Kako izgleda put od Druge srpske lige do reprezentacije?

26.11.2020

11:03 >> 18:43

0

Košarkaš Marko Jeremić o pozivu u nacionalni tim, balonu u Finskoj, Mornaru, razvoju karijere...

Kako izgleda put od Druge srpske lige do reprezentacije?
Copyright MN Press

Lepši rođendanski poklon teško može da se zamisli, ukoliko si profesionalni sportista, od ovog koji je 23. novembra dobio Marko Jeremić. Košarkaš Mornara je baš na dan kada je punio 29 godina, stigao u Finsku na okupljanje reprezentacije i to prvi put u životu.

O putu do dresa sa nacionalnim grbom, sporijem razvoju karijere, igranju za FMP i Mornar, životu u Baru, ambijentu u finskom “balonu” pričao je za 24sedam.

Mnogo toga kod mene nije išlo po planu – uz osmeh konstatuje Jeremić. – Sve je bilo korak po korak. Igrao sam sve rangove takmičenja – od Druge lige Srbije, preko Prve srpske, pa Druge B, Druge A, pa KLS… Onda sam otišao u BiH, pa tek 2017. godine zaigrao ABA ligu. Malo kasnije sam došao na taj neki profi nivo igranja, ali se super osećam. Ne osećam se kao stariji igrač, tako da mi sve to uopšte ne smeta. Mislim da imam još dugo da igram. Prošao sam put koji je težak, nisam preskakao nijednu stepenicu. Na ovo mesto gde sam sada stigao sam svojim trudom i uz pomoć nekoliko trenera koji su verovali u mene. 

Pročitajte još – Stefan Pot za 24sedam: Lako je sarađivati sa ovakvim čovekom

Kad je u pitanju reprezentacija, Jeremić priznaje da mu se nije pojavljivala ni u snovima.

Ma iskreno, nikada u tom pravcu nisam ni razmišljao. Baš nisam verovao da će se desiti… Uvek sam gledao da dam sve što mogu na treningu, na utakmici. Očigledno je to neko ispratio i sada sam nagrađen. Fenomenalan je osećaj biti deo nacionalnog tima, za svakog igrača je to najveća čast. Ja poziv nisam očekivao, iznenadio me je. Mnogo mi je drago što je neko video moj trud i rad. Malo mi je lakše zato što većinu momaka znam.

MN Press

Najveću pažnju Marko je skrenuo igrajući za FMP iz Železnika od 2017. do 2020. godine.

– Tu sam se afirmisao kao igrač. Pre toga sam bio u nižim ligama… Mnogo su mi pomogli treneri, imao sam super saradnju sa kompletnim stručnim štabom u FMP, ali posle tri godine je došlo vreme za promenu. Nekako sam se zasitio i odlučio da odem u Mornar.

Ekipa koju sa klupe vodi trener Mihailo Pavićević za sada u regionalnom takmičenju ima učinak od šest pobeda i samo jednog poraza.

– Odlično sam otvorili sezonu u ABA ligi, a mogu da kažem i u Evrokupu. Tu samo samo napravili jedan kiks protiv nemačkog Ulma, pa bi taj poraz mogao da nas košta druga faze. Potrebne su nam obe pobede iz poslednja dva kola da bismo bili sigurni za drugi krug. Naporno je igrati na dva fronta, utakmice su onda na svaka tri dana, a putovanja su teška. Ipak, verujem da uz rad, trud i fokus daleko možemo da doguramo.

Pročitajte još: Peno za 24sedam o prvim utiscima iz “mehura” u Finskoj, protivnicima, saigračima…

Marko u ABA ligi igra u proseku 20ak minuta i sasvim je zadovoljan ulogom koju ima.

– Fenomenalno sam se uklopio. Pre nego što sam došao znao sam šta me čeka, kakav je tim, šta trener Pavićević traži od igrača. Mnogo su mi svi pomogli da se priviknem na novi sistem. Nadam se da sam njihovo poverenje opravdao svojim igrama do sada.

Posle brzog života u Beogradu, nije mu bilo teško da se navikne na potpuno drugačiji ambijent u Baru.

Manji grad, ali prelep, ima mnogo sunčanih dana. Živim tamo sa porodicom, tako da kad god imamo slobodno uživamo pored mora.

MN Press

Naredni izazov za Jeremića su utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Srbija će u subotu u “mehuru” igrati protiv Švajcarske, a dva dana kasnije protiv domaćina Finske. Ovaj “prozor” se igra u čudnom ambijentu, zbog svetske pandemije.

Kad smo došli u Finsku obavili smo testiranja. Maske su obavezne, ne sme da se napušta hotel. Čak ne možemo ni sa našeg sprata da silazimo, sem kad idemo na obroke i na treninge. Neobično je sve, ali takva je situacija i moramo da se pridržavamo.

Svi igrači vide veliku priliku da nešto više nauče od Igora Kokoškova, pa makar i za samo nekoliko dana.

– Ranije nikada nisam imao priliku da pričam sa njim. Veoma je iskusan, odličan trener, znamo gde je sve radio i gde sada radi… Verujem da će s njim na čelu sve fenomenalno biti – zaključio je Marko Jeremić.

Pročitajte još – Dalibor Ilić za 24sedam: Iz Laktaša se vide NBA liga i medalja na OI

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike