Sa Koletom o novoj sezoni ABA: Biće baš, baš super, imamo "veliku četvorku", ali neće biti ništa lako

23.09.2021

18:25 >> 18:48

0

Jedno od zaštitnih lica Arene i sinonima za ABA ligu za 24sedam o nikad jačoj sezoni regionalne košarke

Sa Koletom o novoj sezoni ABA: Biće baš, baš super, imamo "veliku četvorku", ali neće biti ništa lako
Copyright Nenad Kostić, 24sedam/Privatna arhiva

Sve je spremno za početak ABA lige. U petak od 18 Mornar dočekuje Cibonu, a od 20 Crvena zvezda počinje odbranu titule protiv Splita.

Ko ne bude u hali, nego utakmice gledao preko prenose Arene sport, čuće sigurno u ovoj drugoj utakmici dva dobro poznata glasa, dva sinonima za košarku na Areni i televiziji uopšte. Nenada Kostića “Koleta” i Edina Avdića.

I oni su, kao i svi novinari, ljubitelji košarke, a početak ABA je dobra prilika za jedan opušten, ali obavešten razgovor sa Koletom. Oprostićete što pitanja i obraćanja ne prate novinarsko pravilo o persiranju, ali posle višedecenijskog poznanstva, bilo bi to zaista neiskreno.

Nikad jača, ali sad stvarno

Kole, pričamo ovo godinama, ali sada definitivno i najdefinitivnije do sada možemo da kažemo ovo: Čeka nas najjača ABA sezona do sad.

Definitivno jeste najjača do sad. Kad pogledate koja su se sve imena pojavila, onda nema dileme. Sad, ne znam koliko će da bude rezultatski ujednačena. U smislu da imamo “veliku četvorku”, za koju je utisak da po kvalitetu odskače od ostatka lige. Ali, mislim da je napravljena super stvar sa uvođenjem još jedne, dodatne runde plej-ofa. Možda bi bilo još interesantnije da su uveli četvrtfinale, ali okej, imaćemo razigravanje za polufinale. Prve dve ekipe će da odmaraju, što može da bude okej i za njih, jer se početak plej-ofa uvek preklapao sa nekim završnicama u Evroligi i Evrokupu, tako da može da im da malo slobodnog prostora ako budu i dalje bitisali u Evropi. A verovatno hoće po ovom sistemu takmičenja kakav je sad – priča Kole pa nastavlja:

– Tako da će da bude jako zanimljivo. Pored toga što su došla neka stvarno velika imena, što povratnika, što internacionalnih igrača, mislim da imamo opet dosta mladih. Kad pričamo o tim mladima, fascinantno mi je kada neko dođe i kaže “nema talenata u ABA ligi”. Pa ne, ima ih, ali šta da očekujemo? Da ćemo svake godine da izbacujemo nekog Nikolu Jokića? Kad vidimo koliko naših klinaca trenutno ima u NBA. Mislim da talenata uvek ima i da će ove godine biti onako baš, baš mnogo talenata koje ćemo pratiti.

Edin Avdić i Nenad Kostić, 24sedam/Privatna arhiva

Velika četvorka?

Kažeš “velika četvorka”, ali ja mislim da je to “velika dvojka i po”. Crvena zvezda, Partizan, plus Budućnost. Jer, Cedevita Olimpija, ma koliko bila jaka i finansijski i po imenima, nikad se nije ozbiljno umešala u borbu za trofej. Čak i kad je igrala finala, nikad joj niko nije zaista davao neke ozbiljne šanse. A tu je i gomila timova koji su prave pravcate “mine”, a lakih gostovanja nema.

Tako je, biće tu mnogo timova koji će moći da iznenade. Cedevita Olimpija na papiru ima bolji tim od Budućnosti, ako mene pitaš. Ono što je jako dobra stvar za njih, što, sa izuzetkom Zeka Ogusta, koji je veliko ime, oni su se uglavnom opredelili da za pojačanja dovedu igrače koji imaju iskustva u ABA ligi, što se pokazalo svih ovih prethodnih godina kao jako, jako bitno. Tako da Golemac je trener koji je stvarno radio dobar posao. Sad, šta se njima desilo u završnici prošle sezone, ko je pritisnuo dugme za samouništenje, zašto su ispustili onako lepu situaciju kakvu su imali u završnici lige – stvarno ne znam (smeh).

– Ali, ja verujem da će, poučeni tim iskustvima, ove godine biti ozbiljniji u takmičarskom pogledu, pogotovo kada dođe završnica. Budućnost je imala mnogo promena. Biće zanimljivo gledati ih bez Nikole Ivanovića, Džile se vratio na klupu. Okej, svi vide Partizan i Zvezdu, Zvezdu i Partizan na pozicijama jedan i dva, ali… Neće biti tako lako.

Ko je jači: Zvezda ili Partizan?

Partizan bi po imenima morao da bude favorit, ali niko neće biti iznenađen ako Zvezda uzme titulu. Čini mi se da je takvo raspoloženje kod svakog ko može ili želi da stvari posmatra objektivno. Šta ti ceniš, Zvezda ili Partizan – ko je veći favorit?

– Uf. Pa ne znam šta bih ti rekao. Ja sam jako nestrpljiv da vidim kako će Partizan izgledati u takmičarskim utakmicama. Sviđa mi se Partizanova mladost. Ali, sigurno da bi Zvezda mogla da izgleda bolje na samom početku lige. Željko ima potpuno nov tim i trebaće vremena i da se tu podele uloge, da se Partizan uigra na pravi način… Zato i jesu tražili veliki broj pripremnih utakmica, ali, isto kao i Zvezda, nisu imali sreće sa povredama, tako da ih praktično nismo videli kompletne ni na jednoj utakmici. Jako, jako kvalitetan miks neke mladosti i iskustva. Mnogo je tu igrača koji će prvi put igrati u evropskoj košarci, a projektovano je da imaju jako velike uloge u Partizanu. Tu pre svega mislim na Alena Smailagića, tako da mislim da će Partizan onako baš da raste kako bude odmicala sezona.

Zvezda – Radonjić se opredelio za igrače koji imaju ne samo iskustva rada u ABA ligi, nego iskustva rada sa njim. Tako da tu taj neki period adaptacije neće da bude veliki kao Partizanu da dođe do željenog nivoa i željene igre. Ali, videćemo u kakvom će uopšte sastavu da izađe na prvu utakmicu, protiv Splita.

Interesantno je da su i jedni i drugi na tržištu i da traže tog centra, a ne mogu da ga nađu. Ono ranije je bilo da klubovi odavde nemaju para da dovedu ono što žele. Sada finansije nisu toliki problem, nego nema igrača (smeh). Tako da, mislim da ovo definitivno nisu sastavi koji će biti aktuelni oko Nove godine. Mislim da se čeka start NBA lige i onaj završni rez, kada podobijaju otkaze oni koji budu prekobrojni u NBA. Tu će onda verovatno reagovati i jedni i drugi na pozicijama za koje budu smatrali da su deficitarne u tom trenutku. Po mom mišljenju, 51:49 za Partizan.

Potencijalno iznenađenje?

Imaš li neki tim za koji bi mogao da kažeš već sad da će da bude “mina”, odnosno iznenađenje? Tipa, Cibona ima jako mlad tim i mladog trenera, sačuvali su klince….

ABA ove sezone, kao i svake sezone, neće tu biti gostovanja na koje ti odeš i kažeš “Sad ću ovo da odradim sa 30-40-50 odsto snage i dobiću utakmicu”. Svi će tu da se spremaju, pogotovo ekipe koje nemaju evropskih obaveza. One ekipe koje pripremaju samo jednu utakmicu nedeljno će lepo da se, što se kaže, nalože za svaki taj derbi. Činjenica je da dolazi Partizan sa Željkom Obradovićem, da dolazi Zvezda u jakom sastavu, kakav ima, da će Cedevita Olimpija i Budućnost imati jake sastave. Pa i svi ovi “mali” će vrebati tu neke svoje šanse iz prikrajka. Mornar neće da bude jak kao prošle godine, ali znamo kako rade Pavićevići, znamo da je Bar uvek nezgodno gostovanje; Igokea će i ove godine da bude zanimljiva. Ne možda toliko jaka kao prošle godine, ali znamo svi kako Bajić radi.

Zadar se isto pojačao, nezgodan teren, pa još ako bude publike…

– Tako je, mada Zadar i njihova čuvena kletva: “Kada su imali tim, nisu imali dvoranu; od kad imaju dvoranu, nemaju tim” (smeh). Ne mogu da napune “Krešimir Ćosić”, ali videćemo. Verovatno najzanimljivija utakmica prvog kola je Zadar – Partizan, iz mnogo razloga.

Svi sad vole ABA ligu

Nenad Kostić, MN Press

Slažem se. Nego, radio si finale NBA sa lica mesta, pa je bilo mnogo odbojke, što je tvoja prva ljubav, odnosno sport preko koga te javnost upoznala, odmora je bilo malo i već počinje sezona. ABA je kod mnogih ljubitelja košarke, i kod novinara da se ne lažemo, izrasla u omiljeno takmičenje. Da li si se uželeo?

Jesam i ne može da bude drugačije. Sve te emocije… Mi smo podneblje koje gaji tu tradiciju da gledaš domaću ekipu. Hajde sad mala digresija: Meni je jako žao što je hrvatska košarka pala na ovako niske grane na klupskom nivou, zato što mislim da bismo baš ovako imali jedan ozbiljan vatromet kada bismo u Zagrebu imali neku Cibonu. Ili na kraju krajeva taj Split, nekadašnja Jugoplastika, da je bar približno na nekom nivou ne u vreme kada su uzimali evro-titule, nego na nivou bivše Juge, da su Gripe pune…

Split – Cibona je u sportskom smislu bio veći derbi nego Zvezda-Partizan…

– Jeste. Zadra smo se dotakli, ali mi imamo kulturu odlaska i praćenja domaćih timova. Zaista je nedostajala ABA svih ovih meseci, a sada je tu i Željko Obradović, pa je Zvezda dovela te igrače koje je dovela. A ni svi ostali nisu sedeli skrštenih ruku pa da imamo dva tima koja će da biju sve sa po 30 razlike. Pa nećemo baš.

I svi su “napaljeni”…

Tako je. Ova sezona će da bude zaista fantastična. U kontekstu svega toga, meni nisu jasne priče da kao ABA liga guši nacionalne lige i male sredine, ovo-ono. Pogotovo sad sa ABA2. Meni je to besmislena priča. Jer ako neka mala sredina, neka lokalna samouprava ne može da nađe interes i način da investira u neki klub… Pa ne možeš ti veštački da podigneš malu sredinu tako što ćeš da kažeš “Mi sada ne igramo takmičenje koje je po kvalitetu iznad svega ovde” i sad ćeš šta? Kao da se podigne… Da se niko ne nađe uvređen, pa da ne dajem primere, ali kao podići će se zato što ti kao dekretom kažeš “Sada moraju tu da dolaze Zvezda, Partizan, Cibona, Olimpija, nebitno – neće se to desiti.

ABA 2 – pun pogodak

ABA liga/Dragana Stjepanović

Svi se slažu i potpuno je jasno da je ABA 2 više nego pun pogodak i za razvoj igrača i za razvoj klubova.

– Pogotovo sa ovim turnirskim sistemom takmičenja. Kada se igralo “normalno”, onda se utopi u gomilu događaja. Kada praviš ove turnire, bili su mehuri, onda je fokus kompletne javnosti na te ekipe. Ti si imao neke igrače koji su izašli iz tih timova i koji su potpisali ugovore u ABA 1. Kenan Kamenjaš je prešao iz Sparsa u Studentski centar, ali igraće ABA ligu. Amar Gegić se vraća u ABA 1, tako da je to idealna situacija za mlade igrače da se tu afirmišu. Svi kao gledaju zašto nema mladih igrača u tim vrhunskim timovima ABA lige. Pa ima ih kada ima, kada mogu i kvalitetom nešto da doprinesu. Kada ne mogu, onda je jako teško juriti rezultat i promovisati mlade igrače. Fantastično je kada možeš jedno i drugo. Hajde da vidimo kako će to Željko da uradi ove godine u Partizanu – zastao je za trenutak, pa nastavio o stalnoj temi:

Mladi igrači

– Meni je, recimo, kad pričamo o mladima, meni je tragedija kada gledamo KLS i gledamo ligu veterana umesto da imamo ligu mladih igrača. Koja je razlika da li ćeš da budeš 5, 8. ili 11. u KLS-u? Ali, velika razlika je kada možeš da proizvedeš igrača koga posle možeš da prodaš za neko obeštećenje. I da ne zaboravimo Megu, tu će da bude jako, jako interesantne dece. Da vidimo kako će taj Jović i taj Đurišić da se pokažu u novim ulogama…

Nikola Jović koji sada ima 18 godina i skroz je veliki (smeh)…

– Da, ali ja mislim, za Jovića sigurno, ma i za Đurišića, da su obojica NBA potencijali. Tako da će da bude baš, baš super. Svako tu ima nešto. Evo i ta Krka se meni više sviđa od onoga što su oni imali prošle sezone. Onako, ne znam, vratili su neke igrače, pa taj Klobučar, pa videćemo Arapović da li se oporavio od one povrede kolena, ali Krka je tim. Oni se ne rasipaju “lovom”, ali uvek je ono, svake godine: “Ko će da ispadne? Ispašće Krka!” A oni opstanu (smeh).

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike