Dosije Simanić i Crvena zvezda: Od "dečka sa benzinske pumpe" do "više nije naš član"

12.03.2021

07:26 >> 07:27

0

Autor: N. St.

Talenat i potencijal nikada nisu bili sporni kod Boriše, ali...

Dosije Simanić i Crvena zvezda: Od "dečka sa benzinske pumpe" do "više nije naš član"
Copyright MN Press

Predstavljen je kao jedan od najvećih evropskih talenata, stavljan je u istu rečenicu sa Lukom Dončićem, predviđana mu je velika budućnost. Istina, nije još uvek kasno za to, ali će morati da se dokaže u nekom drugom klubu.

Posle meča protiv Himkija trener Dejan Radonjić je potvrdio da Boriša Simanić nije više košarkaš Crvene zvezde. Momak rođen u Ljuboviji, koji 20. marta puni 23 godine, je slobodan u izboru nove sredine posle sedam godina i osam osvojenih trofeja (po tri ABA i Superlige i dva Kupa). Vest koja nije mnogo iznenadila navijače beogradskog kluba.

Simanić je na Mali Kalemegdan stigao sa 15 godina. Njegov dolazak u Zvezdu bio je vredan gotovo filmske priče. Bio je član škole košarke Budućnost iz Bijeljine. Trudili su se iz Zvezde da ga ubede da pređe u njihove redove, ali nisu uspevali. Kada se posle obaveze u reprezentaciji vraćao sa ocem u Republiku Srpsku bio je već viđen kao novi igrač Barselone. Kada su čuli da odlazi u Španiju, crveno-beli su navodno pribegli neobičnom rešenju. Zvali su Borišinog oca i našli se sa njim na benzinskoj pumpi.

Postao je deo ekipe FMP-a kod trenera Milana Gurovića. U isto vreme je bio i deo juniorskog tima Crvene zvezde sa kojima je osvojio titulu u Milanu. Godinu dana kasnije je ekipa u Madridu zauzela drugo mesto, a 2016. godine je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) na kvalifikacionom turniru „Marko Ivković“ u Beogradu.

NEDOSTATAK REAKCIJA

Jedna od stvari koja se najviše zamerala Simaniću jeste nedostatak reakcija i to što ne pokazuje emocije ni kada ekipi ide dobro ni kada stvari ne idu kako treba. Jedan od pokazatelja je bio tokom sezone 2016/17 kada je Zvezda napravila dobro poznatu evroligašku seriju od sedam uzastopnih pobeda. Dok su njegovi saigrači proslavljali uspehe protiv timova kao što su Real, CSKA i Fenerbahče, Boriša je bio ekstremno smiren.

Zahvaljujući dobrim igrama u Železniku je prekomandovan u Crvenu zvezdu, ali ni u sezoni 2015/16 ni 2016/17 nije uspeo da se nametne ni da pokaže sav raskošni talenat.

Glavni problem je pozicija. Nije dovoljno snažan za krilnog centra, a nema ni dovoljno konstantan šut da bi bio krilo – moglo je da se čuje u tom periodu u neformalnim razgovorima sa ljudima bliskim klubu.

U martu 2016. godine je, posle punolestva, potpisao četvorogodišnji ugovor sa crveno-belima. Pošto je bilo jasno da neće dobiti pravu minutažu, u klubu su odlučili da ga proslede na pozajmicu u Železnik gde je proveo sezonu 2017/18. Na 18 mečeva u ABA ligi je prosečno igrao 17.1 minut i davao 6.9 poena, uz 2.9 skokova po meču.

Po završetku te sezone je došlo do nove promene trenera na klupi, došao je Milan Tomić. Jedna od prvih odluka bila je da vrati Simanića.

Moram da radim sa njim i sigurno će postati igrač. Dajem reč da će Boriša biti vođa Zvezde na poziciji „četvorke“. Simanić, kao i drugi mladi igrači poput Radanova i Dobrića moraju da pokažu reakciju na terenu, a ne da spuštaju glavu kada se napravi greška, ima mnogo posla – rekao je Tomić tokom Superkupa u Laktašima.

Dobio je minutažu i šansu kod Tomića u toj sezoni i za to je stigla nagrada u vidu titula u ABA ligi i domaćem šampionatu. Sezona 2019/20 je bila puna turbulencija, kako za Simanića, tako i za celu ekipu. Tomić je posle par meseci i loših rezultata napustio tim, pa je ekipu kratko vodio Andrija Gavrilović i onda je došao Dragan Šakota. U pojedinim utakmicama je pokazivao šta zna i ume. Kao što je bio slučaj protiv Himkija (18 poena), Zadra (16), Krke i Cibone po 13. Kao što je poznato, zbog pandemije ta sezona nije završena.

MN Press

U tekućoj sezoni je na klupi prvo bio Saša Obradović, pa ga je zamenio Dejan Radonjić. Ni jedan ni drugi trener nisu imali previše poverenja u mladog košarkaša. U ABA ligi je odigrao svega šest utakmica, a u Evroligi svega tri. Dovoljan je podatak da je u jednom momentu u sezoni imao više upisanih minuta u dresu reprezentacije Srbije, nego u klubu. Jasan pokazatelj da nešto ne štima u tom odnosu.

Treba dodati i da je bio prijavljen za NBA draft, ali nije izabran, iako su klubovi iz najjače košarkaške lige bili zainteresovani, nisu ga na kraju angažovali.

Prošle godine me je zvao jedan generalni menadžer iz Amerike da se raspita o Boriši. Rekao sam mu sjajne stvari o njemu, kao i da je tih momak koji radi – rekao je Kvinsi Miler u nedavnom intervjuu za „24sedam“.

Talenat i potencijal nikada nisu bili sporni kod Simanića, ali je očigledno da postoje neke druge stvari koje jednostavno nisu „kliknule“. Možda će jednog dana biti poznato zašto…

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike