Srbijo, bićeš opet jaka, reprezentacija iznad svega: Na pomolu dogovor FIBA i Evrolige

02.10.2021

08:00

0

Najbolji igrači moraju igrati za nacionalne timove

Srbijo, bićeš opet jaka, reprezentacija iznad svega: Na pomolu dogovor FIBA i Evrolige
Copyright Foto: Marko Metlas/MN Press

Tihi rat koji već dugo vode FIBA i Evroliga mogao bi uskoro da se završi. Da dve strane zakopaju ratne sekire i urade ono što je u interesu svih koji vole košarku.

Direktor FIBA Kamil Novak, koji gostuje u Sarajevu, otkrio je da bi moglo da dođe do pomirenja.

- Snažno verujem da ćemo u predstojećem periodu pronaći rešenje za, kako bih to nazvao, koegzistenciju. Evroliga je jako takmičenje, sa kvalitetnim timovima i toga smo apsolutno svesni. Ali takođe očekujemo i da nacionalni savezi budu poštovani. Verujemo da ima mesta za sve - rekao je Novak, a prenosi Dnevni avaz.

Novak je otkrio da će uskoro biti održan sastanak dve organizacije, a jedno od pitanja će biti i da najbolji košarkaši igraju za reprezentacije. Tako bi Srbija sa novim selektorom Svetsialvom Pešićem mogla da bude jača u kvalifikacijama za Mundobasket za igrače iz Evrolige. Orlovi se nalaze u grupi sa Slovačkom, Belgijom i Letonijom.

- Želimo da najbolji igrači igraju za evropske reprezentacije. Uskoro bismo ponovo trebali da sednemo i diskutujemo na ovu temu. Lično verujem da se sve možemo dogovoriti u interesu zajedničkog napretka.

Prokomentarisao je i šta misli o AdmiralBet ABA ligi.

- Mi u FIBA razumemo da određena zajednička takmičenja imaju smisla u nekim regionima. Pogotovo po pitanju razvoja igrača. Nikad se nismo tome protivili. Ali, nacionalni savezi moraju biti uključeni, pogotovo po pitanju rasporeda utakmica i dozvola za igrače. Imamo nekoliko regionalnih takmičenja u Evropi i to je sasvim OK, međutim smatram i da bi u tim takmičenjima uvek trebalo da bude mesta za nacionalne prvake.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G. F.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike