Košarkašice i košarkaši Srbije saznaće u utorak sudbinu na OI, a već sada znamo protiv koga ne mogu da igraju

29.01.2021

11:02

0

Autor: D. B.

FIBA je objavila pravila žreba za turnir u Tokiju

Košarkašice i košarkaši Srbije saznaće u utorak sudbinu na OI, a već sada znamo protiv koga ne mogu da igraju
Copyright MN Press

Košarkašice Srbije su već izvadile vizu za Olimpijske igre, dok njihove kolege iz muške reprezentacije to tek treba da učine. Ali, i jedni i drugi saznaće 2. februara ko će im biti rivali, odnosno potencijalni protivnici na turniru u Tokiju.

FIBA je objavila da će sledećeg utorka u Švajcarskoj biti održan žreb za turnire na Letnjim olimpijskim igrama, pravila po kojima će on biti sproveden, kao i šešire u kojima će se naći timovi koji će se nadmetati u Japanu.

– Sa zadovoljstvom najavljeno svečanu ceremoniju košarkaških turnira u Tokiju. Žreb će se održati 2. februara u “Kući Patrika Baumana” – stoji u saopštenju svetske kuće košarke.

Žreb će biti obavljen bez prisustva zvanica i u skladu sa epidemiološkom merama koje važe u Švajcvarskoj.

Što se tiče ženskog turnira poznata su imena svih 12 timova koji će se boriti za medalje. Iz Afrike to je Nigerija, Aziju će predstavljati Kina, domaćin Japan i Koreja, uz Srbiju iz Evrope će igrati Belgija, Francuska i Španija, mesto za Okeaniju popunila je Australija, dok sa teritorije FIBA Amerike stižu SAD, Kanada i Portoriko.

Žreb će timove podeliti u tri grupe po tri tima, uz ograničenje da u svakoj mogu da budu najviše dve selekcije iz Evrope i ne više od jedne sa ostalih kontineta.

Prema važećem FIBA renkingu Srbija će biti u trećem šeširu, što znači da neće moći da igra protiv Kine i Japana. Prema zahtevima organizatora domaćin Japan i aktuelni olimpijski šampion SAD neće moći da budu u grupi A, kako ne bi igrali već prvog takmičarskog dana.

Što se tiče turnira za košarkaše, za sada je poznazo osam timova koji su se izborili za mesto u Tokiju. Iz Afrike to je Nigerija, iz predstavnici Amerike su Argentina i SAD, iz Azije će igrati Iran i Japan, predstavnici Evrope su Francuska i Španija, a Okeanije Australija.

Pročitajte još

Preostala četiri učesnika biće poznata po završetku kvalifikacionih turnira koji će biti igrani od 29. juna do 4. jula u Kanadi, Hrvatskoj, Litvaniji i Srbiji. Ukoliko “orlovi” izbore vizu biće se u drugom šeširu prilikom izvlačenje tri grupe od po četiri tima. Tu se već nalaze selekcije Argentine i Francuske, tako da tim Igora Kokoškova neće moći da igra u prvoj fazi OI protiv njih. I ovde važi pravilo da može da bude najviše dva tima iz Evrope i ne više od jednog sa drugih kontineta.

Na turniru u Beogradu Srbija će igrati protiv Dominikanske republike i Novog Zelanda, dok su potencijali rivali u polufinalu i finalni i Portoriko, Italija i Senegal.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike