekspres“ piše da je srpski strateg dobio podršku trenerskog saveta, na čiju preporuku će u petak Izvršni odbor Košarkaškog saveza Rusije odobriti kandidaturu trenera Nižnjeg. Potom predstoji usaglašavanje ove odluke sa Ministarstvom sporta, ali to je samo formalnost posle koje će Lukić i zvanično biti predstavljen kao naslednik Sergeja Bazareviča.

Ruskog stratega selektorske funkcije, na kojoj je bio od 2016. godine, koštao je neuspeh u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Iako su Rusi dugo vagali da li treba da se zahvale na saradnji iskusnom stručnjaku, krajem septembra su doneli odluku da pronađu novo rešenje na selektorskoj poziciji i tada je u prvi plan iskočio Lukić.

Iako se kratko kao mogući Bazarevičev naslednik pominjao i Saša Obradović, od starta je bilo jasno da je Lukić prvi favorit, zbog toga što je imao veliku podršku generalnog direktora nacionalnog tima Sergeja Panova, s kojim veoma blisko sarađuje od 2006. godine, kada ga je legendarni ruski košarkaš doveo u akademiju moskovskog CSKA, da bi zajednički put kasnije nastavili u Nižnjem, koji su doveli i do Evrolige.

Lukić već ima iskustvo rada u ruskoj federaciji, pošto je 2008. godine bio član stručnog štaba U16 selekcije, koja je na SP u Italiji osvojila osmo mesto, a ono što ga posebno karakteriše jeste odlično poznavanje „tržišta“ ruskih igrača, što bi mogao da mu bude veliki plus, s obzirom da „zboraniji“ pred početak kvalifikacija za SP 2023. godine predstoji određena rekonstrukcija tima.

"Sport ekspres" navodi da će Lukić uporedo obavljati ulogu selektora i trenera Nižnjeg, koji bi trebalo da učvrsti status "baznog kluba" nacionalne selekcije Rusije.

Podsetimo, Zoran Lukić je pre nekoliko meseci, od strane navijača, novinara i trenera izabran za najboljeg stratega FIBA Lige šampiona u sezoni za nama, dok je na nedavnom svetskom prvenstvu za košarkaše do 19 godina sa „orlićima“ veoma nesrećno ostao bez medalje, porazima posle ispuštenih velikih prednosti protiv Francuske u polufinalu i Kanade u meču za treće mesto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike