Kukoča u Kuću slavnih uveo Džordan, nije zaboravio ni reprezentaciju, Hrvati su sad rekorderi

12.09.2021

06:51 >> 07:31

0

Jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena konačno došao tamo gde pripada

Kukoča u Kuću slavnih uveo Džordan, nije zaboravio ni reprezentaciju, Hrvati su sad rekorderi
Copyright Toni Kukoč, Majkl Džordan i Džeri Rajnsdorf, Tanjug/AP Photo/Jessica Hill

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Toni Kukoč postao je konačno član kuće slavnih! On je primljen iz osmog pokušaja, pošto su ga njegovi Čikago Bulsi nominovali 2014. godine.

Kukoč je bio član dominantne generacije Bulsa iz devedesetih, po mnogima najboljeg košarkaškog tima svih vremena. Sa njima je osvojio tri titule. On je postao peti Hrvat u kuću slavnih. Pre njega, ova počast odata je Krešimiru Ćosiću 1996, Draženu Petroviću 2002, Mirku Novoselu 2007. i Dinu Rađi 2018. godine.

Kukoča je u Kuću slavnih uveo najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši saigrač iz Bulsa Majkl Džordan.

– Hteo bih da zahvalim gospodinu koji sedi ovde. Hvala Majklu Džordanu i Skotiju Pipenu što su me razbili na Olimpijskim igrama 1992. i naterali me da radim još više da bih postao važan član Bullsa – rekao je Toni u govoru.

Onda je nastavio:

– Za mene je Split jedan od najvećih sportskih gradova na svetu. Proizveo je neke od najvećih sportista svih vremena. Za moj razvoj, od krucijalnog značaja bili su Igor Karković, Peter Bezelj, Zoran Grašo. Slavko Trinić je bio neko ko me je naučio fundamentalnim stvarima košarke, razvio me je u dobrog košarkaša kakav sam bio. Imao sam dovoljno sreće da imam mnogo velikih trenera, Krešimira Ćosića, Moku Slavnića. Uz dva trenera sam osvojio sve u Evropi, Božidara Maljkovića i Željka Pavličevića. Hoću da iskažem zahvalnost svim bivšim saigračima koji su me gurali napred kao mladića, svakog dana su me gurali napred da budem bolji saigrač i čovek. Dino Rađa je jedan od njih koji je možda najpoznatiji, i on je “fejmer” ovde, ali imam ljubav i poštovanje za sve koji su bili uz mene.

Reprezentacija

Naravno, nije zaobišao ni reprezentaciju.

– U reprezentativnoj karijeri igrao sam za dve zemlje, Jugoslaviju i Hrvatsku. Imao sam sjajne uspehe sa obe. Hvala mojim trenerima u reprezentaciji, Rusmiru Haliloviću, Svetislavu Pešiću, Dušanu Ivkoviću u Jugoslaviji. U Hrvatskoj, hvala Petru Skansiju, Aleksandru Petroviću, Pinu Đerđi. U reprezentaciji sam igrao sa “fejmerima”, Draženom Petrovićem, Dinom Rađom, Vladom Divcem, ima još velikana.

Zahvalio je Kukoč  i vlasnicima Bulsa Džeriju Rajndorfu i Džeriju Krausu.

– Verovali su u mene kada nije to bilo uobičajeno za neameričke igrače. Hvala gradu Čikagu, ljudima koji su me dočekali kao porodica od samog početka. Hvala navijačima na stalnoj podršci, bile su to nezaboravne tri godine za vezane titule i rad sa najboljim trenerima u istoriji košarke.

Jedan od najboljih hrvatskih i evropskih košarkaša svih vremena proveo je 13 godina u NBA.

Profimedia

Trofeji

Kukoč je jedini košarkaš u istoriji koji ne samo da je tri puta osvajao evropski Kup šampiona/Evroligu i NBA prsten nego je oba puta to uradio tro godine uzastopno.

Tri puta je proglašen najboljim igračem “fajnal fora”, dva puta s Jugoplastikom i jednom sa Benetonom. Čak devet je puta osvojio dve najcenjenije evropske individualne nagrade  – Euroskar i Mister Evropa. Osvojio je i četiri prvenstva i dva kupa velike Jugoslavije, kao i italijansku ligu i kup.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je olimpijsko srebro, svetsko zlato, dva evropska zlata i jednu bronzu, kao i tri zlata u mlađim kategorijama. Sa Hrvatskom je osvojio olimpijsko srebro, dve evropske bronze i jednu svetsku.

Bivši igrač Jugoplastike i Benetona u NBA ligi je, od 1993. do 2006. godine, osim za Bulse nastupao i za Filadelfiju, Atlantu i Milvoki. Proseci u 846 odigranih utakmica ligaškog dela su 11,6 poena, 4,2 skoka i 3,7 asistencija po utakmici.

Hrvati rekorderi

Inače, Hrvatska je postala zemlja s najviše predstavnika u Kući slavnih posle SAD. Do sada je bila izjednačena u sa Srbijom, koja ima četvoricu – Vlada Divca, Boru Stankovića, Aleksandra Nikolića i Dražena Dalipagića.

Uz Kukoča su u Kuću slavnih primljene i druge legende ovog sporta, Bil Rusel kao trener, zatim Pol Pirs, Kris Veber i Kris Boš kao igrači.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike