Gospodski na prozivku - Vladimir Jovanović iz Zagreba za 24sedam: Zbog čega sam preuzeo baš Cibonu

06.02.2021

20:43 >> 21:31

0

Autor: Milan Nastić

U danu kada ga je Jasmin Repeša žestoko napao, šef struke tima iz Zagreba, pokazao šta znači lepo vaspitanje i poštovanje

Gospodski na prozivku - Vladimir Jovanović iz Zagreba za 24sedam: Zbog čega sam preuzeo baš Cibonu
Copyright MN Press

Ideja nije bila da krenemo od ovog dela priče. Ona je, jednostavno, nametnuta.

Jasmin Repeša, košarkaški trener, koji je između ostalog bio i selektor Hrvatske, danas verovatno najpoznatiji po tome što se često nalazi na video klipovima na kojima udara igrače Pezara, propustio je priliku da prećuti kada su ga kolege iz “Jutarnjeg lista” pozvale i zatražile mu komentar činjenice da je Srbin Vlada Jovanović, nekadašnji šef struke FMP-a i pomoćnik Igora Kokoškova u taboru “orlova”, postao trener Cibone.

Čovek rođen u BiH, preciznije u Čapljini, pre 59 godina pokušao je da objasnio da mu ta činjenica ne smeta zbog toga što je Jovanović Srbin, ali… Da, uvek mora da postoji to “ali”…

– Kao prvo, želim podvući da niko nema ništa protiv toga da je Srbin došao da radi u Hrvatsku. Ono što mogu reći da je taj dečko kao trener FMP-a igrao finu košarku i to treba priznati. Ono što je katastrofa jeste da ovaj potez Cibone pokazuje kako ne postoji respekt prema našim trenerima. Ali, vratimo se, na čas, na Jovanovića. Izjava koju sam pročitao kako je on u Ciboni jer je napravio neke igrače je naprosto problematična. Pazite, evo, ja ne znam koji su to igrači? Znam da je iz FMP-a izašao Apić, da je tu nešto gore-dole bio Nenadić, pa Čović, Radanov… Ali niti jedan od tih igrača ne može danas da završi u kompletnoj srpskoj reprezentaciji. I ta izjava kako je neko pravio vrhunske igrače, a to nisu radili naši treneri je uvreda i poniženje. Strašno me to pogodilo – objasnio je Repeša.

Zbog toga, intervju sa Vladimirom Jovanovićem, počinjemo molbom da za 24sedam prokomentariše reči starijeg kolege.

– Ne, ne… Ne bih to da komentarišem. Zaista. Fokusiran sam na svoju ekipu i na to što imamo tri pobede zaredom – ljubazno je objasnio Jovanović pokazujući gospodske manire.

Zbog čega baš Cibona, klub koji od Dragana Šakote nije imao trenera iz Srbije?

– Vodili su me samo sportski motivi. Ništa drugo me nije zanimalo. Meni nije bitno da li je neko hrvatski ili srpski trener. Ne razmišljam u tom pravcu, moj prioritet je da sa ovom ekipom radim što bolje kako bi Cibona na kraju sezone ostvarila što bolji rezultat. Vidim da ima dosta prostora za napredak zbog mladih igrača koji mogu kvalitetno da se razvijaju. Da ne mislim tako, ne bih dolazio u ovaj klub. Mnogo znači što sam startovao pobedama. Nekako uvek je lepše kada ostvariš uspeh, nego izgubiš.

U Zagrebu nema neprijatnosti?

– Ne vidim da bi trebalo da ih bude. Sve funkcioniše onako kako sam očekivao i, za sada, imam najlepše utiske.

Priča se da Cibona ima problema sa finansijama?

– O tome stvarno ne znam ništa, a ni ne zanima me. Mogu da pričam o košarkaškim stvarima. Ekipa je sastavljena od mnogo talentovanih igrača, plus par iskusnijih, koji mogu dosta da pomognu znanjem. Zadovoljan sam onim što sam zatekao i motivisan sam da radim punom parom. Za mene je bio izazov da radim sa ovim mladim košarkašima. Pored toga Cibona je klub, velikog imena, tradicije, koji želi da se vrati na staze stare slave. Za to je potrebno strpljenje, da idemo korak po korak, iz godine u godinu da budemo što bolji.

Promo/ABA liga/Željko Baksaj

Da li ima mesta za strpljenje u klubu velikog imena?

– Svi znamo da je Cibona ogromno ime u košarkaškom svetu i koliko velikih igrača je poniklo ovde, ali i koliko je osvojeno trofeja. To obavezuju svakog normalnog čoveka da pruži maksimum kada počne u njoj da radi. Veliki je to motiv i za mene. Nema velikog pritiska, a kako i da bude kada je ostalo još tri meseca do kraja sezone. Naravno, svi želimo da rezultat bude što bolji, da se pobedi što više utakmica, izbori opstanak u ABA ligi, a da u hrvatskom prvenstvu budemo konkurentni do kraja.

Više puta spominjete mlade i talentovane igrače, koliko ih zaista ima u Ciboni?

– Ima pet-šest izuzetno talentovanih igrača. Takođe, veoma je bitno da i u juniorskom pogonu postoji nekoliko košarkaša koji su veliki potencijal. Oni se još nisu ni priključili prvom timu. Radićemo to u hodu. Napravljena je dobra baza.

Pročitajte još

Kako bi Cibona trebalo da igra po vašoj viziji?

– Brzo, agresivno, fajterski. Da se nikoga ne plaši, već da bude tim koji će da nametne svoj stil. To nam omogućava mladost tima koju imamo, ali i iskustvo određenih košarkaša. Mislim da to može da bude dobra kombinacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike