Nikola Jokić i Srbija - gde je problem? Amerikanci se opširno bave pitanjem, odgovor nije uopšte jednostavan

19.10.2021

21:19

0

Nikolu obožavaju i osporavaju, čuvena publikacija traži uzroke

Nikola Jokić i Srbija - gde je problem? Amerikanci se opširno bave pitanjem, odgovor nije uopšte jednostavan
Tan2021-10-7_43819561_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Nikola Jokić je u manje od 10 dana ovog leta prešao put od idola nacije, koja je slavila njegovu MVP titulu, do jednog od omraženijih sportista za ne mali deo navijača, jer je odbio da obuče dres reprezentacije za kvalifikacije za Olimpijske igre. Na koje na kraju Srbija nije ni stigla.

Jokić se tada vratio iz Kolorda u svoj Sombor, ćutao, jahao konje i otišao krajem leta u Ameriku, gde je postao otac. Sada počinje svoju sedmu NBA sezonu. O njegovom neodazivanju se, logično, više ne priča kao letos.

Ipak, američkim novinarima je i te kako zanimljiva tema o odnosu NBA MVP-a i njegove zemlje. Pogotovo kada se zna da su Evropljani i neamerikanci prosto "ludi" za svojim zemljacima u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi sveta. A za Srbiju svi to dobro znaju preko mnogih primera, a možda najviše preko Sakramento "Serbsa", kada se cela Srbija početkom veka odricala sna da bi gledala Kingse.

Američki novinar srpskog porekla Jovan Buha posetio je zemlju svog oca tim povodom i napisao za portal "Atletik" priču o očigledno komplikovanom odnosu najboljeg srpskog i svetskog košarkaša sa reprezentacijom i njenim navijačima.

Printscreen/YouTube
 

 

U razgovoru sa navijačima čuo je njihove ljutite odgovore poput onih da "može da osvoji 10 NBA titula, ali da to nije isto kao da osvoji jedno zlato sa Srbijom" ili stavove poput "J**eš tvoju nagradu MVP NBA. Moraš da igraš za reprezentaciju. Ona je sve. Ona je tvoja obaveza".

Jokić je ljubazno odbio da razgovara sa njim o tome, a Amerikanac je o istoj temi pitao i poznate srpske košarkaše. I poslali su otprilike istu poruku - Nikola, čekamo te nazad u dresu Srbije.

- Jokić predstavlja sve što Srbija voli kod svojih košarkaša. On je skroman, igra igru 'kako treba', nema društvene mreže, nema izvajano telo... On je simbol Srbije - rekli su beogradski domaćini američkom novinaru.

Buha je zaključio da upravo to odbija Nikolu.

- On je drugi najpopularniji srpski sportista. Jedino je Novak Đoković popularniji od njega u zemlji koja je peta najviša nacija na svetu i u kojoj ipak košarka ima status religije, a ne tenis - zaključio je autor.

Bogdan Bogdanović, NBA as za koga se podrazumeva da je uvek tu za reprezentaciju, dao je svoje viđenje situacije.

- Kao igrač, nikad nikoga ne okrivljujem zato što ne igra. Shvatam u kakvoj je situaciji, jer smo pod velikim pritiskom da igramo za svoju zemlju. To je njegova odluka. Ima svoje razloge zašto nije igrao, ali zna da ćemo uvek hteti da bude sa nama, kao i da će u zemlji uvek postojati želja da on igra. On je takav tip igrača - rekao je Bogdan za "Atletik"

- Ponekad ne znate šta neko oseća o takvoj vrsti pritiska, jer ne znate gde su mu misli, kakvo je njegovo mentalno zdravlje i kako se oseća fizički. Svako je u drugačijim okolnostima. Razumem njegovu odluku. Bilo je teško za njega, naravno, bilo je teško i svima da to prihvate, ali tako je - kako je. Idemo dalje. Nadam se da će igrati sledeći put -  dodao je on.

Autor teksta podseća da nijedan igrač nije odigrao više minuta u poslednje dve sezone od Jokića. U sezoni 2020/21 Nikola je odigrao svaku od 72 utakmice, "vukao" ekipu koja je u završnici ostala sa njim kao jedinim liderom, jer je Džamal Marej doživeo tešku povredu.

Stav o ovom pitanju rekao je i Dejan Milojević, Jokićev bivši trener u Megi koji je sada u Golden Stejtu.

- Svaka osoba najbolje zna za sebe šta hoće da uradi. Ne znamo kako se Nikola osećao. Uvek možete da napravite neka poređenja. Da, neki igrači iz NBA lige su igrali na Olimpijskim igrama, čak i oni koji su igrali u finalu, ali on nije. Ipak, za mene to nije za poređenje, jer ne znate kako se osećao. I zaista verujem da bi igrao da je osetio da može da igra. Međutim, nije osetio da može i to je bila njegova odluka i to razumem.

Foto: Ivica Veselinov/MN PRESS
 

Američki autor ističe da je Jokić od svoje "eksplozije" u Megi propustio više velikih takmičenja sa reprezentacijom nego što je igrao. Sve je počelo 2015, kada je bio na Letnjoj ligi sa Denverom u toku Evropskog prvenstva.

- Tada niko nije mario za to, jer niko nije znao ko je on. Međutim, osetio je tu reakciju 2017. i tada je prosto prestao da govori za srpske medije. Plašio se da će njegove reči biti pogrešno protumačene i da će mu to stvarati veće probleme, pa je jednostavno prestao. Tako da niko uopšte ne očekuje od njega da govori o ovome - rekao je Miroslav Ćuk, jedan od koautora srpskog podkasta o Denveru.

Američki autor srpskog porekla zaključuje da Srbija ima izražen nacionalni ponos u kojem su potrebe zemlje izraženije od individualnih.

- Taj mentalitet je u suštoj suprotnosti sa američkom kulturom, koja je individualistička. Tu često postoji dodatni pritisak na srpske igrače da igraju za svoje reprezentacije, a isto osećaju i drugi inostrani igrači.

Šta dalje?

Jokić je odavno prestao da govori za srpske medije (osim kad je na to "primoran" u sklopu profesionalnih obaveza prema svom timu) i pretpostavka je da se to neće skoro promeniti. On je krenuo dalje, kao što je i razočaravajuće leto reprezentacije takođe sve manje tema.

Da li će Nikoli biti oprošteno ako se odazove za učešće na Svetskom prvenstvu sledeće godine? I da li postoji šansa da Srbija bilo kad ima na okupu zaista najjači tim?

Evo šta o tome kaže Vlade Divac.

- Ljudima u Srbiji su potrebne utakmice reprezentacije. Očigledno je da je za njega sve došlo u lošem trenutku, posle sezone u kojoj je odigrao svaku utakmicu i prosečno provodio skoro 40 minuta na terenu. Bio je umoran, igrao je u plej-ofu i nije uspeo da dođe u reprezentaciju. I očigledno, izgubili su u kvalifikacijama za Olimpijske igre, pa je i na njega pao deo kritika zbog toga. Međutim, podržavam ga veoma, jer ljudi ne shvataju NBA košarku. Teško je. Bilo bi veoma komplikovano za njegovo telo da je nastavio da igra tokom leta.

Na pitanje da li veruje da bi Srbija mogla da osvoji zlatnu medalju, Divac odgovara optimistično:

- Verujem. Definitivno, verujem. Ključno je to kako će da okupe sve momke. Ne volim ove kvalifikacione 'prozore', sistem u kojem se igraju olimpijske kvalifikacije i sve to što dolazi posle duge NBA sezone. Uz koronu, raspored je potpuno poludeo, pa je teško za igrače da uskaču u reprezentaciju i onda opet nazad u klupsku sezonu. Tako da je potreban mali razmak, da bi odmorili telo. Ako nađu način da to urade u budućnosti i ako nastave da dovode sve te momke da igraju za reprezentaciju, Srbija bi definitivno mogla da osvoji zlato, uz Ameriku, Argentinu i još nekoliko timova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Mondo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike