Predvideo je da se Zvezda vraća iz Novog Sada sa trofejom, a sada poručuje: "Nekada smo na Kupu dobili Radivojevića, a sada Uskokovića"

15.02.2021

12:41 >> 17:17

0

Član Skupštine Crvene zvezde Milan Dozet za 24sedam o trofeju, ulozi domaćih igrača, poređenju sa sezonom 2003-2004...

Predvideo je da se Zvezda vraća iz Novog Sada sa trofejom, a sada poručuje: "Nekada smo na Kupu dobili Radivojevića, a sada Uskokovića"
Copyright MN Press

Jednom davno je Crvena zvezda kretala na Kup u Novi Sad, sa mnogo povređenih igrača. Mislili su da se vraćamo već posle prve utakmice. Vratili se jesmo, ali posle tri utakmice i tri produžetka… Sa peharom Kupa… Ne vidim razlog da ovaj put bude drugačije.

Napisao je ovo na društvenim mrežama 11. februara Milan Dozet (41), nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, a sada član Skupštine kluba. Četiri dana kasnije može da se zaključi da je imao dobru viziju. Crveno-beli su preskočili sve probleme koje su imali sa sastavom ekipe iz zdravstvenih razloga (nisu igrali Volden, Kolom, Rit, Noko, Hol) i došli do desetog trofeja u nacionalnom Kupu.

Nije bilo subjektivno mišljenje, niti je to navijački stav. Dok su svi pričali kako Zvezda dolazi oslabljena, bez igrača koji imaju najveće minutaže, smatrao sam da su tu i kvalitetni košarkaši koji čekaju šansu i mogu da donesu trofej – pojasnio je u razgovoru za 24sedam Milan Dozet. – Ekipa je na Kupu sastavljena od iskusnih košarkaša koji su u zrelim igračkim godinama, koji imaju minute i koševe u rukama, i od mlađih, koji tek treba da se dokazuju. Sasvim su opravdali ulogu favorita koju su po mom mišljenju imali na Kupu Radivoja Koraća.

MN Press

Momci sa Malog Kalemegdana su u četvrtfinalu pregazili Radnički iz Kragujevca – 108:47, u polufinalu su bili bolji od Partizana – 79:78, a u finalu su srušili Megu – 73:60. Izabranici Vladimira Jovanovića su vodili na poluvremenu, ali je nastavku Zvezda uspela da preokrene.

Mega jeste stvarno selektirana sa budućim velikim igračima, ali i pored toga mislim da je Zvezda kvalitetnija ekipa, čak i ovako oslabljena. Bila je teška utakmica, nije lako igrati protiv poletne i mlade Mege, koja je u ovom sastavu igrala prvo finale i nije imala šta da izgubi. U takvim utakmicama u drugom poluvremenu do izražaja dođe i broj igrača, koji ulaze sa klupe i daju doprinos. Vrlo bitno je i iskustvo koje su crveno-beli skupljali igrajući na Jadranu i u Evroligi.

Jedan igrač je skrenuo u Novom Sadu posebnu pažnju. U pitanju je nekadašnji kapiten u mlađim selekcijama Crvene zvezde i košarkaš koji je u dresu Srbije podigao pehar 2017. namenjen juniorskom šampionu Evrope.

Glavni dobitak je Uskoković, to je nešto što sam ja i očekivao da se desi. Ako povučem paralelu sa Kupom koji sam spomenuo pre nekoliko dana, koji se odigrao tokom sezone 2003-2004 – tada samo dobili Vuka Radivojevića, dobar je bio i Aleksej Nešović, kao i još neki mladi igrači koji su zamenili povređene… A sada je Uskoković pokazao da na njega u narednom periodu možemo ozbiljno da računamo. I to na najosteljivijoj poziciji u timu, na mestu plejmejkera, koja je deficitarna u Srbiji, ne samo u klupskoj košarci nego i u reprezentativnim selekcijama. Mislim da je kao mlad igrač pokazao zrelu igru, naravno uz neke greškice. Ali to se mladima prašta.

Kup Radivoja Koraća 28.12.2003. / MN Press

Aleksa do sada u seniorskoj konkurenciji nije imao priliku da igra bitne utakmice, kao što je bio ovaj duel za trofej u Novom Sadu.

Nije bilo samo Zvezdi važno da ga proveri kako će da reaguje na jednom velikom meču, nego je bitno i za njega da sebi dokaže da može ovakve utakmice da igra kao da su u bilo kojoj ranijoj fazi takmičenja. U velikoj je prednosti, jer ima minute i u evroligaškim okršajima, protiv ozbiljnijih i većih ekipa od Mege. U svakom slučaju veliki dobitak za njega je cela ova priča. Neću da kažem da mu se posrećilo što drugi nisu igrali, jer se to dešava tako u karijeri. On je odreagovao na najbolji mogući način i nije se osetilo da nedostaju plejmejkeri koji inače igraju najviše.

Za najboljeg igrača u Novom Sadu proglašen je Marko Jagodić-Kuridža, koji je dominirao u skoku. Branko Lazić je pogađao kada ostalim saigračima nije išlo, Davidovac je preuzeo odgovornost u ključnim trenucima, a Dobrić je kad se lomilo pitanje pobednika zabeležio važnu blokadu.

Iskren da budem, slušam komentare drugara, koji prigovaraju nekim igračima zbog manjeg broja poena tokom sezone. Mislim da je prosto njihova uloga takva u timu kao što je Zvezda, koji ima nekoliko stranaca. Svi su podređeni timu i istom cilju. U trenutku kada stranci nisu na terenu, momci su istupili i pokazali zašto nose dres Zvezde. Bilo ko od njih može da bude i strelac i odbrambeni igrač, samo je pitanje šta trener Dejan Radonjić od njih traži. Očigledno je njihova uloga jedna kad su stranci tu, a druga kada nisu. Najbitnije je da je Zvezda uzela trofej i da su pokazali da su tim sastavljen od kvalitetih pojedinaca – od prvog igrača, da ga ne imenujem, pa do poslednjeg najmlađeg koji se skinuo za ovaj finalni meč.

Nažalost, ceo turnir nije ličio na sve prethodne, jer je mnogo nedostajala publika na tribinama “Spensa”. Takva situacija je cele sezone…

Čudno je sigurno, mnogo je velika žal što trofej nije mogao da se proslavi sa publikom. Šteta je što se i dan ranije derbi nije igrao pred navijačima, jer bi onda publika mogla da nagradi igrače oba tima za jednu dobru partiju. Ipak, navikli smo na sve to ove sezone. Takva je realnost, prate nas neki novi uslovi. Zvezda bi posebno u finalu protiv Mege imala mnogo veću prednost, da je bilo publike.

Pročitajte još

Kada prevrti film na sezonu 2003-2004, dolazi do još jednog zaključka.

– Tada smo na turnir otišli bez nekih igrača, bili smo desetkovani zbog povreda. Pitali su se ljudi da li mogu mlađi da zamene iskusnije. Vratili smo se sa trofejom, koji je bio veoma bitan za samopouzdanje ekipe. Nadam se da će i ovo sada biti odskočna daska za nastavak sezone – podvukao je Milan Dozet u razgovoru za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike